Developments in biotechnology have made possible to transfer genes between microorganisms. Organisms with changed gene sequence or with a special characteristic which is not a part of its nature but rather inserted through gene transfer are defined as genetically modified organisms (GMO). This technology is used in a lot of different sectors from agriculture to health. It can be used in food to increase harvest and nutritional quality or shelf life of fruits and vegetables, in production of edible vaccine and drugs, and in treatment of diseases. On the contrary, decrease in food safety, worries about the negative effects to human health, religious and cultural ethical problems may occur. At present, there is not enough scientific data about every aspect of this topic. Further studies and technological developments will provide more detailed and clear data in this area.
Developments in biotechnology have made possible to transfer genes between microorganisms. Organisms with changed gene sequence or with a special characteristic which is not a part of its nature but rather inserted through gene transfer are defined as genetically modified organisms (GMO). This technology is used in a lot of different sectors from agriculture to health. It can be used in food to increase harvest and nutritional quality or shelf life of fruits and vegetables, in production of edible vaccine and drugs, and in treatment of diseases. On the contrary, decrease in food safety, worries about the negative effects to human health, religious and cultural ethical problems may occur. At present, there is not enough scientific data about every aspect of this topic. Further studies and technological developments will provide more detailed and clear data in this area.
Genetically Modified Organisms Genetically Modified Products Public Health.
Biyoteknolojideki gelişmeler, organizmalar arası gen transferini mümkün hale getirmiştir. Değiştirilmiş gen dizilimine sahip ya da kendi doğasında bulunmayan, ancak gen transferi vasıtasıyla bir spesifik özellik dahil edilen organizmalar, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) olarak tanımlanır. Bu teknoloji tarımdan sağlığa birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Gıdalarda verimi ve ürünün besleyici değerini artırmada veya meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmada, yenebilir aşı ve ilaç üretiminde ve hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Buna karşılık gıda güvenliğinde azalma, insan sağlığını olumsuz etkileme gibi kaygılar; dini, kültürel ve etik sorunlar ortaya çıkabilir. Günümüzde bu konunun her yönü ile ilgili yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Gelecek araştırmalar ve teknolojik ilerlemeler bu alanda daha detaylı ve net bilgiler sağlayacaktır.
Biyoteknolojideki gelişmeler, organizmalar arası gen transferini mümkün hale getirmiştir. Değiştirilmiş gen dizilimine sahip ya da kendi doğasında bulunmayan, ancak gen transferi vasıtasıyla bir spesifik özellik dahil edilen organizmalar, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) olarak tanımlanır. Bu teknoloji tarımdan sağlığa birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Gıdalarda verimi ve ürünün besleyici değerini artırmada veya meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmada, yenebilir aşı ve ilaç üretiminde ve hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Buna karşılık gıda güvenliğinde azalma, insan sağlığını olumsuz etkileme gibi kaygılar; dini, kültürel ve etik sorunlar ortaya çıkabilir. Günümüzde bu konunun her yönü ile ilgili yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Gelecek araştırmalar ve teknolojik ilerlemeler bu alanda daha detaylı ve net bilgiler sağlayacaktır.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Genetiği Değiştirilmiş Ürünler Halk Sağlığı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 2 |