This study
analyzes consumption pattern of three aggregated food categories for households
in China. Grain, meat products and aquatic products are chosen to understand
consumption pattern in Jiangsu and Guangdong provinces in China. The Linear
Expenditure (LES) and Indirect Translog Demand Systems (ITDS) implemented to
estimate income elasticities, own price elasticities, and cross price
elasticities of these food categories. In addition to that an economic variable
is used in the system to explain impact on household consumption pattern, so
ITDS with and without economic variable are also examined. Analysis results
show that fish have the highest income elasticities among others, while grain
has the lowest income elasticity. According to high own price elasticities of
fish and meat products traders and policy makers should be more circumspect to
maintain profitability.
Consumption Patterns Elasticities Linear Expenditure System Indirect Translog Demand System
Bu çalışma 3
farklı gıda kategorisindeki tüketim modelini analiz etmektedir. Tahıl, et ve
deniz ürünleri, Çin’in Jiangsu ve Guangdong şehirlerindeki hane halkının
tüketim modelini analiz etmek için seçilmiştir. Gelir esnekliği, ürünün kendi
fiyat esnekliği ve çapraz fiyat esneklikleri Doğrusal Harcama (LES) ve Dolaylı
Translog Talep Sistemleri (ITDS) aracılığıyla tahmin edilmiştir. Ayrıca,
çalışmada hane halkının tüketim modellerini belirlemek için analize bir de
ekonomik değişken eklenmiştir. Böylece, ITDS modeli ekonomik değişken eklenerek
ve eklenmeden de analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, gelir esnekliği en
yüksek deniz ürünlerinde iken, en düşük tahıllarda bulunmuştur. Ürünlerin kendi
talebinin fiyat esneklikleri baz alındığında balık ve et ürünleri yüksek
esnekliklere sahiptir. Bu nedenle gerek tüccarlar gerekse politika yapıcılar,
söz konusu ürünlerin gelecekte karlılığı sürdürülebilirliğine dair daha
dikkatli olmalıdırlar.
Tüketim modeli Esneklikler Doğrusal Harcama Sistemleri Dolaylı Translog Talep Modeli
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Ekim 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 3 |