BibTex RIS Kaynak Göster

Post-Operative Fever And Nursing Care

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 4, 309 - 322, 01.10.2012

Öz

Monitoring and evaluating hemodynamic parameters is important nursing initiatives. Changes in physiological functions are reflected on basic vital signs. Therefore, deviations from the normal values of vital signs indicate the disruption of homeostasis. The incidence of fever (elevation of core body temperature) ranges between 28-75% in critically ill patients with different causes. Core Body temperature increase from 37 to 39 °C has been found to be followed by a 10-25% increase of oxygen consumption and energy expenditure. Oxygen and energy consumption due to the increase in core body temperature, cortisol and norepinephrine release and its arterial blood pressure, pulse and arterial oxygen saturation values of the change. High core body temperature due to the change in arterial blood pressure, pulse rate and arterial oxygen saturation values, directly affected by these parameters have been reported. At the present time nonpharmacological (peripheral cooling application, conventional water, air and gel-coated cooling beds, intravascular cooling liquid infusion systems and etc) and pharmacological methods (antipyretic agents) are used to reduce fever, but little research related to the effects of these methods on hemodynamic parameters and prevention of fever complication have been performed. Based on this information, assessment of patients condition, accurate and careful measurement and evaluation of vital signs and hemodynamic parameters play an important role in prevention of complications in the treatment of fever.

Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 4, 309 - 322, 01.10.2012

Öz

Hemodinamik parametrelerin izlenmesi ve değerlendirilmesi önemli hemşirelik girişimlerindendir. Fizyolojik işlevlerdeki değişiklikler yaşam bulgularına yansır. Bu nedenle yaşam bulgularının normal değerlerindeki sapmalar homeostazisin bozulduğunu ya da devam etmediğini gösterir. Ameliyat sonrası dönemde değişik nedenlerle ortaya çıkan ateş (beden iç sıcaklığının yükselmesi), %28-70 oranında görülmektedir. Beden iç sıcaklığı 37°C'den 39°C'ye yükseldiğinde oksijen ve enerji tüketimi %10-25 oranında artmaktadır. Beden iç sıcaklığı artışında oksijen ve enerji tüketilmesinin nedeni, kortizol ve norepinefrin salınması ve buna bağlı arteryel kan basıncı, nabız ve solunum sayısı değişikliği ortaya çıkmasıdır. Yüksek beden iç sıcaklığına bağlı arteryel kan basıncı, nabız sayısı ve arteryel oksijen saturasyon değerlerin incelendiği çalışmalarda, bu parametrelerin doğrudan etkilendiği bildirilmiştir. Günümüzde ateşi düşürmek için nonfarmakolojik (periferik soğuk uygulamalar, konvansiyonel su, hava ve jöle ile kaplanmış battaniyeler, damar içi soğuk sıvı infüzyon sistemleri vb.) ve farmakolojik (antipiretik ilaçlar) yöntemler kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemlerin hemodinamik parametrelere etkisine ve komplikasyonları önlemeye yönelik çok az çalışma bulunmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda, ameliyat sonrası ateşin tedavi ve bakımında hastaların genel durumlarının değerlendirilmesi, yaşam bulguları ve hemodinamik parametrelerin doğru ve dikkatli bir şekilde ölçülmesi ve değerlendirilmesi komplikasyonların önlenmesinde önemli rol oynar.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hossein Asgar Pour Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Pour, H. A. (2012). Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(4), 309-322.
AMA Pour HA. Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. Ekim 2012;1(4):309-322.
Chicago Pour, Hossein Asgar. “Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1, sy. 4 (Ekim 2012): 309-22.
EndNote Pour HA (01 Ekim 2012) Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 4 309–322.
IEEE H. A. Pour, “Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı”, Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 4, ss. 309–322, 2012.
ISNAD Pour, Hossein Asgar. “Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/4 (Ekim 2012), 309-322.
JAMA Pour HA. Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1:309–322.
MLA Pour, Hossein Asgar. “Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 4, 2012, ss. 309-22.
Vancouver Pour HA. Ameliyat Sonrası Ateş Ve Hemşirelik Bakımı. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1(4):309-22.