Araştırma Makalesi

Yumurta Kabuğu Görüntülerinde Kırık Tespiti İçin Daha Hızlı Bölgesel Tabanlı Çok Katmanlı Evrişimsel Sinir Ağları

Cilt: 9 Sayı: 1 25 Mart 2021
PDF İndir
EN TR

Yumurta Kabuğu Görüntülerinde Kırık Tespiti İçin Daha Hızlı Bölgesel Tabanlı Çok Katmanlı Evrişimsel Sinir Ağları

Öz

Kırık yumurtaların otomatik olarak tespiti sağlık açısından büyük bir önem taşımaktadır. Günümüzde, kırık yumurtaların ayrıştırılması uzmanlar tarafından gözlem yoluyla yapılmaktadır. Bu işlem, yorucu olmakla birlikte zaman kaybına ve hatalı tespitlere yol açmaktadır. Bu doğrultuda, otomatik olarak yumurta yüzeyindeki kırık tespiti için Bölgesel tabanlı Evrişimsel Sinir Ağlara dayalı bir sistem tasarlanmıştır. Önerilen 16 katmanlı ESA tabanlı modelde eğitim ve test aşaması için kırık yumurta görüntülerini içeren özgün bir veri seti oluşturulmuştur. MATLAB platformu kullanılarak 107 yumurta görüntüsündeki kırık bölgeler etiketlenmiştir. Deneysel çalışmalar kapsamında, kırık bölge tespiti için önerilen model kullanılarak %95.66 ortalama kesinlik elde edilmiştir. Bu sonuçlar, önerilen bilgisayar destekli bu sistemin gıda sanayisinde otomatik olarak kırık yumurtaların ayrıştırılması amacıyla kullanılabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Tubitak 1512 (Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı)

Proje Numarası

2180160

Teşekkür

Bu çalışma, Tubitak 1512 (Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı) kapsamında 2180160 nolu proje sonuçlarından hazırlanmıştır. Desteği için TUBİTAK’a teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. [1] N. Öztürk, “Görüntü işleme teknikleri ile beyaz yumurtalar üzerindeki yumurta kabuğu kusurlarının algılanması,” Yüksek Lisans Tez, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, Turkiye, 2014.
  2. [2] İ. Durmuş, E. Yenice and Ş. E. Demirtaş, “Egg abnormality,” Tavukçuluk Araştırma Dergisi, vol. 7, no. 1, pp. 66-71, 2007.
  3. [3] J. Priyadumkol, C. Kittichaikarn, and S. Thainimit, “Crack detection on unwashed eggs using image processing,” Journal of Food Engineering, vol. 209, pp. 76-82, 2007.
  4. [4] N. Öztürk and A. Gangal, “Eggshell defects detection on white eggs using image processing techniques,” In 2014 22nd Signal Processing and Communications Applications Conference (SIU), pp. 810-813, 2014.
  5. [5] M. Omid, M. Soltani, M. H. Dehrouyeh, S. S. Mohtasebi and H. Ahmadi, “An expert egg grading system based on machine vision and artificial intelligence techniques,” Journal of food engineering, vol. 118, no. 1, pp. 70-77, 2013.
  6. [6] B. Guanjun, J. Mimi, X. Yi, C. Shibo and Y. Qinghua, “Cracked egg recognition based on machine vision,” Computers and Electronics in Agriculture, vol. 158, pp. 159-166, 2019.
  7. [7] L. Wu, Q. Wang, D. Jie, S. Wang, Z. Zhu and L. Xiong, “Detection of crack eggs by image processing and soft-margin support vector machine,” Journal of Computational Methods in Sciences and Engineering, vol. 18, no. 1, pp. 21-31, 2018.
  8. [8] Y. Abbaspour-Gilandeh, and A. Azizi, “Identification of Cracks in Eggs Shell Using Computer Vision and Hough Transform,” Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 28, no. 4, pp. 375-383, 2018.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Mart 2021

Gönderilme Tarihi

10 Şubat 2021

Kabul Tarihi

26 Şubat 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Türkoğlu, M. (2021). Yumurta Kabuğu Görüntülerinde Kırık Tespiti İçin Daha Hızlı Bölgesel Tabanlı Çok Katmanlı Evrişimsel Sinir Ağları. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, 9(1), 148-157. https://doi.org/10.29109/gujsc.878199

Cited By

                                     16168      16167     16166     21432        logo.png   


    e-ISSN:2147-9526