Araştırma Makalesi

Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması

Cilt: 16 Sayı: 2 31 Mayıs 2025
PDF İndir
EN TR

Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması

Öz

Televizyon ve internetin yakınsaması sonucu ortaya çıkan dijital yayın platformları, teknolojik yenilikler ve kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda günümüzde değişimini sürdürmektedir. Yapay zekâ teknolojilerinin bu platformlarda kullanılması ile kullanıcıların verileri gözlemlenerek öğrenilmektedir. Dijital yayın platformları bu veriler doğrultusunda kullanıcılara içerik akışını sağlamakta ve kişiselleştirilmiş televizyon izleme deneyimi sunmaktadır. Yapay zekâ teknolojileri ile veriler işlenerek arayüzler oluşturulmakta, kişiselleştirilmekte ve öneri sistemleri ile kullanıcıların beğeni ve ihtiyaçlarına yönelik içerikler sunulmaktadır. Bu çalışmada, yapay zekâ teknolojilerinin dijital platformlarda kullanılması, kullanıcı alışkanlıklarının altında yatan motivasyonlarda yarattığı etkinin incelenmesi konu edinilmektedir. Çalışmada, X, Y ve Z kuşaklarının dijital yayın platformlarını nasıl bir motivasyon ile kullandığı ve yapay zekâ teknolojilerinin bu süreçteki rolünün ortaya konulması amaçlamaktadır. Araştırmada aynı zamanda kuşakların kulanım motivasyonlarındaki fark ve benzerliklerin de ortaya koyulması planlanmıştır. Yapay zekâ teknolojilerinin dijital platformda kullanılmasına ilişkin X, Y ve Z kuşağının karşılaştırmalı ele alan bir araştırmanın yer almaması bu çalışmanın özgünlüğünü ortaya çıkarmaktadır. Çalışma evrenini Apptopia adlı analiz şirketinin 2022 yılında en çok indirilen ve kullanılan dijital yayın platformları olan Netflix, Amazon Prime Video ve Disney Plus’dan en az birini kullanan X, Y ve Z kuşağı oluşturmaktadır. Araştırmada amaçlı örneklem yöntemi ile kullanılarak 682 katılımcıya anket uygulanmıştır. Çalışmada anketten elde edilen veriler analiz edilmiş olup, X, Y ve Z kuşağı katılımcıların bu platformları kullanım motivasyonlarının farklı olduğu ve yapay zekanın bu motivasyonlarda önemli bir rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Atasoy Aktaş, A.D. (2021). Dijital platformda kullanılan yapay zeka teknolojilerinin kullanıcı motivasyonları üzerinden incelenmesi: netflix örneği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  2. Çakır, S. (2016). Toplumsal bilimlerde yeni yöntem anlayışı ve temel yaklaşımlar. Isparta: Fakülte Kitabevi.
  3. Çiçek, A. (2010). Güvenilirlik analizi. şeref kalaycı içinde spss uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri, Ankara: Asil Yayınları.
  4. Durmuş, B., Yurtkoru, E.S. & Çinko, M. (2022). Sosyal bilimlerde spss’le veri analizi. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
  5. İyilikci, O. (2020). Psikologlar için SPSS ve Araştırma Desenleri. Ankara: Nobel Yayıncılık. Karaman, H., Atar, B., & Çobanoğlu Aktan, D. (2017). Açımlayıcı faktör analizinde kullanılan faktör çıkartma yöntemlerinin karşılaştırılması. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 37(3), 1173-1193. https://doi.org/10.17152/gefad.309356
  6. Kuran, E. (2018). Telgraftan tablete Türkiye’nin 5 kuşağına bakış. İstanbul: Destek Yayınları.
  7. Liamputtong, P. (2013). Qualitative research methods. South Melbourne: Oxford University Press.
  8. Mendeş M., Subaşı S. & Başpınar E. (2005). Bilimsel çalışmalarda p-değerinin rapor edilmesi (P<0.01?, P<0.05?, P<0.05?). Tarım Bilimleri Dergisi, 11(4), 359 - 363.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2025

Gönderilme Tarihi

2 Temmuz 2024

Kabul Tarihi

13 Nisan 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Aydoğan Kılıç, T., & Taşcıoğlu, R. (2025). Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, 16(2), 448-464. https://izlik.org/JA92MX63ZT
AMA
1.Aydoğan Kılıç T, Taşcıoğlu R. Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması. GUSBID. 2025;16(2):448-464. https://izlik.org/JA92MX63ZT
Chicago
Aydoğan Kılıç, Tuğçe, ve Raci Taşcıoğlu. 2025. “Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 16 (2): 448-64. https://izlik.org/JA92MX63ZT.
EndNote
Aydoğan Kılıç T, Taşcıoğlu R (01 Mayıs 2025) Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 16 2 448–464.
IEEE
[1]T. Aydoğan Kılıç ve R. Taşcıoğlu, “Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması”, GUSBID, c. 16, sy 2, ss. 448–464, May. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92MX63ZT
ISNAD
Aydoğan Kılıç, Tuğçe - Taşcıoğlu, Raci. “Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 16/2 (01 Mayıs 2025): 448-464. https://izlik.org/JA92MX63ZT.
JAMA
1.Aydoğan Kılıç T, Taşcıoğlu R. Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması. GUSBID. 2025;16:448–464.
MLA
Aydoğan Kılıç, Tuğçe, ve Raci Taşcıoğlu. “Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, c. 16, sy 2, Mayıs 2025, ss. 448-64, https://izlik.org/JA92MX63ZT.
Vancouver
1.Tuğçe Aydoğan Kılıç, Raci Taşcıoğlu. Yapay Zekâ Teknolojileri Bağlamında Dijital Platformlar: X,Y Ve Z Kuşaklarının Kullanım Motivasyonlarına Yansıması. GUSBID [Internet]. 01 Mayıs 2025;16(2):448-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92MX63ZT