Bu çalışmada, fitness egzersizi yapan bireylerin beslenmeye yönelik tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; İstanbul ilinde fitness merkezlerinde fitness ile uğraşan 307 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılara Google Formlar aracılığıyla ulaşılmış ve anketin doldurulmasında gönüllülük esas alınmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde kişisel bilgi formu, ikinci bölümünde Demir ve Cicioğlu tarafından geliştirilen “Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği” yer almaktadır. Çalışmanın analizinde; SPSS 25.0 paket programı kullanılmış ve verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığı Kolmogrov Smirnov analizi sonuçlarına bakılarak değerlendirilmiştir. Anlamlılık değerinin 0.05’ten küçük olduğu ve analizde non-parametrik testlerin uygun olduğuna karar verilmiştir. Yapılan analizler; Kruskal Wallis H testi ve Mann Whitney U testleri, frekans, yüzde hesaplamaları, güvenirlik katsayısı hesaplamaları şeklindedir. Analizde %95 güven aralığı esas alınmıştır. Analiz sonucunda; katılımcıların beslenmeye ilişkin tutum düzeyleri ile eğitim durumu ve gelir durumu değişkenleri arasında sadece beslenme hakkında bilgi alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu, katılımcıların beslenmeye ilişkin tutum düzeyleri ile spor geçmişi değişkeni arasında yapılan analizde beslenme hakkında bilgi ve beslenmeye yönelik duygu alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p>0.05). Sonuç olarak; katılımcıların kötü beslenme düzeylerinin düşük olduğu, diğer tüm boyutlar ve ölçek toplam puanlarının yüksek düzeyde olduğu görülmektedir.
In this study, it was aimed to determine the attitudes of individuals who do fitness exercises towards nutrition. The study group of the research; It consists of 307 participants who are engaged in fitness in fitness centers in Istanbul. The participants were reached through Google Forms and the filling of the questionnaire was based on voluntariness. In the first part of the study, there is a personal information form, and in the second part, there is the "Attitude Scale towards Healthy Eating" developed by Demir and Cicioğlu. In the analysis of the study; SPSS 25.0 package program was used and whether the data were suitable for normal distribution was evaluated by looking at the results of Kolmogrov Smirnov analysis. It was decided that the significance value was less than 0.05 and non-parametric tests were appropriate for the analysis. Analyzes made; Kruskal Wallis H test and Mann Whitney U tests are in the form of frequency, percentage calculations, reliability coefficient calculations. The analysis was based on a 95% confidence interval. As a result of the analysis; There was a statistically significant difference between the participants levels of attitude towards nutrition and the variables of education and income status, only in the sub-dimension of knowledge about nutrition was found to be (p<0.05). In conclusion; it is seen that the malnutrition levels of the participants are low, and the total scores of all other dimensions and scales are high.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fiziksel Aktivite ve Sağlık |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 3 |