The purpose of this research was to determine the breakfast habits of the students being educated in the Faculty of Health Sciences, at Ankara University. The research population consisted of ten students from each undergraduate class of the Departments of Nutrition and Diatetics, Nursing, Midwifery, Social Service and Medical Institution Management and Pediatric Development of the Faculty of Health Sciences, making up 220 voluntary students in total. The individuals who participated in the research were selected according to the simple random sampling methodology. The survey was carried out between February 2012 and March 2012; in which timeframe the questionnaires were filled in and evaluated. For data evaluation, the SPSS 16.0 programme was used and the Chi-square test was applied as the statistical analysis method. The average age of the students participating in the study was 21.25 ± 1.6 years. It was found that 27.2 % of the students were having breakfast everyday, while 1.4 % regularly do not. It was also found that 61.2 % of the students were not having breakfast because they did not have time and had difficulty being on time morning lessons. According to the research, students mostly prefer foods such as bread (67,7%), cheese (41.8%), tomato–cucumber (22.7%), black olives (20.3 %) and beverages such as tea (72.3 %) for the breakfasts.
Bu araştırma Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin kahvaltı yapma alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Beslenme ve Diyetetik, Hemşirelik, Ebelik, Sosyal Hizmet ve Sağlık Kurumları Yöneticiliği ve Çocuk Gelişimi bölümlerinin her sınıfından 10’ar kişi olmak üzere toplam 220 gönüllü lisans öğrencisi oluşturmuştur. Çalışma kapsamındaki bireyler basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Çalışma Şubat 2012–Mart 2012 tarihleri arasında yapılmış, anket formları doldurmuş ve değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS paket programı, istatistiksel analiz olarak Ki-Kare Testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.25±1.6 yıl’dır. Öğrencilerin %27.2’si her gün kahvaltı yapmakta, %1.4’ü ise kahvaltı yapmamaktadır. Öğrencilerin %61.2’si derse yetişemediklerinden veya zamanları olmadıklarından kahvaltı yapmamaktadır. Araştırmaya göre öğrenciler her gün sabah kahvaltısında en fazla ekmek (%67.7), beyaz peynir (%41.8), domates-salatalık (%22.7), siyah zeytin (%20.3) gibi besinleri ve içecek olarak çayı (%72.3) tercih etmektedirler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 3 |