Araştırma Makalesi

Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi

Cilt: 17 Sayı: 3 18 Ekim 2026
PDF İndir
TR EN

Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi

Öz

Mülkiyet hakkı, köklü bir geçmişe sahip olmakla birlikte, bu hakkın korunup geliştirilmesi için yapılan çalışmaların, modern devlet anlayışının yerleşmesiyle ivme kazandığı görülmektedir. Geçmişte devletler, özel mülkiyeti kendi otoritelerine karşı bir güç unsuru olarak değerlendirmiş ve bu durum, mülkiyetin dokunulmazlığına yönelik çeşitli müdahalelerin önünü açmıştır. Bu süreçte, bireylerin mülkiyet hakları kısıtlanmış ve bu alanda kapsamlı mevzuat düzenlemelerine duyulan ihtiyaç artmıştır. Bu makalede, toplulaştırma ve kamulaştırma kavramları karşılaştırılarak, benzer ve farklı yönleri vurgulanmaktadır. Çünkü bu iki kavramın çoğunlukla birbirine karıştırılması kaçınılmazdır.. Bu karışıklık çoğu zaman bilgi eksikliğinden, bazen ise kötü niyetli projelerden kaynaklanmaktadır. Bu tür projeler, hak kayıplarına yol açarak bireylerin devlete olan güvenini zedelemektedir. Ayrıca, hak kaybına uğrayan kişiler dava yoluna başvurmakta, bu da mahkemelerin iş yükünün artmasına neden olmaktadır. Bu hususlar makalede değerlendirilecek olup kamulaştırma ve toplulaştırma kavramlarının ayrıntılı analizi yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akad, M. ve Dinçkol, A. (2007). 1982 Anayasası ve Anayasa Mahkemesi Kararları. İstanbul: Der Yayınları.
  2. Başpınar, V. (2009). Mülkiyet Hakkını İhlâl Eden Müdahaleler. Ankara: Yetkin Yayınevi.
  3. Başpınar, V. (2016). Mukayeseli Hukukta ve Türk Hukukunda Mülkiyet Hakkı Teminatı. Ankara Üniversitesi Hukuk
  4. Boztoprak, T., Demir, O. ve Çoruhlu, Y. E. (2016). Arazi Yönetimi Uygulamalarında Kamulaştırma Düzenlemesi. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(1), 40-50.
  5. Demirtaş, E. I. ve Sarı, M. (2003). Arazi Toplulaştırması. Derim Dergisi, C.20, S.1, 48-58.
  6. Eren, F. (1974). Mülkiyet Kavramı. Dr. Recai Seçkin’e Armağan. Ankara: Tiryaki Yayınevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Yönetimi, Politika ve Yönetim (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

18 Ekim 2026

Gönderilme Tarihi

24 Haziran 2025

Kabul Tarihi

10 Temmuz 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Azimli, G., & Güzeluçar, M. F. (2026). Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, 17(3), 816-830. https://izlik.org/JA62MF76NL
AMA
1.Azimli G, Güzeluçar MF. Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi. GUSBID. 2026;17(3):816-830. https://izlik.org/JA62MF76NL
Chicago
Azimli, Gülcan, ve Muhammed Ferit Güzeluçar. 2026. “Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 17 (3): 816-30. https://izlik.org/JA62MF76NL.
EndNote
Azimli G, Güzeluçar MF (01 Ekim 2026) Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 17 3 816–830.
IEEE
[1]G. Azimli ve M. F. Güzeluçar, “Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi”, GUSBID, c. 17, sy 3, ss. 816–830, Eki. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62MF76NL
ISNAD
Azimli, Gülcan - Güzeluçar, Muhammed Ferit. “Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 17/3 (01 Ekim 2026): 816-830. https://izlik.org/JA62MF76NL.
JAMA
1.Azimli G, Güzeluçar MF. Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi. GUSBID. 2026;17:816–830.
MLA
Azimli, Gülcan, ve Muhammed Ferit Güzeluçar. “Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, c. 17, sy 3, Ekim 2026, ss. 816-30, https://izlik.org/JA62MF76NL.
Vancouver
1.Gülcan Azimli, Muhammed Ferit Güzeluçar. Türk Hukuku’nda Kamulaştırma ve Toplulaştırma Süreçlerinin Mülkiyet Hakkı Açısından İncelenmesi. GUSBID [Internet]. 01 Ekim 2026;17(3):816-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62MF76NL