BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de İlk Kez İzotopik Analiz Yöntemlerinin Kullanılmasıyla Menşei Coğrafi Köken ve Orijinallik Tespiti Analizleri

Yıl 2015, Sayı: 5, 106 - 115, 01.01.2015

Öz

İthalat yapan bir ülke, eşya ithal ettiği ülkeler arasında bir ayırıma gitmeyi planladığında ihraç ülkesi arasında bir bağlantı kurmak ve eşyanın ekonomik milliyeti olarak tanımlanan menşe ve menşe kurallarını kullanmak zorundadır. Gümrük idarelerine bilimsel-kaynaklı bilgiler vermek durumunda olan İstanbul Gümrük Laboratuvarı; Avrupa’da ve hatta Dünya’da sayılı Laboratuvarların sahip olduğu, Türkiye’de sadece kendi bünyesinde bulunan menşe doğrulaması ve kanıtlanması açısından en etkili tekniklerden olan izotopik analizleri yapabilen sistemlere sahiptir. Yazımızda, kısaca izotopik analizlerin temel prensiplerine, bu analizlerle Türkiye’de ilk kez yapılan bir takım uygulamalara ve gelecekte yapılabilecek olan çalışmalara değinilmiştir.

Yıl 2015, Sayı: 5, 106 - 115, 01.01.2015

Öz

When an importer country plans to go a distinction between countries, it has to establish a link between imported and exported goods and has to use the country of origin and rules of origin defined as the economic nationality. Istanbul Customs Laboratory that provides scientific based information to customs authorities has been equipped with the single system in Turkey that is the most powerful technique in isotopic and origin analysis. Moreover this system is very rare in Europe and even in the world. This article gives a brief information about the basic principles of isotopic analysis and applications of isotopic analysis that have been done for the first time in Turkey and will be carried out in the future.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Muharrem Yılmaz Bu kişi benim

Mehmet Kırbıyık Bu kişi benim

Yaşar Çiftci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Yılmaz, M., Kırbıyık, M., & Çiftci, Y. (2015). Türkiye’de İlk Kez İzotopik Analiz Yöntemlerinin Kullanılmasıyla Menşei Coğrafi Köken ve Orijinallik Tespiti Analizleri. Gümrük Ve Ticaret Dergisi(5), 106-115.

Dergimiz ULAKBİM tarafından izlenmekte, ASOSINDEX, SOBİAD ve EUROPUB tarafından taranmaktadır"