Aim of this study is to determine nurses' knowledge and practice about food-drug interaction. This study was a descriptive and cross section. The target population included 90 nurses who works in clinics of internal diseases in two university hospitals in Ankara. The survey was conducted using questionnaire form developed in light of related literature by researcher. Data were entered and evaluated into the SPSS. 32.2% 26.7%, 24.4 % of the nurses had knowledge about effects of alcohol, calcium, grapefruit respectively. In regard to effects of drugs on minerals and vitamins in organism, 37.8% and 7.8% of the nurses had knowledge about effects of anticoagulans and antidiabetics, respectively. The status of nurses' knowledge according to subgroups by age, educational level and working years was assessed. As a result of the analyses no significant differences were found. 12.2% of the nurses expressed that content of nutrition was adjusted by nurses because of food drug interactions. Lesson of food-drug interaction should be put in curriculum of nursing education and topic of food-drug interaction should be firmed by job training. Thus effects of treatment and quality of care could increase.
Aim of this study is to determine nurses' knowledge and practice about food-drug interaction. This study was a descriptive and cross section. The target population included 90 nurses who works in clinics of internal diseases in two university hospitals in Ankara. The survey was conducted using questionnaire form developed in light of related literature by researcher. Data were entered and evaluated into the SPSS. 32.2% 26.7%, 24.4 % of the nurses had knowledge about effects of alcohol, calcium, grapefruit respectively. In regard to effects of drugs on minerals and vitamins in organism, 37.8% and 7.8% of the nurses had knowledge about effects of anticoagulans and antidiabetics, respectively. The status of nurses' knowledge according to subgroups by age, educational level and working years was assessed. As a result of the analyses no significant differences were found. 12.2% of the nurses expressed that content of nutrition was adjusted by nurses because of food drug interactions. Lesson of food-drug interaction should be put in curriculum of nursing education and topic of food-drug interaction should be firmed by job training. Thus effects of treatment and quality of care could increase.
Drug Therapy Management Health Care Nursing Care Food-Drug Interaction
Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin besin ilaç ile ilgili bilgi ve uygulamalarını belirlemektir. Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitseldir. Ankara' da iki üniversite hastanesi iç hastalıkları kliniklerinde çalışan 90 hemşire çalışmanın örneklemidir. Araştırmada araştırmacılar tarafından literatüre dayanılarak geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Veriler SPSS'e girilmiş ve değerlendirilmiştir. Hemşirelerin sırasıyla %32.2, %26.7, %24.4'ünün, alkol, kalsiyum ve greyfurtun etkisi ile ilgili bilgisi vardır. İlaçların mineral ve vitaminler üzerindeki etkisi dikkate alındığında, sırasıyla %37.8ve %7.8'i antikoagülan ve antidiyabetiklerle ilgili bilgisi vardır. Hemşirelerin bilgisi, yaş, eğitim durumu ve çalışma yılı gibi alt gruplara gore değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda istatistiksel açıdan anlam çıkmamıştır. Hemşirelerin %12.2'si besin ilaç etkileşimi nedeniyle hemşireler tarfından besin içeriğinin ayarlandığını vurgulamıştır. Hemşirelik eğitiminde besin ilaç etkileşimi derslerinin müfredata konmalı ve hizmet içi eğitimde besin ilaç etkileşimi konusuna yer verilmelidir. Böylece tedavinin etkinliği ve bakımın kalitesi artabilecektir.
Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin besin ilaç ile ilgili bilgi ve uygulamalarını belirlemektir. Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitseldir. Ankara' da iki üniversite hastanesi iç hastalıkları kliniklerinde çalışan 90 hemşire çalışmanın örneklemidir. Araştırmada araştırmacılar tarafından literatüre dayanılarak geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Veriler SPSS'e girilmiş ve değerlendirilmiştir. Hemşirelerin sırasıyla %32.2, %26.7, %24.4'ünün, alkol, kalsiyum ve greyfurtun etkisi ile ilgili bilgisi vardır. İlaçların mineral ve vitaminler üzerindeki etkisi dikkate alındığında, sırasıyla %37.8ve %7.8'i antikoagülan ve antidiyabetiklerle ilgili bilgisi vardır. Hemşirelerin bilgisi, yaş, eğitim durumu ve çalışma yılı gibi alt gruplara gore değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda istatistiksel açıdan anlam çıkmamıştır. Hemşirelerin %12.2'si besin ilaç etkileşimi nedeniyle hemşireler tarfından besin içeriğinin ayarlandığını vurgulamıştır. Hemşirelik eğitiminde besin ilaç etkileşimi derslerinin müfredata konmalı ve hizmet içi eğitimde besin ilaç etkileşimi konusuna yer verilmelidir. Böylece tedavinin etkinliği ve bakımın kalitesi artabilecektir.
İlaç Tedavi Yönetimi Sağlık Bakımı Hemşirelik Bakımı Besin İlaç Etkileşimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 2 |