Üzerinde fazla durulmasa da gıda israfı dünyada ve Türkiye’de en önemli ekonomik sorunlardan biridir. Gıda israfı, hane halkının refahını azaltmakta; düşük gelirli kesimin gıdaya ulaşımını zorlaştırmakta; sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasını engellemektedir. İsraf, İslamiyet’te yasaklanmış olmasına rağmen Müslüman toplumlarda da gıda israfının yaygın olduğu görülmektedir. Türkiye’deki gıda israfı, kendisinden daha zengin olan gelişmiş ülkelerden daha yüksektir. Sahip olduğu önem derecesine rağmen iktisat biliminde gıda israfının teorik yönü yeterince araştırılmamıştır. Gıda kaybı; üretimden hane halkına ulaştırılırken yapılabildiği gibi bizzat hane halkı tarafından da yapılabilmektedir. Hane halkı, gıda israfı yoluyla kendi hane refahını azaltmaktadır. Çalışmamızda amaç hane halkının gıda israfının aşamalarının belirlenmesidir. Bu amaçla uygulanan anket sonucunda gıda israfının planlama, alışveriş ve tüketim olmak üzere üç aşamada yapıldığı ortaya çıkmıştır. Yaş, eğitim, meslek ve gelir gibi demografik değişkenlerin de gıda israfını etkilediği görülmüştür. Çalışmamızın gıda israfı hakkında gelecekte yeni araştırmaların önünü açacağı; gıda israfına yönelik farkındalığı artıracağı düşünülmektedir.
Although not emphasized much, food waste is one of the most important economic problems in the world and Türkiye. Food waste reduces households' welfare, makes it difficult for low-income groups to access food, and prevents the achievement of sustainable development goals. Despite waste being prohibited in Islam, food waste is common even in Muslim societies. In Türkiye, food waste is higher than in developed countries which are wealthier than it. Despite its importance, the theoretical aspect of food waste has not been sufficiently researched in economics. Food loss can occur during transportation from production to the household or by the household itself. Households reduce their welfare through food waste. Our study aims to determine the stages of food waste in households. As a result of the survey conducted for this purpose, it was revealed that food wastage occurs in three phases: planning, shopping, and consumption. Demographic variables such as age, education level, occupation, and income were found to also influence food wastage. It is believed that our study will pave the way for future research on food wastage and increase awareness about this issue.
Food Waste Wastefullness Consumption Islamic Economics Household Welfare
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Makro İktisat (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 10 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 36 |
Dergimiz ULAKBİM tarafından izlenmekte, ASOSINDEX, SOBİAD ve EUROPUB tarafından taranmaktadır.