Deneysel olarak
yapılan çalışmada mikro denetleyici ile yönetilen, daha önceden tasarlanıp
imalatı yapılan, Gıda Kurutma Fırınında (GKF) cam yünü ve taş yünü yalıtımının
enerji tüketimine ve kurutma süresine etkisi incelenmiştir. Kurutulacak gıda
olarak elma seçilmiş ve yalıtımlı-yalıtımsız bulguları karşılaştırabilmek amacı
ile deneylerin tamamı 80 °C de yapılmıştır. Ağırlığın ölçümü için fırın dışına
çıkartarak ölçüm yapıp tekrar fırın içine alıp kurutmaya devam etmek gibi ölçme
cihazı hatalarını azaltmak amacı ile mikrodenetleyici içeren arduino kartı yük
hücresi kullanılarak bu ölçüm hatası en aza indirilmiştir. Kurutmada yalıtımsız
yapılan deneyler 240 dakika cam yünü ve taş yünü yalıtımı ile yapılan deneyler
ise 330 dakika sürmüştür. Yalıtımsız deneylerin ortalama (aritmetik) elektrik
tüketimi 0,15 kWh, cam yünü ve taş yünü ortalama (aritmetik) elektrik tüketimi
0,1 kWh değerlerinde seyrettiği görülmüştür. Tüm deneylerin kümülatif elektrik
tüketimi cam yününde 1,287 kWh, taş yününde 1,265 kWh ve yalıtımsızda 1,420 kWh
olmuştur. Yalıtımlı-yalıtımsız enerji tüketimi karşılaştırıldığında % 10,97
enerji tasarrufu elde edilmiştir. 60-120. dakika aralığında özgül enerji
tüketimi (SEC) 10 kWh/kgsu aralığında seyrederek yalıtımsızda 150. dakikadan
yalıtımlıda ise 240. dakikadan sonra keskin bir artışa geçmiştir. Özgül nem
çekme oranı (SMER) 60-90 dakika aralığında tepe noktasına ulaşmış 0,14-0,16
kgsu/kWh aralığında değerler almıştır. Devamında 180. dakika ya kadar keskin
bir azalma elde edilmiştir. 180.
dakikadan sonra taş yünü ve cam yünü SMER’i 0,40 kgsu/kWh yakınlarında
yalıtımsız deneylerin SMER’i 0,20 yakınlarında değerler almıştır.
Gıda kurutma fırınında yalıtım Gıda kurutma fırınında enerji tüketimi Elma kurutma
In the experimental study, the effect of glasswool and rockwool
insulation on energy consumption and drying time in food drying oven (GKF),
which was previously designed and manufactured by microcontroller, was
investigated. The apple was selected as the food to be dried and all the tests
were done at 80 ° C in order to compare the insulated and non-insulated
findings. This measurement error is minimized by using an arduino card load
cell with microcontroller to reduce measurement device errors, such as
measuring the weight, taking it out of the oven and taking it back into the
oven and continuing to dry. The experiments carried out without insulation in
the drying period lasted 240 minutes, while the glass wool and rockwool
insulation tests lasted for 330 minutes. The average (arithmetic) electricity
consumption of the uninsulated experiments was 0.15 kWh and the average
(arithmetic) electricity consumption of glass wool and rock wool was 0.1 kWh.
The cumulative electricity consumption of all experiments was 1,287 kWh in
glass wool, 1,265 kWh in rock wool and 1,420 kWh in uninsulated. Compared to
uninsulated and uninsulated energy consumption, 10,97% energy savings were
achieved. 60-120. Specific Energy Consumption (SEC) in the range of 10 kWh / kg
water range in the minute interval and after a staggering increase from 150
minutes in a non-insulated area after 240 minutes. The Specific Moisture
Extraction Rate (SMER) reached its peak in the range of 60-90 minutes and
received values in the range of 0.14-0.16 kg / kWh. Thereafter, a sharp
reduction of up to 180 minutes was obtained. After 180 minutes, SMER of
rockwool and glasswool was found to be 0,4 kg kg / kWh.
Food drying oven insulation Energy consumption in food drying oven Apple drying
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Tasarım ve Teknoloji |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 3 |