Kardiyovasküler hastalıklar dünyadaki
ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer almakta olup, insanlar, sağlık
kuruluşları ve tüm toplumun üzerinde büyük bir yük oluşturmaktadır. Diyet;
kardiyometabolik bozuklukların oluşumu, önlenmesi ve kontrol edilmesinde
anahtar yaşam tarzı faktörlerinden biridir. Kardiyovasküler hastalıkların
gelişiminin önlenmesinde çikolatanın yüksek miktarda içerdiği polifenoller ve
flavonoidler önemli rol oynamaktadır. Kakao ve kakao ürünü olan çikolata bu
bileşikleri yüksek miktarda içerir. Özellikle bitter çikolatanın güvenle kullanılabilecek
bir besin olması ve lezzeti onu kardiyovasküler sağlığın gelişiminde
tüketilebilecek bir besin olarak kabul edilmesini sağlamaktadır. Eskiden
medikal ilaç tedavisinde de kullanılan kakaonun günümüzde yapılan çalışmalarda
endotel fonksiyon, kan basıncı, insülin direnci ve trombosit fonksiyonu
üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir. Kakao
içeren ürünlerin günde 2 gram tüketilmesi kardiyovasküler hastalıklardan
korunmayı sağlayabilmektedir Bu derlemenin amacı kakao ve çikolatanın beslenmedeki önemini, kardiyovasküler etkilerini
belirlemek ve kakaonun tüketimi ile ilişkili klinik çalışmaları özetlemektir.
Çikolata Kakao Kardiyovasküler Hastalıklar Polifenoller Flavonoidler
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 4 |