This study, which was a descriptive study done to determine the foods taken by mothers to enhance breast milk, was conducted in the city center at 15 Family Health Centers of Trabzon Provincial Health Directorate. The sample was composed of 335 mothers.
The data were collected with a questionnaire form designed by the researcher in line with the literature. Prior to data collection, official permission was taken from the Governorship of Trabzon Province; mothers were informed about the study and their written informed consents were taken. The data were collected at the 15 Family Health Centers by the researcher and a pollster who was trained for the study and was a health worker through face to face interviews. The data were gathered between the 11th of February 2011 and the 22nd of April 2011. 86,3% of the mothers had planned pregnancies, 85,1% used a practice to increase breast milk, 74,0% kept a balanced and sufficient diet. They believed that foods which enhanced breast milk most were water (93,0%), vegetables-green plants (87,7%), soup (69,1%), compost (48,1%), fruit (39,2%), fennel tea (34,7%), Humana Still Tea (27,4%), dairy desserts (26,6%) and bulgur pilaf (rice of wheat grains) (24,2%).In the statistical analysis, there was a significant correlation between the practice used to increase breast milk, and monthly income, the people with whom mothers shared home and the intended pregnancy (p<0.05).
Annelerin anne sütünü artırmaya yönelik aldıkları besinleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılan bu çalışma, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı il merkezinde bulunan 15 Aile Sağlığı Merkezinde yapılmıştır. Örneklemi 335 anne olmuştur. Veriler araştırmacı tarafından literatüre göre hazırlanan soru formuyla toplanmıştır. Verilerin toplanabilmesi için Trabzon Valiliğinden resmi izin alınmış, anneler araştırma hakkında bilgilendirilmiş ve yazılı onamları alınmıştır. Veriler araştırmacı ve araştırma hakkında bilgilendirilmiş bir sağlık çalışanı olan anketör tarafından 15 Aile Sağlığı Merkezinde yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak doldurulmuştur. Veriler 11.02.2011-22.04.2011 tarihlerinde toplanmıştır. Annelerin %86,3’nün gebeliği planlı, %85,1’i sütlerini artırmak için bir uygulama yapmış, %74,0’ı yeterli ve dengeli beslenmiştir. En çok su (%93,0), sebze-yeşillik (%87,7), çorba (%69,1), komposto (%48,1), meyve (%39,2), rezene çayı (%34,7), Humana Stil Tea (%27,4), sütlü tatlılar (%26,6) ve bulgur pilavının (%24,2) anne sütünü artırdığına inanmaktadırlar. Yapılan istatistiksel analizde annelerin anne sütünü artırmak için herhangi bir uygulama yapma durumu ile aylık gelir, evde yaşanılan kişi ve hamileliğinin planlı olması arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p
Diğer ID | JA78PB86BH |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 3 |