The aim of this study was to assess the
current status of inland aquaculture in Çankırı province by using the SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats)
analysis technique and to provide recommendations for making aquaculture to be
more effective in the future. SWOT analysis was based on the data that was
obtained from interviews with the owners of the aquaculture facilities,
literature data and observations from field studies. Establishing fisheries cooperatives,
subsidizing the fish production costs of fish farms, preparing province scaled
management and production plans for fisheries, monitoring water resources for
securing the water quality, changing consumer`s preferences are
necessary for improving the Çankırı aquaculture sector. The results further showed that, Çankırı
province has a high potential for the
inland aquaculture sector in the future if strengths and opportunities are used
effectively and internal weaknesses are improved by reducing the impact of the
external threats in planning.
Bu çalışmanın amacı,
Çankırı ili su ürünleri sektörünün mevcut durumunu, GZFT analizi (Güçlü ve
Zayıf Yanlar, Fırsatlar ve Tehditler) ile değerlendirmek ve gelecekte sektörü
daha etkin hale getirebilmek için çözüm önerileri sunmaktır. GZFT analizi su
ürünleri tesislerinin sahipleri ile yapılan görüşmelere, literatür verisine ve
arazide elde edilen gözlemlere dayanmaktadır. İlde sektördeki sorunların
üstesinden gelebilmek için alınabilecek tedbirler: su ürünleri kooperatifleri
kurmak, balık çiftlikleri için üretim maliyetlerini azaltacak özel indirimler
sağlamak, Çankırı ili genelinde balık üretim planlamaları yapmak, su
kaynaklarının kalitesinin sürekli izlenmesi, halkın gıda tüketim
alışkanlıklarını değiştirmek. Sonuç olarak, eğer sektörün güçlü yanları ve
fırsatlar etkili kullanılabilirse ve zayıf yanlar olası tehditleri de dikkate
alarak geliştirilebilir ise Çankırı ili su ürünleri sektörü gelecekte gelişmek
için büyük bir potansiyele sahiptir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Gönderilme Tarihi | 3 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 13 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |