Araştırma Makalesi

Adi ve Kısmi Diferansiyel Denklemlerin Çözümlerinin Kollokasyon Yöntemiyle Bulunması

Cilt: 10 Sayı: 4 15 Ekim 2020
PDF İndir
EN TR

Adi ve Kısmi Diferansiyel Denklemlerin Çözümlerinin Kollokasyon Yöntemiyle Bulunması

Öz

Mühendislik problemleri adi ve kısmi diferansiyel denklemler şeklinde matematiksel olarak ifade edilirler. Bu denklemlerin analitik çözümlerinin mümkün olmadığı durumlarda yaklaşık çözümler bulunmaya çalışılır. Çalışmada iki sınır değer probleminin yaklaşık çözümü kollokasyon metoduyla bulunmuştur. İlk problem homojen olmayan sınır şartlarına sahiptir. Problemin çözümde tanımlanan iki taban fonksiyonundan yararlanılmıştır. Aynı problem homojen olmayan sınır şartlarının homojenleştirilmesinin ardından iki kollokasyon noktası alınarak tekrar çözülmüştür. İkinci problem ise homojen olmayan sınır şartlarına sahip Laplace denklemidir. Her iki problemin analitik çözümleri ile kollokasyon metoduyla bulunan yaklaşık çözümleri karşılaştırılmıştır. Kollokasyon nokta sayısı arttıkça yaklaşık çözüm her iki problemde analitik çözüme yakınsamaktadır. Ayrıca çözümdeki katsayıları bulmak için oluşturulan sistemdeki denklem sayısının, kollokasyon nokta sayısıyla birlikte arttığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Diferansiyel Denklemler , Kollokasyon Yöntemi , Sayısal Çözüm

Kaynakça

  1. Bakioğlu, M., 2011. Sayısal Analiz, Birsen Yayınevi, ISBN 978-975-511-353-3, İstanbul, 543s.
  2. Crandall, S., 1968. Mühendislik Analizi Sayısal Hesap Metotlarına Genel Bakış, (çev: Şenol Utku, Ender ve Yazar Özden), İTÜ KÜTÜPHANESİ ELEKTRONİK HESAP MERKEZİ yayınları, İstanbul, 552s.
  3. Dolapçı, İ.T., Arslan, 2004, Chebyshev Collocation Method for Solving Linear Differantial Equations. Mathematical & Computational Applications, 9(1), 107-115.
  4. Durak, B., 2018 Kabuk Yapılarda Akışkan-Elastik Cisim Etkileşiminin Teorik İncelenmesi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi. İstanbul, 96s.
  5. Karaboğa, N., 2012. Sayısal Yöntemler ve Matlab Uygulamaları, Nobel Akademik Yayıncılık, ISBN 978-605-133-218-53, İstanbul, 384s.
  6. Uzunboy, M., 2016. Chebyshev Türevleme Matrisleri ve Bazı Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Denizli, 57s.
  7. Üstün, A., Jeodezide yaklaşım yöntemleri: Enterpolasyon ve Kollokasyon Lisansüstü Ders Notları, 2013. https://docplayer.biz.tr/84760425-Jeodezide-yaklasim-yontemleri-enterpolasyon-ve-kollokasyon.html
  8. Wright, K., 1964. Chebyshev Collocation Method for Ordinary Differantial Equations. The Computer Journal, 6(4), 358-365.

Kaynak Göster

APA
Durak, B. (2020). Adi ve Kısmi Diferansiyel Denklemlerin Çözümlerinin Kollokasyon Yöntemiyle Bulunması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 10(4), 1136-1143. https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.681276