BibTex RIS Kaynak Göster

‘Yomra’ ve ‘Granny Smith’ Elma Çeşitlerinin Modifiye Atmosfer Koşullarında Muhafaza Edilebilirliğinin Karşılaştırılması

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 37 - 43, 01.04.2011

Öz

Bu çalışmada ‘Yomra’ ve ‘Granny Smith’ elma çeşitleri muhafazaya alınarak bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Araştırma çerçevesinde yöresel bir elma çeşidi olan ‘Yomra’ ve karşılaştırma yapılabilmesi için muhafaza kalitesi yüksek olan standart ‘Granny Smith’ elma çeşidi modifiye atmosferde depolanmış ve ‘Yomra’ çeşidinin muhafazaya uygunluğu araştırılmıştır. Bu amaçla elmalar hasat edildikten sonra polistren tabaklara yerleştirilerek 60 µ kalınlığında alçak yoğunluklu polietilen ambalaj materyalleri ile paketlenmiştir. Elmalar 1 oC’de soğuk hava deposunda muhafazaya alınmıştır. Elmaların kalite parametrelerinden olan ağırlık kaybı, sertlik, suda çözünebilir kuru madde SÇKM , pH, titrasyon asitliğini ve spesifik şeker içeriklerindeki değişimler muhafaza süresince takip edilmiştir. Dört ay muhafaza sonucunda ‘Yomra’ elmasındaki ağırlık kaybı, SÇKM ve sertlik değerleri sırasıyla %1.90, %12.75, 32.52 N olarak bulunmuşken ‘Granny Smith’ elmasındaki değerler %2.29, %11.25, 50.72 N olarak bulunmuştur. Elde edilen değerler modifiye atmosfer koşullarında ‘Yomra’ elmasının muhafazaya uygunluğunun ‘Granny Smith’ elması kadar fazla olmadığını işaret etmektedir

Kaynakça

  • [1] Küden, A., Kaşka, N., Sırış, Ö., Gülen, H., 1997. Elma Çeşit Denemeleri. Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, 2-5 Eylül, Yalova, 13-20.
  • [2] Koyuncu M. A., Eren I., 2005. Bazı Elma Çeşitlerinin Soğukta Depolanma Koşullarının Belirlenmesi ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2(1): 45-52.
  • [3] Ercisli, S. 2004. A short review of the fruit germplasm resources of Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution 51:419-435.
  • [4] Anonim, 2009. www.yomra.gov.tr
  • [5] Anonim, 2006. www.tarim.gov.tr
  • [6] Pala, M., Damarli, E., Alikaşifoğlu, K., 1994. 2. Gıda Mühendisliği Kongresi Meyve ve Sebzelerin Modifiye Atmosferde Ambalajlama Teknolojisi ve Pratik Uygulamalar. S. 98-115.
  • [7] Saraçoğlu, O., 2007. Modifiye Atmosferde Elma Depolanmasinda Değişik Ambalaj Filmlerinin Uygunluğunun Belirlenmesi. Yüksek lisans tezi.
  • [8] Kader, A. A. 1989. Modifed atmosphere packaging of fruits and vegetables. Critical Review of Food Science and Nutrition, 28(1): 1.
  • [9] Anonymous, 2002. Zwick Z0,5 Universal Tester Operator’s Instruction Manual. [10] Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Üniversite Kitapları Serisi No: 02-2. Ankara, 381s.
  • [11] Konopacka, D., Plocharski, W.J., 2004. Effect Of Storage Conditions On The Relationship Between Apple Firmness And Texture Acceptability. Postharvest Biology and Tech. 32: 205-211.
  • [12] Özgen, M., İ.T. Ağar, N. Kaşka. 1994. Değisik Kaşel Elma Tiplerinin Optimum Derim Zamanları ve Soğuk Depolarda Muhafaza Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Üçüncü Ulusal Soğutma ve İklimlendirme Kongresi, 4-6 Mayıs 1994, Adana, Kongre Kitabı, 425-438.

Comparison of cold storage ability of ‘Yomra’ and ‘Granny Smith’ apple cultivars under modified atmosphere condition

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 37 - 43, 01.04.2011

Öz

‘Yomra’ and ‘Granny Smith’ apple cultivars were stored under modified atmosphere condition and some of the physical and chemical properties were investigated. The purpose of this study was to compare and contrast between ‘Yomra’ local apple cultivar to ‘Granny Smith’ standard apple cultivar for ability of cold storage under modified atmosphere conditions. For this purpose, apples were harvested and packaged with polyethylene film in 60 µ thickness. Then, apples were stored in cold store at 1 oC. Weight loss, firmness, total soluble solids TSS , pH, titratable acidity and specific sugars were examined during the storage. The weight loss, TSS, and firmness of ‘Yomra’ apple were %1.90, %12.75, 32.52 N, respectively, while the similar values for ‘Granny Smith’ apple were obtained %2.29, %11.25, 50.72 N at the end of the four month storage. Results of this study may suggest that the storage performance of ‘Yomra’ is not better than ‘Granny Smith’ apple cultivar under modified atmosphere condition

Kaynakça

  • [1] Küden, A., Kaşka, N., Sırış, Ö., Gülen, H., 1997. Elma Çeşit Denemeleri. Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, 2-5 Eylül, Yalova, 13-20.
  • [2] Koyuncu M. A., Eren I., 2005. Bazı Elma Çeşitlerinin Soğukta Depolanma Koşullarının Belirlenmesi ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2(1): 45-52.
  • [3] Ercisli, S. 2004. A short review of the fruit germplasm resources of Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution 51:419-435.
  • [4] Anonim, 2009. www.yomra.gov.tr
  • [5] Anonim, 2006. www.tarim.gov.tr
  • [6] Pala, M., Damarli, E., Alikaşifoğlu, K., 1994. 2. Gıda Mühendisliği Kongresi Meyve ve Sebzelerin Modifiye Atmosferde Ambalajlama Teknolojisi ve Pratik Uygulamalar. S. 98-115.
  • [7] Saraçoğlu, O., 2007. Modifiye Atmosferde Elma Depolanmasinda Değişik Ambalaj Filmlerinin Uygunluğunun Belirlenmesi. Yüksek lisans tezi.
  • [8] Kader, A. A. 1989. Modifed atmosphere packaging of fruits and vegetables. Critical Review of Food Science and Nutrition, 28(1): 1.
  • [9] Anonymous, 2002. Zwick Z0,5 Universal Tester Operator’s Instruction Manual. [10] Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Üniversite Kitapları Serisi No: 02-2. Ankara, 381s.
  • [11] Konopacka, D., Plocharski, W.J., 2004. Effect Of Storage Conditions On The Relationship Between Apple Firmness And Texture Acceptability. Postharvest Biology and Tech. 32: 205-211.
  • [12] Özgen, M., İ.T. Ağar, N. Kaşka. 1994. Değisik Kaşel Elma Tiplerinin Optimum Derim Zamanları ve Soğuk Depolarda Muhafaza Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Üçüncü Ulusal Soğutma ve İklimlendirme Kongresi, 4-6 Mayıs 1994, Adana, Kongre Kitabı, 425-438.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Onur Saraçoğlu Bu kişi benim

Özgün Kalkışım Bu kişi benim

Çetin Çekiç Bu kişi benim

Mustafa Özgen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Saraçoğlu, O., Kalkışım, Ö., Çekiç, Ç., Özgen, M. (2011). ‘Yomra’ ve ‘Granny Smith’ Elma Çeşitlerinin Modifiye Atmosfer Koşullarında Muhafaza Edilebilirliğinin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(1), 37-43.