Bu çalışma, Konya il merkezinde çalışan bazı kamu memurlarının beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketim sıklıklarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışma, Konya il merkezinde yaşayan gönüllü kamu çalışanları ile yürütülmüştür. Bireylerin belirlenmesinde basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmış olup, çalışmaya 264 birey katılmıştır. Bireylerin demografik bilgileri, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim sıklıkları anket tekniği uygulanarak kaydedilmiştir. Ayrıca, bireylerin boy uzunluğu (cm), vücut ağırlığı (kg) ölçümleri alınmış ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) değerleri hesaplanmıştır. Araştırma verileri Kasım 2011-Aralık 2011 tarihleri arasında araştırmacılar tarafından toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 13.0 paket programı kullanılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin %66,3’ü erkek, %33,7’si kadındır. Yaş ortalaması erkeklerde 44,61±8,45, kadınlarda 36,52±7.00yıldır. Beden Kütle İndeksi (BKİ) ortalaması erkekler için 27.20±3,61 kg/m2 ve kadınlar için 24,48±3,41 kg/m2’dir. Ailedeki ortalama birey sayısı 3,85±1,26 kişidir. Bireylerin %70,5’i sigara kullanmadıklarını, yarıdan fazlası da (%59,1) spor yapmadıklarını belirtmişlerdir. Bireylerin %65,2’sinin herhangi bir sağlık problemi bulunmamaktadır. Bireylerin %70,8’inin öğün atladığı ve en fazla atlanan öğünün de %53,5 oranı ile öğle yemeği olduğu belirlenmiştir. Bireylerin %79,5’inin öğün aralarında besin tükettikleri belirlenmiştir. Katılımcıların çoğunluğunun çayı (%93,6), ekmeği (%89,4), peyniri (%72,7), zeytini (%61,0), yoğurdu (%38,6), taze sebze-meyveyi (%35,6) ve bitki çaylarını (%29,9) her gün tükettikleri, margarini (%51,9), kolalı içecekleri (%40,2), hamburger, tost, sandviç ve pizzayı (%37.9), sakatatı (%33,7) ve yine aynı oranla hazır meyve sularını (%33,7) hiç tüketmedikleri bulunmuştur.
Öğün Besin Tüketim Sıklığı Beslenme Alışkanlığı Beden Kütle İndeksi Kamu Memuru
This study aimed at determining nutrition habits and frequency of food consumption of some public officers working in Konya city centre.The study was carried out on volunteer public employees living in Konya city centre. Simple random sampling was applied in determining the people and 264 peopleparticipated in the study. Demographic factors, nutrition habits and freguency of food consumption of the peoplewere recorded by using a questionnaire. In addition to, the heights (cm) and weights (kg) of the people were measured and their Body Mass Index (BMI) values were being calculated also. The data were collected by the researchers between November 2011-December 2011. In the evaluation of the data SPSS 13.0 statistical package program was used. 66,3% of the participants in the study was male and 33,7% was female. The mean age was 44,61±8,45 years for males and 36,52±7.00 years for females. Mean Body Mass Index (BMI) was27.20±3,61 kg/m2 for men and 24,48±3,41 kg/m2 for women. The mean number of family members was 3,85±1,26 people. 70,5% of the people stated no smoking. More than half of the participants (59,1%) were not doingsports. It has been evaluated that 65,2% have had no medical problem. 70,8% of the people leave the meal and 53,5% they retard lunch.79,5% of the people said they consumed food between meals. Majority of the participants were found to consume the following foods everyday: tea (93,6%), bread (89,4%), cheese (72,7%), olive (61,0%), yoghurt (38,6%), fresh vegetable-fruit (35,6%) and herbal tea (29,9%) consumed every day. It was also found that the following foods were never consumed by some participants: margarine (51,9%), cola (40,2%), hamburger, toast, sandwich, pizza (37.9%), offal (33,7%) and fresh fruit juice (33,7%) were found to consume any.
Meal The Frequency Offood Consumption Nutrition Habit Body Mass İndex Public Officer
Diğer ID | JA78PF99PN |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 3 |