Affetme Niyeti Eleştirel Düşünme Eğilimine Duyarlı Mıdır?
Öz
Birey, grup ve örgütsel düzeyde yaşanan çatışmalar ilişkileri olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşanan çatışma ve istenmeyen olaylardan sonra zedelenen ilişkileri düzenlemede önemli bir rol üstlenen affetmenin sadece duygusal değil aynı zamanda rasyonel tarafıyla da ele alınması süreci yeniden keşfetmemizi sağlayacaktır. Bu çalışmada da bu noktadan hareketle affetmenin eleştirel düşünmeden etkilenip etkilenmediği araştırılmıştır. Bu amaçla 2017-2018 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 400 öğrenciye, affetme eğilimi ve eleştirel düşünme eğilimi ölçekleri uygulanmıştır. Uygulama, yüz yüze ve eğitimli anketörler tarafından gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonrası elde edilen veriler, istatistik paket programı kullanılarak parametrik analizler yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi ve etkiyi tespit etmek amacıyla korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda, cinsiyete göre affetme eğilimleri farklılaşırken, eleştirel düşünme eğilimi sadece sınıfa göre değişmektedir. Araştırmada, affetme eğilimi ile eleştirel düşünme eğilimi arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki varken, eleştirel düşünmenin affetme üzerindeki etkisine ilişkin kurulan regresyon modeli anlamlı kabul edilmiştir. Sonuçlara uygun öneriler geliştirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akın, M., Özdevecioğlu, M., Ünlü, O. (2012), Örgütlerde İntikam Niyeti ve Affetme Eğiliminin Çalışanların Ruh Sağlıkları İle İlişkisi. Amme İdaresi Dergisi, 45(1), s. 77-97.
- Ampuero, D., Miranda, C. E., Delgado, L. E., Goyen, S., Weaver, S. (2015), Empathy and critical thinking: primary students solving local environmental problems through outdoor learning. Journal of Adventure Education & Outdoor Learning, 15(1), s. 64-78.
- Araslantaş, H. (2016), Okul Öncesi Öğretmenlerinin Empatik Eğilim Düzeyleri ile Duygusal Zeka Düzeyleri Arasındaki İlişki. Sütçü İmam Üniversitesi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş.
- Aydın, F. T. (2017). Pozitif bir Karakter Gücü Olarak Affedicilik. The Journal of Happiness & Well-Being, 5(1), s. 1-22.
- Ayten, A. (2009), Affedicilik ve Din: Affetme Eğilimi ve Dindarlıkla İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Ara§tırma . M.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 37(2), s. 111-128.
- Ayten, A., Ferhan, H. (2016). Forgiveness, Religiousness, And Life Satisfaction: An Empirical Study On Turkish And Jordanian University Students. Spiritual Psychology and Counseling, 1, s. 79-84.
- Bugay, A., Demir, A. (2012), Affetme Arttırılabilinir mi?: Affetmeyi Geliştirme Grubu. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4 (37), s. 96-106.
- Büyüköztürk, Ş. (2002), Faktör Analizi: Temel Kavramlar Ve Ölçek Geliştirmede Kullanımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 32, s. 470-483.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Emine Şener
*
0000-0002-8903-1684
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
23 Ekim 2019
Gönderilme Tarihi
1 Ekim 2018
Kabul Tarihi
9 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 3
