In this study, the orange peels were experimentally dried in a heat pump dryer and the results obtained during drying process were investigated. The orange that has a high potential in Turkey, is usually grown in Mediterranean and Aegean regions. The data related to the relative humidity of drying air, temperature and air velocity were entered from Programmable Logic Controller (PLC) screen and they were controlled according to set value. The relative humidity of drying air was maintained in the range of 7% - 14% by using dehumidification unit during the experiments. The highest coefficient of performance (COPws) of whole system was calculated as 3,83 at the end of the experiments which was carried out at 45 C° 1 m/s. The orange peels were dried from 3gwater/gdry matter to 0.09gwater/gdry matter in 8 hours 45 minutes. As a result of this study, it is considered that the orange peels have significant contribution to the economy when they are assessed by drying process
Drying orange peels heat pump humidity control dehumidification
Bu çalışmada, ısı pompalı bir kurutucuda deneysel olarak portakal kabuğu kurutulmuş ve kurutma sonucunda elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. Türkiye’de büyük bir potansiyele sahip olan portakal meyvesi genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Kurutucuda, istenilen kurutma havası bağıl nemi, sıcaklığı ve hızı değerleri Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC) ekranından girilmiş ve set değerlerine göre kontrol edilmiştir. Deneyde nem alma sistemi kullanılarak üfleme havası bağıl nemi %14 ila %7 aralığında tutulmuştur. Deney 45 oC kurutma havası sıcaklığı ve 1m/s hava hızında yapılmıştır. Deney sonucunda tüm sistem için performans katsayısı (COPws) değeri ortalama 3.83 olarak hesaplanmıştır. Portakal kabukları 8 saat 45 dakikada 3 gsu/gkuru madde nem miktarından 0.09 gsu/gkuru madde nem miktarına kadar kurutulmuştur. Bu çalışma sonucunda portakal kabuğu kurutularak değerlendirildiğinde ekonomiye ciddi katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tasarım ve Teknoloji |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2014 |
Gönderilme Tarihi | 28 Nisan 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 2 |