Araştırma Makalesi

BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış

Cilt: 10 Sayı: 3 23 Ekim 2019
PDF İndir
EN TR

BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış

Öz

BRICS’in (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Afrika’daki yükselişi hangi jeopolitik ve ekonomik dinamiklere bağlıdır? Bu yükselişin dünya ekonomi ve siyasetinin çok kutuplulaşmasına etkisi ne olmuştur? BRICS, 2000’li yıllarda Afrika kalkınmasını nasıl etkilemiştir? Süreç analizi tekniğine bağlı bir yöntemsel yaklaşımın üzerine kurulu mevcut çalışma, yukarıdaki bu sorular etrafında şekillenmiştir. (1) BRICS’in Afrika’daki yükselişinin jeopolitik ve ekonomik dinamiklerinin, ağırlıklı olarak enerji ve doğal kaynaklara erişim ile silah ticaretine dayandığı görülmektedir. (2) BRICS, Batı ülkelerinin Afrika’ya yönelik koşullu kalkınma yardımlarından farklı bir şekilde, kalkınma işbirliği ilkesine dayanmaktadır. BRICS'in Afrika'daki altyapısal ve toplumsal kalkınma işbirliği vurgusu, Batılı ülkelerin ekonomik etki alanını da sınırlandırmaktadır. Ayrıca, kimi BRICS ülkelerinin kıtada etkisini artıran askeri yayılmacılığı, çok kutuplulaşma sürecini daha da hızlandırmaktadır. (3) Her ne kadar, BRICS’in yükselişi; Afrika kıtası için önemli kalkınma fırsatları sunsa da, aynı zamanda Afrika’nın doğal kaynaklarının sömürüsünü ve silah ticaretine dayalı bağımlılığını derinleştirmektedir. Bu sorunların derin bir insani ve çevresel boyutu bulunmaktadır. Makalenin temel amacı, BRICS'in Afrika'daki yükselişinin jeopolitik ve ekonomik yanlarını küresel güç ilişkileri bağlamında ortaya çıkarmaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Food security, obesity, and inequality: Measuring the risk of exposure to the neoliberal diet
  2. The Political Economy of “Food Security” and Trade: Uneven and Combined Dependency

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Ekim 2019

Gönderilme Tarihi

2 Kasım 2018

Kabul Tarihi

29 Haziran 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Gürcan, D. E. C. (2019). BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, 10(3), 556-569. https://izlik.org/JA68GF37XN
AMA
1.Gürcan DEC. BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış. GUSBID. 2019;10(3):556-569. https://izlik.org/JA68GF37XN
Chicago
Gürcan, Dr. Efe Can. 2019. “BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 10 (3): 556-69. https://izlik.org/JA68GF37XN.
EndNote
Gürcan DEC (01 Ekim 2019) BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 10 3 556–569.
IEEE
[1]D. E. C. Gürcan, “BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış”, GUSBID, c. 10, sy 3, ss. 556–569, Eki. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68GF37XN
ISNAD
Gürcan, Dr. Efe Can. “BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 10/3 (01 Ekim 2019): 556-569. https://izlik.org/JA68GF37XN.
JAMA
1.Gürcan DEC. BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış. GUSBID. 2019;10:556–569.
MLA
Gürcan, Dr. Efe Can. “BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, c. 10, sy 3, Ekim 2019, ss. 556-69, https://izlik.org/JA68GF37XN.
Vancouver
1.Dr. Efe Can Gürcan. BRICS Ülkelerinin Afrika’daki Yükselişine Jeopolitik Ekonomi Penceresinden Bir Bakış. GUSBID [Internet]. 01 Ekim 2019;10(3):556-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68GF37XN