Borsa İstanbul’da İşlem Gören Turizm Firmalarının Finansal Performanslarının Değerlendirmesi: AHS ve VIKOR Yöntemleri
Öz
Bu çalışmanın amacı Borsa İstanbul’da işlem gören turizm işletmelerinin performanslarını değerlendirmektir. Çalışmada AHS (Analitik Hiyerarşi Süreci) ve VIKOR yöntemleri kullanarak turizm işletmelerinin 2015 yılı için performans değerlemesi yapılmıştır. Bu yöntemler kullanılarak firmalar finansal performanslarına göre sıralanmıştır. Çalışmada AHS yöntemine göre en önemli ana kriter olarak Satılan Malın Maliyeti/Net Satışlar oranı olurken en düşük ağırlığa sahip kriter ise Özsermaye Karlılığı olmuştur. Ayrıca VİKOR yöntemine göre en iyi performansa sahip turizm şirketi olarak Metemtur Otelcilik ve Turizm İşletmeleri Anonim Şirketi tespit edilmiştir. İkinci en iyi şirket olarak Merit Turizm ve Yatırım İşletmeleri Anonim Şirketi olurken en son sırada ise Kuştur Kuşadası Turistik Tesisler Anonim Şirketi yer almıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akbulut, R. ve Rençber, Ö.F. (2015), “BİST’te İmalat Sektöründeki İşletme¬lerin Finansal Performansları Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Fi¬nansman Dergisi, 65, s.118-136.
- Albayrak, Y.E. ve Erkut, H. (2005), “Banka Performans Değerlendirmede Analitik Hiyerarşi Süreç Yaklaşımı” İTÜ Dergis,. 4(6), s.47-58.
- Aykaç Alp, E. (2010), Türkiye’de Turizm Sektörünün Tarihsel Gelişimi ve Turizm Talebi İle Hizmet Sektörü Arasındaki İlişkinin Analizi,” Tarihi, Siyasi, Sosyal Gelişmelerin Işığında Türkiye Ekonomisi 1908-2008. İstanbul: Ekin Yayınevi, Şubat 2010.
- Aynur Canki, A. (2014), Finansal Performans Ölçümünde Sermaye Yapısının Etkisinin Değerlendirilmesi: Borsa İstanbul’da Bir Uygulama, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
- Bahar, O. (2006), “Turizm Sektörünün Türkiye’nin Ekonomik Büyümesi Üzerindeki Etkisi: VAR Analizi Yaklaşımı”, Yönetim ve Ekonomi, 13(2), s.137-150.
- Balaguer, J. ve Cantavell-Jorda, M. (2002), “Tourism as a Long-run Growth Factor: The Spanish Case”, Applied Economics, 34(7), s.877-884.
- Brau, R., Lanza A. ve Pigliaru F. (2003), “How Fast Are the Tourism Countries Growing? The Cross-country Evidence”, FEEM Working Paper No. 85.2003.
- Chen, L.Y. ve Wang, T.C. (2009), “Optimizing Partners’ Choice in IS/IT Outsourcing Projects: The Strategic Decision of Fuzzy VIKOR”, Int. J. Production Economics, 120, s.233–242.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
24 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi
2 Temmuz 2018
Kabul Tarihi
16 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 2
