Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Analysis of Inland Aquaculture Sector in Çankırı Province, Problems and Solution Suggestions

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 4, 808 - 815, 15.10.2019
https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.548642

Öz

The aim of this study was to assess the
current status of inland aquaculture in Çankırı province by using the SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats)
analysis technique and to provide recommendations for making aquaculture to be
more effective in the future. SWOT analysis was based on the data that was
obtained from interviews with the owners of the aquaculture facilities,
literature data and observations from field studies.  Establishing fisheries cooperatives,
subsidizing the fish production costs of fish farms, preparing province scaled
management and production plans for fisheries, monitoring water resources for
securing the water quality, changing consumer`s preferences
are
necessary for improving the Çankırı aquaculture sector.  The results further showed that, Çankırı
province has a high potential for the
inland aquaculture sector in the future if strengths and opportunities are used
effectively and internal weaknesses are improved by reducing the impact of the
external threats in planning.

Kaynakça

  • Akbulut, B., Kurtoğlu, I.Z., Üstündağ, E. and Aksungur, M., 2009. Historical development and future projection of fish culture in Black Sea Region. Journal of FisheriesSciences.com, 3 (2), 76-85.
  • Akca, H., Kayim, M., and Sayili, M., 2006, Swot Analysis of Fishery Sector in Turkey, Journal of Applied Sciences, 6(8), 1863-1867.
  • Akova, B.S., 2015. Aquaculture and Its Distribution in Turkey. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research, 1 (4), 160-190.
  • Aydın, H., 2014. Gümüşhane İli Su Kaynakları ve Su Ürünleri Sektörünün Mevcut Durumu. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4 (2), 176-182.
  • Cengil, B., Kuşvuran, Ş., 2012. Sürdürülebilir tarım açısından Çankırı ikliminin değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (1), 166-169.
  • Çankırı İli Çevre Durum Raporu, 2018. Çankırı Valiliği. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü. 143s.
  • Çelik, A., Metin, I. and Çelik, M., 2012. Taking a Photo of Turkish Fishery Sector: A Swot Analysis, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 58, 1515-1524.
  • DSİ (Devlet Su İşleri), 2018. 5. Bölge Müdürlüğü, 52. Şube Müdürlüğü http://bolge05.dsi.gov.tr/isletmedekitesisler
  • Duarte, C., Ettkin, L.P., Helms, M.M. and Anderson, M.S., 2006. The challenge of Venezuela: a SWOT analysis, Competitiveness Review, 16 (3/4), 233-247.
  • Gümüş, E., Gülle, İ., and Yüksel, O., 2009. Aquaculture in Burdur Province and its potential. E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 26: 281-286.
  • Gümüş, E., and Yılmaz, S. 2011. Marketing and Aquaculture Sector in Antalya Province. The Journal of Graduate School of Natural and Applied Sciences of Mehmet Akif Ersoy University, 3: 15-31.
  • Henricks, M., 1999. Strength, weakness opportunity threat analysis. Entrepreneur, 27, 72-72.
  • Houben, G., Lenie, K. and Vanhoof, K., 1999. A knowledge-based SWOT analysis as an instrument for strategic planning in small and medium-sized enterprises. Decision Support Systems, 26, 125-135.
  • Özdemir, N. and S. Dirican, 2006. Muğla İlinde Kültür Balıkçılığı ve Sorunları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi,23(1/2), 283-286.
  • Pickton, D.W. and Wright, S. 1998. What’s SWOT in the strategic analysis? Strategic Change, 7, 101-109.
  • Rothaermel, F.T., 2012. Strategic Management: Concepts and Cases: London, McGraw-Hill Education-Europe, 960p.
  • TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), 2018. Su Ürünleri İstatistikleri, http://tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1005
  • Yüngül, M., Harlıoğlu A.G. and Bağcı, E., 2012. Elazığ’da Su Ürünleri Sektörünün Günümüzdeki Durumu. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(1): 91-94.

Çankırı İlinin Su Ürünleri Sektör Analizi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 4, 808 - 815, 15.10.2019
https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.548642

Öz

Bu çalışmanın amacı,
Çankırı ili su ürünleri sektörünün mevcut durumunu, GZFT analizi (Güçlü ve
Zayıf Yanlar, Fırsatlar ve Tehditler) ile değerlendirmek ve gelecekte sektörü
daha etkin hale getirebilmek için çözüm önerileri sunmaktır. GZFT analizi su
ürünleri tesislerinin sahipleri ile yapılan görüşmelere, literatür verisine ve
arazide elde edilen gözlemlere dayanmaktadır. İlde sektördeki sorunların
üstesinden gelebilmek için alınabilecek tedbirler: su ürünleri kooperatifleri
kurmak, balık çiftlikleri için üretim maliyetlerini azaltacak özel indirimler
sağlamak, Çankırı ili genelinde balık üretim planlamaları yapmak, su
kaynaklarının kalitesinin sürekli izlenmesi, halkın gıda tüketim
alışkanlıklarını değiştirmek. Sonuç olarak, eğer sektörün güçlü yanları ve
fırsatlar etkili kullanılabilirse ve zayıf yanlar olası tehditleri de dikkate
alarak geliştirilebilir ise Çankırı ili su ürünleri sektörü gelecekte gelişmek
için büyük bir potansiyele sahiptir. 

Kaynakça

  • Akbulut, B., Kurtoğlu, I.Z., Üstündağ, E. and Aksungur, M., 2009. Historical development and future projection of fish culture in Black Sea Region. Journal of FisheriesSciences.com, 3 (2), 76-85.
  • Akca, H., Kayim, M., and Sayili, M., 2006, Swot Analysis of Fishery Sector in Turkey, Journal of Applied Sciences, 6(8), 1863-1867.
  • Akova, B.S., 2015. Aquaculture and Its Distribution in Turkey. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research, 1 (4), 160-190.
  • Aydın, H., 2014. Gümüşhane İli Su Kaynakları ve Su Ürünleri Sektörünün Mevcut Durumu. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4 (2), 176-182.
  • Cengil, B., Kuşvuran, Ş., 2012. Sürdürülebilir tarım açısından Çankırı ikliminin değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (1), 166-169.
  • Çankırı İli Çevre Durum Raporu, 2018. Çankırı Valiliği. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü. 143s.
  • Çelik, A., Metin, I. and Çelik, M., 2012. Taking a Photo of Turkish Fishery Sector: A Swot Analysis, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 58, 1515-1524.
  • DSİ (Devlet Su İşleri), 2018. 5. Bölge Müdürlüğü, 52. Şube Müdürlüğü http://bolge05.dsi.gov.tr/isletmedekitesisler
  • Duarte, C., Ettkin, L.P., Helms, M.M. and Anderson, M.S., 2006. The challenge of Venezuela: a SWOT analysis, Competitiveness Review, 16 (3/4), 233-247.
  • Gümüş, E., Gülle, İ., and Yüksel, O., 2009. Aquaculture in Burdur Province and its potential. E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 26: 281-286.
  • Gümüş, E., and Yılmaz, S. 2011. Marketing and Aquaculture Sector in Antalya Province. The Journal of Graduate School of Natural and Applied Sciences of Mehmet Akif Ersoy University, 3: 15-31.
  • Henricks, M., 1999. Strength, weakness opportunity threat analysis. Entrepreneur, 27, 72-72.
  • Houben, G., Lenie, K. and Vanhoof, K., 1999. A knowledge-based SWOT analysis as an instrument for strategic planning in small and medium-sized enterprises. Decision Support Systems, 26, 125-135.
  • Özdemir, N. and S. Dirican, 2006. Muğla İlinde Kültür Balıkçılığı ve Sorunları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi,23(1/2), 283-286.
  • Pickton, D.W. and Wright, S. 1998. What’s SWOT in the strategic analysis? Strategic Change, 7, 101-109.
  • Rothaermel, F.T., 2012. Strategic Management: Concepts and Cases: London, McGraw-Hill Education-Europe, 960p.
  • TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), 2018. Su Ürünleri İstatistikleri, http://tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1005
  • Yüngül, M., Harlıoğlu A.G. and Bağcı, E., 2012. Elazığ’da Su Ürünleri Sektörünün Günümüzdeki Durumu. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(1): 91-94.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Arda Özen 0000-0001-5315-8424

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2019
Gönderilme Tarihi 3 Nisan 2019
Kabul Tarihi 13 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özen, A. (2019). Çankırı İlinin Su Ürünleri Sektör Analizi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 9(4), 808-815. https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.548642