Enerji Krizlerinin Etkisiyle Şekillenen Avrupa Birliği’nin Enerji Politikası
Öz
Avrupa Birliği’nin (AB) enerji politikalarının gelişiminde etkili olan en önemli faktörlerden biri enerji arz güvenliğidir. AB ülkelerinin doğal gaz ithalatında Rusya’ya önemli ölçüde bağımlı olması, Rusya ile Ukrayna arasındaki enerji krizlerinin AB ülkelerini olumsuz etkilemesi ve Rusya’dan AB ülkelerine ulaşan doğal gaz akışının sık sık kesintiye uğraması nedeniyle, enerji arz güvenliği, AB’nin enerji alanındaki en önemli gündemi haline gelmiştir. AB, 2000’li yıllarla birlikte enerji arz güvenliğini sağlayacak ve tedarikçi ülkelere bağımlılığını azaltacak politikalara daha çok odaklanmıştır. Çevre kirliliği ve küresel ısınmayla mücadeleden, enerji tasarrufunu arttırılmasına kadar enerji arz güvenliğini destekleyecek birçok alanda düzenleme hayata geçirilmiştir. Bu çalışmada genel olarak, enerji krizlerinin AB’nin enerji politikalarının gelişimine olan etkisine değinilecek ve AB’nin kuruluşundan itibaren enerji politikası oluşturma çabasına yer verilecektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akdemir, E., (2012). “Avrupa Bütünleşmesinin Tarihçesi”, Akçay, B. Göçmen, İ. (Ed.), Avrupa Birliği Tarihçe, Teoriler, Kurumlar ve Politikalar, Seçkin Yayınları, Ankara, s. 37-63.
- Bloomberg Business (2015), Russia, Ukraine Reach Deal on Gas Supplies in EU-Brokered Talks, http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-25/russia-ukraine-reach-deal-on-gas-supplies-in-eu-brokered-talks, (10.10.2018). British Petroleum (2018), BP Statistical Review Of World Energy June 2018, 67th Edition, https://www.bp.com/content/dam/bp/en/corporate/pdf/energy-economics/statistical-review/bp-stats-review-2018-full-report.pdf, (16.10.2018).
- Christie, E. H., Baev, P. K. ve Golovko, V. ( 2011), Vulnerability and Bargaining Power in EU-Russia Gas Relations, Research Centre International Economics, Research Reports 2010/11 N 03, Vienna, s. 1-61.
- Dickel, R. vd., (2014), “Reducing European Dependence on Russian Gas”, The Oxford Institute for Energy Studies, s. 1-81.
- Energy Information Administration (2017), 16 % of Natural Gas Consumed in Europe Flows Through Ukraine, http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=15411, (20.10.2018).
- Erbach, G. (2015), Energy Union New Impetus For Coordination And Integration of Energy Policies in the EU, European Parliamentary Research Service Brifing No:1, s. 1-8.
- Erbil, Y. (2010), Rusya-Ukrayna Doğalgaz Krizi ve Enerji Güvenliği, Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
- Eriş, Ö.Ü., (2012). “Enerji Politikası”, Akçay, B. Göçmen, İ. (Ed.), Avrupa Birliği Tarihçe, Teoriler, Kurumlar ve Politikalar, Seçkin Yayınları, Ankara, s.529-546.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Cemal Kakışım
*
0000-0002-3865-8305
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
24 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi
11 Aralık 2018
Kabul Tarihi
8 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 2
