BibTex RIS Kaynak Göster

The State Of Turkey In The World About Demographic Indicators

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 11, 01.01.2012

Öz

Demografik göstergeler, nüfus büyüklüğünden kaynaklanan farklılıkları ortadan kaldırıp, gerçekte var olan farklılığın saptanmasını sağlamaktadır.
Bu çalışma ile Avrupa Birliği ile Türkiye arasında uyum sürecinin başladığı günümüzde birliğe üye ülkeler ve diğer ülkelerle ülkemiz arasında demografik göstergeler açısından kıyaslamalar yapmak amaçlanmıştır.
Bu çalışma, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre bazı ülkeler ile ülkemizin demografik göstergelerinin karşılaştırıldığı tanımlayıcı bir çalışmadır.
Gelişmekte olan ülkeler arasında yer almakta olan Türkiye, yaklaşık 70 milyon nüfusu, % 0,16 nüfus artış hızı, erkeklerde 72, kadınlarda 77 yıl olan doğumda yaşam beklentisi ve % 69 oranında kentsel nüfusu ile hızla gelişen bir ülke konumundadır.
Ülkemizin nüfus artış hızı, Avrupa bölgesine göre yüksek olmakla birlikte Asya ve Amerika bölgesi ile yaklaşık aynı seviyededir. Doğumda beklenen yaşam süresi açısından da Amerika, Avrupa ve Batı Pasifik bölgelerindeki ortalamalara oldukça yakın bir değere sahip bulunmaktayız.
Gelişmiş ülkelerle ülkemiz arasında sağlık düzeyi ölçütleri açısından en büyük farklılık ölüm hızlarında görülmektedir. Bebek ölüm hızımız gelişmiş ülkelere göre yaklaşık 6-9 kat, beş yaş altı bebek ölüm hızımız 5-7 kat, anne ölüm hızımız ise 4 kat fazladır.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ele alındığında ülkemizin demografik göstergeleri tatmin edici düzeyde değildir.
Demographic indicators, eliminating the differences caused by the size of the population, provides the detection of differences that exist in reality.
By this study it has been aimed to make comparisons in terms of demographic indicators between Turkey, European Union (EU) member states and other countries at the start of the European Union adaptation process.
This study is a descriptive study which the demographic indicators of our country is compared with some countries according to World Health Organization (WHO) data. Turkey, which ranks among the developing countries is a rapidly developing country with nearly 70 million population, population growth rate of 0.16%, with 72 years life expectancy at birth in males and 77 years in females and with 69% of urban population.
Our country's population growth rate is higher than the European region but is about the same level with Asia and America region. In terms of life expectancy at birth we have a value very close to the averages of America, Europe and Western Pacific regions.
The biggest difference between developed countries and our country in terms of health status indicators is seen in the mortality rates. Our infant mortality rate is approximately 6-9 fold higher, under five year mortality rate is 5-7 times higher, maternal mortality rate is four times higher than developed countries.
Considering the socio-economic development level the demographic indicators of our country is not satisfactory.

Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 11, 01.01.2012

Öz

-

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Turgut Şahinöz

Saime Sahinöz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şahinöz, T., & Sahinöz, S. (2012). Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 1-11.
AMA Şahinöz T, Sahinöz S. Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. Ocak 2012;1(1):1-11.
Chicago Şahinöz, Turgut, ve Saime Sahinöz. “Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1, sy. 1 (Ocak 2012): 1-11.
EndNote Şahinöz T, Sahinöz S (01 Ocak 2012) Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 1–11.
IEEE T. Şahinöz ve S. Sahinöz, “Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu”, Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 1, ss. 1–11, 2012.
ISNAD Şahinöz, Turgut - Sahinöz, Saime. “Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (Ocak 2012), 1-11.
JAMA Şahinöz T, Sahinöz S. Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1:1–11.
MLA Şahinöz, Turgut ve Saime Sahinöz. “Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 1, 2012, ss. 1-11.
Vancouver Şahinöz T, Sahinöz S. Demografik Ve Bazı Sağlık Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Dünyadaki Durumu. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1(1):1-11.