BibTex RIS Kaynak Göster

Use Of Roy Adaptation Model In Nursing Care Of A Case With Rheumatoid Arthritis

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 3, 138 - 152, 01.07.2012

Öz

Roy Adaptation Model is a model which is used commonly in nursing and it create a structure to determine needs for adaptation of human, families and groups and focus on adaptive system of human and environment alternations. It include four areas of adaptation, these are physiologic, self esteem concept, role function and dependence mutual areas and human in this model is illustrated as biophysicosocial creation of interactive and affective of environment. To know theories and models closely related human, health and disease is very importantin order to create a structure and discipline in nursing practices since endeavor of nursing is the human.If nurses have knowledge about theroies and models and use these theroies and modelsdeliberately, results are analyzed by nurses and a database for nursing can create. In this article; Roy Adaptation Model and use of this model is explained with rheumatoid arthritis case, an example related using model in nursing care is displayed.

Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 3, 138 - 152, 01.07.2012

Öz

Roy Adaptasyon Modeli (RAM); hemşirelikte yaygın olarak kullanılan modellerden birisidir ve bireylerin, ailelerin ve grupların uyum gereksinimlerini belirlemede çatı oluşturmakta ve insanın adaptif sisteminde ve çevrede meydana gelen değişimlere odaklanmaktadır. Fizyolojik, benlik kavramı, rol fonksiyonu ve karşılıklı bağlılık alanları olmak üzere dört uyum alanını içeren bu modelde insan, çevresiyle sürekli etkileşim halinde olan ve uyaranlardan etkilenen biyopsikososyal bir oluşum olarak tanımlanmaktadır. Hemşireliğin çalışma alanı insan olduğundan hemşirelik uygulamalarında bir yapı ve disiplin oluşturmak için; insan, sağlık ve hastalıkla yakından ilişkili kuram ve modellerin bilinmesi oldukça önemlidir. Eğer hemşireler kuramlar ve modeller hakkında bilgi sahibi olur ve bunları bilinçli olarak kullanırsa, sonuçları analiz etme olanağı doğar ve hemşirelik için bir veri tabanı oluşturulur. Bu makalede; romatoid artritli bir vaka ile Roy Adaptasyon Modeli ve bu modelin kullanımı açıklanmış, hemşirelik bakımında model kullanımına yönelik bir örnek oluşturulmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşe Özkaraman Bu kişi benim

Serap Özer Bu kişi benim

Güler Balci Alpaslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özkaraman, A., Özer, S., & Alpaslan, G. B. (2012). Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(3), 138-152.
AMA Özkaraman A, Özer S, Alpaslan GB. Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. Temmuz 2012;1(3):138-152.
Chicago Özkaraman, Ayşe, Serap Özer, ve Güler Balci Alpaslan. “Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1, sy. 3 (Temmuz 2012): 138-52.
EndNote Özkaraman A, Özer S, Alpaslan GB (01 Temmuz 2012) Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 3 138–152.
IEEE A. Özkaraman, S. Özer, ve G. B. Alpaslan, “Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı”, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 3, ss. 138–152, 2012.
ISNAD Özkaraman, Ayşe vd. “Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/3 (Temmuz 2012), 138-152.
JAMA Özkaraman A, Özer S, Alpaslan GB. Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1:138–152.
MLA Özkaraman, Ayşe vd. “Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 3, 2012, ss. 138-52.
Vancouver Özkaraman A, Özer S, Alpaslan GB. Romatoid Artritli Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1(3):138-52.