OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UYGULAMALARININ EŞBENZEŞMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: BMW, FORD, TOYOTA ÖRNEĞİ
Yıl 2022,
Cilt: 11 Sayı: 21, 48 - 59, 01.09.2022
Artür Yetvart Mumcu
,
Refika Bakoğlu
Öz
Son yıllarda popülerliği ve önemi artan kurumsal sürdürülebilirlik kavramı ve uygulamaları, hem bilimsel araştırmalarda hem de işletme uygulamalarında çokça ele alınmaktadır. İşletmelerin kar elde etme çabaları dahilinde toplumlara ve doğal çevreye olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik bu çalışmalar, her geçen gün önem kazanmakta ve işletmeler tarafından sayıca ve nitelik olarak arttırılmaya çalışılmaktadır. İşletmeler sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalarını arttırmanın yanı sıra bu çalışmalarını düzenli raporların yayınlanması yoluyla kamuoyu ile paylaşmaktadırlar. Bu araştırmada da çok uluslu işletmelerde uygulanan kurumsal sürdürülebilirlik çalışmaları incelenmiş ve bir eşbenzeşme sorgulanmıştır. Araştırmada dünyadaki en büyük otomotiv üreticileri içerisinde yer alan ve farklı ülke merkezli üç otomotiv firması ele alınmıştır. Araştırmada bu firmaların yayınladıkları sürdürülebilirlik raporlarıyla birlikte, üretim yaptıkları ülkelerde ve bölgelerde uyguladıkları sürdürülebilirlik faaliyetleri incelenmiştir. Tespit edilen sürdürülebilirlik uygulamaları sınıflandırılmış ve sürdürülebilirlik faaliyetleri arasındaki benzerlikler sorgulanmıştır. Tespit edilen benzerlikler yeni kurumsal kuram kapsamında yer alan eşbenzeşme yaklaşımında incelenmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen bu bulgular neticesinde işletmelerin kurumsal sürdürülebilirlik uygulamaları ile ilgili özellikler ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır.
Kaynakça
- Bansal P. (2002). The Corporate Challenges of Sustainable Development. Academy of Management Executive, 124.
- Berger, P.L., (1967). Luckmann,T. The Social Construction of Reality. New York: Doubleday.
- Bos-Brouwers, H.J.E. (2010). Corporate sustainability and innovation in SMEs: Evidence of themes and activities in practice. Bus. Strategy Environ, 417–435.
- Biloslavo, R., Bagnoli, C., Massaro, M., & Cosentino, A. (2020). Business model transformation toward sustainability: the impact of legitimation. Management Decision.
- Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. Ve Demirel, F. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri (5. bs.). Ankara:PegemA Yayıncılık.
- Clifton, J. Williams, Andrew J. Dubrin and Henry L. Sisk. (1985). Management and Organization. Cincinati: South-Western Publishing Co.
- Gladwin, T., Kennelly, J. ve Krause, T.S. (1995). Shifting paradigms for sustainable development: implications for management theory and research. Academy of Management Review, 20(4), 874–907.
- Global Reporting Initiative., 2008, http://www.globalreporting.org (Erisim Tarihi: 27.04.2017 ).
- Harris, A. (2007). Distributed leadership: conceptual confusion and empirical reticence, International Journal of Leadership in Education, 10(3), 1–11.
- Isaksson, R., & Steimle, U. (2009). What does GRI‐reporting tell us about corporate sustainability? The TQM Journal.
- Joanna, Kinsey (1998). Marketing in Developing Countries, New York: Mc-Millian Publishing.
- Kolk, A., A (2004). Decade of Sustainability Reporting: Developments and Significance. International Journal of Environment and Sustainable Development, 51-64.
- Kuşat, N. (2012). Sürdürülebilir işletmeler için kurumsal sürdürülebilirlik ve içsel unsurları. Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi 14.2, 227-242.
- McMillan, James H. (1996). Educational research: Fundamentals for the consumer. New York: HarperCollins College Publishers.
- Özen Ş. (2010). Örgüt Kuramları. Bölüm: Yeni Kurumsal Kuram: Örgütleri Çözümlemede Yeni Ufuklar Yeni Sorunlar , Ankara: İmge Kitabevi.
- Sturgeon, T. J., Memedovic, O., Van Biesebroeck, J., & Gereffi, G. (2009). Globalisation of the automotive industry: main features and trends. International Journal of Technological Learning, Innovation and Development, 2(1–2), 7–24.
- Tarne, P.; Traverso, M.; Finkbeiner, M. (2017). Review of Life Cycle Sustainability Assessment and Potential for Its Adoption at an Automotive Company. Sustainability, 670.
- Vernon, R. (1971). Sovereignty at Bay: The Multinational Spread of U.S. Enterprises, New York: Basic Books.
- Weber, R. P., (2007). Basic Content Analysis. London: Sage Publications, 1990, Aktaran: Bakoğlu, R., Aşkun, B. Mission statements of socially responsible firms: a content analysis. Journal of Global Strategic Management 1.1, 66-74.
- Yıldırım, A, Şimşek, H. (2006).Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. İstanbul: Seçkin Yayıncılık.