Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri

Cilt: 4 Sayı: 8 1 Haziran 2013
PDF İndir
EN TR

Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri

Öz

Babek Ayaklanması, Hürremî şeflerinden biri olan ve Abbâsîler'in hilâfetine karşı mücadele eden Hürremî Hareketi’nin önderliğini yapan Azerbaycan Türkleri’nin millî kahramanı Babek Hürremi tarafından Azerbaycan'da mevcut Abbâsî yönetimine karşı 816-838 yılları arasında 22 yıl boyunca sürdürülen ayaklanmadır. Abbasî ordusunda görev yapan Afşın ve Türk askerlerinden müteşekkil ordusu isyancının üzerine yürüdü. 22 yıl süren Babek İsyanı'nda Halife'nin ünlü komutanının önderliğindeki 6 büyük Hilafet Ordusu mağlup edildi. Hürremilerin karargâhı Bezz Kalesi 837 yılında düştü. Babek yakalandı ve 838 yılında Samarra şehrine getirterek işkence ile idam edildi. İsyan tam olarak sonuca ulaşmasa da, Abbasi Halifeliği'nin parçalanmasını hızlandırdı.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ABÜ'L-FARAC; (1987-1999), Âbu’l-Farac Tarihi I, Çev.Ö.Rıza Doğrul, Ankara.
  2. ALİYEV, Salih Muhammedoğlu; (1998), “Hürremiye”, DİA, İstanbul, C. XVIII, s.500-501.
  3. AL-KİNDİ; (1986), `Abd al-Masih”, Encyclopaedia Of Islam, New Edition, Volume V, p. 120, C. Brockelmann, Ch. Pellat.
  4. ARENDONK, C.Von, Ibn Khorbadhben.EI, II, 442. AYKAÇ, Mehmet; (1997), Abbasi Devletinin İlk Dönemi İdâri Teşkilatında Dîvânlar, TTK, Ankara.
  5. AZERBAYCAN SOVYET ENSİKLOPEDİSİ (ASE) ; (1976), “Bâbek”, Bakü, I, 521.
  6. AZƏRBAYCAN TARİXİ, Bakı, I hissə. AZİMLİ, Mehmet; (2004), Abbasiler Dönemi Bâbek İsyanı, Ankara.
  7. AZİZ, Hüseyn Kasım; (2000), el - Bâbekiyye, Dımeşk.
  8. BAKIHANOV, A.; (1951), Gülüstani-İrem, Bakü.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ebülfez Elçibey Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2013

Gönderilme Tarihi

1 Şubat 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Kemaloğlu, M., & Elçibey, E. (2013). Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, 4(8). https://izlik.org/JA63ZY36BD
AMA
1.Kemaloğlu M, Elçibey E. Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri. GUSBID. 2013;4(8). https://izlik.org/JA63ZY36BD
Chicago
Kemaloğlu, Muhammet, ve Ebülfez Elçibey. 2013. “Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 4 (8). https://izlik.org/JA63ZY36BD.
EndNote
Kemaloğlu M, Elçibey E (01 Haziran 2013) Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 4 8
IEEE
[1]M. Kemaloğlu ve E. Elçibey, “Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri”, GUSBID, c. 4, sy 8, Haz. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA63ZY36BD
ISNAD
Kemaloğlu, Muhammet - Elçibey, Ebülfez. “Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences 4/8 (01 Haziran 2013). https://izlik.org/JA63ZY36BD.
JAMA
1.Kemaloğlu M, Elçibey E. Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri. GUSBID. 2013;4. Available at https://izlik.org/JA63ZY36BD.
MLA
Kemaloğlu, Muhammet, ve Ebülfez Elçibey. “Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri”. Gümüşhane University Journal of Social Sciences, c. 4, sy 8, Haziran 2013, https://izlik.org/JA63ZY36BD.
Vancouver
1.Muhammet Kemaloğlu, Ebülfez Elçibey. Babek ve Azerbaycan Direniş Hareketinin İlk Dönemleri. GUSBID [Internet]. 01 Haziran 2013;4(8). Erişim adresi: https://izlik.org/JA63ZY36BD