Kırmızı biber anavatanı tropik Amerika
olup,Türkiye’ de çoğunlukla Akdeniz, Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu
bölgelerinde yetiştirilen, Solanaceae familyasına ait olan Capsicum annuum L.
türünden bir sebzenin kurutularak öğütülmesi sonucu elde edilen bir baharattır.
Yemeklere lezzet ve acılık vermek amacıyla ve ayrıca sanayi hammaddesi olarak
başta konserve, salça, turşu, acı sos, işlenmiş et ürünlerinde kurutulmuş, toz
ve pul biber şeklinde kullanılmaktadır. Kırmızıbiberin etken maddesi kapsaisin
ve kapsinoidlerdir. 10 g kırmızıbiber, 30 mg kapsaisin içerir. Çalışmalarda
kırmızıbiberin lipid metabolizması, diyabet, sindirim sistemi üzerine olumlu
etkileri olduğu bilinmekte, ayrıca, anti-oksidant ve anti-inflamatuar
özellikleri olduğu da belirtilmektedir. Kapsaisin ve kapsinoidlerin enerji ve
lipid metabolizması üzerine etkisinin Sempatik Sinir Sistem (SNS) aktivasyonu
ile Transient Reseptör Potansiyel Vanilloid 1 (TRPV1) aracılığı ile
termogenezisi artırarak gerçekleştirdiği bulunmuştur. Kapsaisin, postprandiyal
durumda SNS stimülasyonu ile plazma nöradrenalinini %27 ve lipid oksidasyonunu
%72 artırdığı bildirilmektedir. Kapsaisinin bu etkilerinin yanı sıra besin
alımını azaltma ve doygunluğu artırma üzerine etkilerini değerlendiren
çalışmalar da vardır. Bu çalışmalarda bir sonraki öğünde besin alımındaki
azalmanın kapsaisinin sempatik:parasempatik sistem aktivasyonunu artırması ile
ilişkili olduğu gösterilmiştir. Doygunluğu artırıcı etkisinin ise kapsaisinin
gastrik peptidlerin salınımını artırması aracılığı ile olduğu düşünülmektedir.
Kapsaisinin doygunluğu artırmanın yanı sıra gastrik boşalmayı geciktirerek
postprandiyal glisemik cevabı etkilediği bildirilmiştir.
Kırmızıbiber Kapsaisin Kapsinoidler Enerji metabolizması Besin alımı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 4 |