İnme, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm Dünya'da önemli
bir sağlık sorunudur. Her yıl dünyada 15 milyon kişi inme geçirmektedir. Bu
kişilerin 5 milyonu yaşamını yitirmekte, 5 milyonu ise sakat kalmaktadır.
İnmenin değiştirilebilir risk faktörleri arasında hipertansiyon, diyabet,
dislipidemi, sigara kullanımı, alkol tüketimi, sedanter yaşam tarzı, obezite ve
beslenme alışkanlıkları yer almaktadır. Epidemiyolojik çalışmalarda, birçok
besin ögesinin inme riski ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sodyum alımının
sınırlandırılması ve yeterli potasyum alımı, inmenin değiştirilebilir risk
faktörleri arasında yer alan hipertansiyonun kontrolüne yardımcı olması
açısından önemlidir. Ayrıca, biyoaktif bileşenlerden ve posadan zengin bir
diyet ile kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin sınırlandırıldığı diyetlerin
inme riskinin azaltılmasında önemli rolü vardır. Vücut ağırlığı denetiminin de,
özellikle iskemik inmeden korunmak için önemli olduğu bildirilmiştir. Bu
derlemede, inmenin beslenme ile ilişkili risk faktörleri meta-analiz sonuçları
ele alınarak değerlendirilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 4 |