Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi

Yıl 2023, Cilt: 12 Sayı: 3, 1375 - 1383, 26.09.2023
https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1321804

Öz

Bu çalışmada, fitness egzersizi yapan bireylerin beslenmeye yönelik tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; İstanbul ilinde fitness merkezlerinde fitness ile uğraşan 307 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılara Google Formlar aracılığıyla ulaşılmış ve anketin doldurulmasında gönüllülük esas alınmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde kişisel bilgi formu, ikinci bölümünde Demir ve Cicioğlu tarafından geliştirilen “Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği” yer almaktadır. Çalışmanın analizinde; SPSS 25.0 paket programı kullanılmış ve verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığı Kolmogrov Smirnov analizi sonuçlarına bakılarak değerlendirilmiştir. Anlamlılık değerinin 0.05’ten küçük olduğu ve analizde non-parametrik testlerin uygun olduğuna karar verilmiştir. Yapılan analizler; Kruskal Wallis H testi ve Mann Whitney U testleri, frekans, yüzde hesaplamaları, güvenirlik katsayısı hesaplamaları şeklindedir. Analizde %95 güven aralığı esas alınmıştır. Analiz sonucunda; katılımcıların beslenmeye ilişkin tutum düzeyleri ile eğitim durumu ve gelir durumu değişkenleri arasında sadece beslenme hakkında bilgi alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu, katılımcıların beslenmeye ilişkin tutum düzeyleri ile spor geçmişi değişkeni arasında yapılan analizde beslenme hakkında bilgi ve beslenmeye yönelik duygu alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p>0.05). Sonuç olarak; katılımcıların kötü beslenme düzeylerinin düşük olduğu, diğer tüm boyutlar ve ölçek toplam puanlarının yüksek düzeyde olduğu görülmektedir.

Kaynakça

  • 1. Jeruszka-Bielak, M, Kollajtis-Dolowy, A, Santoro, A, Ostan, R, Berendsen, A.A, Jennings, A. and Pietruszka, B. (2018). “Are Nutrition-Related Knowledge and Attitudes Reflected in Lifestyle and Health among Elderly People? A Study Across Five European Countries”. Frontiers in Physiology, 9, 994. https://doi.org/10.3389/fphys.2018.00994
  • 2. Bullo, V, Bergamin, M, Gobbo, S, Sieverdes, J.C, Zaccaria, M, Neunhaeuserer, D. and Ermolao, A. (2015). “The Effects of Pilates Exercise Training on Physical Fitness and Wellbeing in The Elderly: A Systematic Review for Future Exercise Prescription”. Preventive Medicine, 75, 1-11. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2015.03.002
  • 3. Dokuzoğlu, G, Çevik, A, Özmaden, M, Yıldız, Y. ve Tezcan, E. (2022). “Gençlere Yönelik Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği (GYEB): Bir Ölçek Uyarlama Çalışması”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11 (2), 644-653. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1096398
  • 4. Marías, Y.F. and Glasauer, P. (2014). “Guidelines for Assessing Nutrition-Related Knowledge, Attitudes and Practices”. Italy: Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO).
  • 5. Chang, R.C. (2017). “The Influence of Attitudes towards Healthy Eating on Food Consumption When Travelling”. Current Issues in Tourism, 20 (4), 369-390. https://doi.org/10.1080/13683500.2014.890579
  • 6. Hearty, A.P, McCarthy, S.N, Kearney, J.M. and Gibney, M. (2007). “Relationship between Attitudes towards Healthy Eating and Dietary Behaviour, Lifestyle and Demographic Factors in A Representative Sample of Irish Adults”. Appetite, 48 (1), 1-11. https://doi.org/10.1016/j.appet.2006.03.329
  • 7. Tudoran, A.A, Scholderer, J. and Brunsø, K. (2012). “Regulatory Focus, Self-Efficacy and Outcome Expectations as Drivers of Motivation to Consume Healthy Food Products”. Appetite, 59 (2), 243-251. https://doi.org/10.1016/j.appet.2012.05.002
  • 8. Kim, H.J, Park, J, Kim, M.J. and Ryu, K. (2013). “Does Perceived Restaurant Food Healthiness Matter? Its İnfluence on Value, Satisfaction and Revisit Intentions in Restaurant Operations in South Korea”. International Journal of Hospitality Management, 33, 397-405. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2012.10.010
  • 9. Romanos-Nanclares, A, Zazpe, I, Santiago, S, Marín, L, Rico-Campà, A. and Martín-Calvo, N. (2018). “Influence of Parental Healthy-Eating Attitudes and Nutritional Knowledge on Nutritional Adequacy and Diet Quality Among Preschoolers: The Sendo Project”. Nutrients, 10 (12), 1875. https://doi.org/10.3390/nu10121875
  • 10. Demir, G.T. ve Cicioğlu, H.İ. (2019). “Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4 (2), 256-274. https://doi.org/10.31680/gaunjss.559462
  • 11. Yılmaz, G, Şengür, E. ve Turasan, İ. (2022). “Covid 19 Döneminde Üniversite Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenme Tutum Puanlarının İncelenmesi”. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi, 6 (1), 1-10. https://doi.org/10.30769/usbd.1078434
  • 12. Çakır, E. ve Karaağaç, G. (2021). “Spor Salonlarına Giden Bireylerin Sağlıklı Beslenme Tutumları ve Sosyal Görünüş Kaygı Düzeylerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23 (3), 1-10.
  • 13. Sargın, K. ve Güleşce, M. (2022). “Öğretmenlerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi: Van İli Örneği”. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 7 (1), 1-11. https://doi.org/10.31680/gaunjss.1000390
  • 14. Özenoğlu, A, Gün, B, Karadeniz, B, Koç, F, Bilgin, V, Bembeyaz, Z. ve Saha, B. S. (2021). “Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığın Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlar ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkisi”. Life Sciences, 16 (1), 1-18. http://dx.doi.org/10.12739/NWSA.2021.16.1.4B0037
  • 15. Şahin, O. (2023). “Adölesan Muay Thai Sporcularında Aile Ortamı, Beslenme Öz-Yeterlik ve Beslenme Tutumlarının Sağlık Algısına Etkisi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12 (1), 270-278. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1228652
  • 16. Hastaoğlu, E. (2021). “Covid-19 Salgını Sürecinde Turizm Öğrencilerinin Stres Düzeyleri ve Sağlıklı Beslenme”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9 (3), 1610-1621. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.858
  • 17. Gönen, M. ve Ceyhan, M.A. (2022). “Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumları ile Benlik Saygıları Arasındaki İlişki”. International Journal of Eurasia Social Sciences, 13 (48), 625-637. http://dx.doi.org/10.35826/ijoess.3154
  • 18. Altunhan, A. ve Bayer, R. (2021). “Bireysel ve Takım Sporcularının Uyku Kalitesi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Iğdır Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4 (1), 30-44. https://doi.org/10.48133/igdirsbd.1026752
  • 19. Demir, G.T, Namlı, S. ve Cicioğlu, H.İ. (2021). “Takım ve Bireysel Sporlarda Sosyal Görünüş Kaygısı Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumun Belirleyicisi Midir?”. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 19 (4), 124-134. https://doi.org/10.33689/spormetre.915191
  • 20. Öztürk, T. (2017). Spor Salonlarına Giden Kişilerin Genel Beslenme Alışkanlıkları, Katkılı Besinler ve Gıda Takviyeleri Hakkındaki Bilgi Düzeyleri, Görüş ve Tutumları. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • 21. Arıca, Ş.Ç, Güreş, N. ve Arslan, S. (2016). “Tüketicilerin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20 (2), 99-110.
  • 22. Acemioğlu, R. ve Doğan, Y. (2021). “Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Sağlıklı Beslenme Konusuna İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 7 (1), 39-58. https://dx.doi.org/110.30855/gjes.2021.07.01.003
  • 23. Mor, A, İpekoğlu, G. ve Arslanoğlu, C. (2018). “Spor Lisesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi: Sinop İli Örneği”. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 3 (3), 67-77. https://doi.org/10.31680/gaunjss.447961
  • 24. Arı, A.G. ve Arslan, K. (2020). “Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Genel Beslenme Alışkanlıkları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 47, 393-415.
  • 25. Karasar, N. (2014). “Bilimsel Araştırma Yöntemleri: Kavramlar, Teknikler ve İlkeler”. Ankara: Nobel Yayınevi.

Determination of Nutritional Attitudes of Individuals Doing Fitness Exercise

Yıl 2023, Cilt: 12 Sayı: 3, 1375 - 1383, 26.09.2023
https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1321804

Öz

In this study, it was aimed to determine the attitudes of individuals who do fitness exercises towards nutrition. The study group of the research; It consists of 307 participants who are engaged in fitness in fitness centers in Istanbul. The participants were reached through Google Forms and the filling of the questionnaire was based on voluntariness. In the first part of the study, there is a personal information form, and in the second part, there is the "Attitude Scale towards Healthy Eating" developed by Demir and Cicioğlu. In the analysis of the study; SPSS 25.0 package program was used and whether the data were suitable for normal distribution was evaluated by looking at the results of Kolmogrov Smirnov analysis. It was decided that the significance value was less than 0.05 and non-parametric tests were appropriate for the analysis. Analyzes made; Kruskal Wallis H test and Mann Whitney U tests are in the form of frequency, percentage calculations, reliability coefficient calculations. The analysis was based on a 95% confidence interval. As a result of the analysis; There was a statistically significant difference between the participants levels of attitude towards nutrition and the variables of education and income status, only in the sub-dimension of knowledge about nutrition was found to be (p<0.05). In conclusion; it is seen that the malnutrition levels of the participants are low, and the total scores of all other dimensions and scales are high.

Kaynakça

  • 1. Jeruszka-Bielak, M, Kollajtis-Dolowy, A, Santoro, A, Ostan, R, Berendsen, A.A, Jennings, A. and Pietruszka, B. (2018). “Are Nutrition-Related Knowledge and Attitudes Reflected in Lifestyle and Health among Elderly People? A Study Across Five European Countries”. Frontiers in Physiology, 9, 994. https://doi.org/10.3389/fphys.2018.00994
  • 2. Bullo, V, Bergamin, M, Gobbo, S, Sieverdes, J.C, Zaccaria, M, Neunhaeuserer, D. and Ermolao, A. (2015). “The Effects of Pilates Exercise Training on Physical Fitness and Wellbeing in The Elderly: A Systematic Review for Future Exercise Prescription”. Preventive Medicine, 75, 1-11. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2015.03.002
  • 3. Dokuzoğlu, G, Çevik, A, Özmaden, M, Yıldız, Y. ve Tezcan, E. (2022). “Gençlere Yönelik Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği (GYEB): Bir Ölçek Uyarlama Çalışması”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11 (2), 644-653. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1096398
  • 4. Marías, Y.F. and Glasauer, P. (2014). “Guidelines for Assessing Nutrition-Related Knowledge, Attitudes and Practices”. Italy: Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO).
  • 5. Chang, R.C. (2017). “The Influence of Attitudes towards Healthy Eating on Food Consumption When Travelling”. Current Issues in Tourism, 20 (4), 369-390. https://doi.org/10.1080/13683500.2014.890579
  • 6. Hearty, A.P, McCarthy, S.N, Kearney, J.M. and Gibney, M. (2007). “Relationship between Attitudes towards Healthy Eating and Dietary Behaviour, Lifestyle and Demographic Factors in A Representative Sample of Irish Adults”. Appetite, 48 (1), 1-11. https://doi.org/10.1016/j.appet.2006.03.329
  • 7. Tudoran, A.A, Scholderer, J. and Brunsø, K. (2012). “Regulatory Focus, Self-Efficacy and Outcome Expectations as Drivers of Motivation to Consume Healthy Food Products”. Appetite, 59 (2), 243-251. https://doi.org/10.1016/j.appet.2012.05.002
  • 8. Kim, H.J, Park, J, Kim, M.J. and Ryu, K. (2013). “Does Perceived Restaurant Food Healthiness Matter? Its İnfluence on Value, Satisfaction and Revisit Intentions in Restaurant Operations in South Korea”. International Journal of Hospitality Management, 33, 397-405. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2012.10.010
  • 9. Romanos-Nanclares, A, Zazpe, I, Santiago, S, Marín, L, Rico-Campà, A. and Martín-Calvo, N. (2018). “Influence of Parental Healthy-Eating Attitudes and Nutritional Knowledge on Nutritional Adequacy and Diet Quality Among Preschoolers: The Sendo Project”. Nutrients, 10 (12), 1875. https://doi.org/10.3390/nu10121875
  • 10. Demir, G.T. ve Cicioğlu, H.İ. (2019). “Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4 (2), 256-274. https://doi.org/10.31680/gaunjss.559462
  • 11. Yılmaz, G, Şengür, E. ve Turasan, İ. (2022). “Covid 19 Döneminde Üniversite Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenme Tutum Puanlarının İncelenmesi”. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi, 6 (1), 1-10. https://doi.org/10.30769/usbd.1078434
  • 12. Çakır, E. ve Karaağaç, G. (2021). “Spor Salonlarına Giden Bireylerin Sağlıklı Beslenme Tutumları ve Sosyal Görünüş Kaygı Düzeylerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23 (3), 1-10.
  • 13. Sargın, K. ve Güleşce, M. (2022). “Öğretmenlerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi: Van İli Örneği”. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 7 (1), 1-11. https://doi.org/10.31680/gaunjss.1000390
  • 14. Özenoğlu, A, Gün, B, Karadeniz, B, Koç, F, Bilgin, V, Bembeyaz, Z. ve Saha, B. S. (2021). “Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığın Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlar ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkisi”. Life Sciences, 16 (1), 1-18. http://dx.doi.org/10.12739/NWSA.2021.16.1.4B0037
  • 15. Şahin, O. (2023). “Adölesan Muay Thai Sporcularında Aile Ortamı, Beslenme Öz-Yeterlik ve Beslenme Tutumlarının Sağlık Algısına Etkisi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12 (1), 270-278. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1228652
  • 16. Hastaoğlu, E. (2021). “Covid-19 Salgını Sürecinde Turizm Öğrencilerinin Stres Düzeyleri ve Sağlıklı Beslenme”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9 (3), 1610-1621. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.858
  • 17. Gönen, M. ve Ceyhan, M.A. (2022). “Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumları ile Benlik Saygıları Arasındaki İlişki”. International Journal of Eurasia Social Sciences, 13 (48), 625-637. http://dx.doi.org/10.35826/ijoess.3154
  • 18. Altunhan, A. ve Bayer, R. (2021). “Bireysel ve Takım Sporcularının Uyku Kalitesi ile Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Iğdır Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4 (1), 30-44. https://doi.org/10.48133/igdirsbd.1026752
  • 19. Demir, G.T, Namlı, S. ve Cicioğlu, H.İ. (2021). “Takım ve Bireysel Sporlarda Sosyal Görünüş Kaygısı Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumun Belirleyicisi Midir?”. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 19 (4), 124-134. https://doi.org/10.33689/spormetre.915191
  • 20. Öztürk, T. (2017). Spor Salonlarına Giden Kişilerin Genel Beslenme Alışkanlıkları, Katkılı Besinler ve Gıda Takviyeleri Hakkındaki Bilgi Düzeyleri, Görüş ve Tutumları. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • 21. Arıca, Ş.Ç, Güreş, N. ve Arslan, S. (2016). “Tüketicilerin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20 (2), 99-110.
  • 22. Acemioğlu, R. ve Doğan, Y. (2021). “Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Sağlıklı Beslenme Konusuna İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 7 (1), 39-58. https://dx.doi.org/110.30855/gjes.2021.07.01.003
  • 23. Mor, A, İpekoğlu, G. ve Arslanoğlu, C. (2018). “Spor Lisesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi: Sinop İli Örneği”. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 3 (3), 67-77. https://doi.org/10.31680/gaunjss.447961
  • 24. Arı, A.G. ve Arslan, K. (2020). “Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Genel Beslenme Alışkanlıkları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 47, 393-415.
  • 25. Karasar, N. (2014). “Bilimsel Araştırma Yöntemleri: Kavramlar, Teknikler ve İlkeler”. Ankara: Nobel Yayınevi.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Fiziksel Aktivite ve Sağlık
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ali Çevik 0000-0002-3664-6626

Gökhan Dokuzoğlu 0000-0001-5407-4927

Ercan Zorba 0000-0002-7864-0556

Yayımlanma Tarihi 26 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çevik, A., Dokuzoğlu, G., & Zorba, E. (2023). Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12(3), 1375-1383. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1321804
AMA Çevik A, Dokuzoğlu G, Zorba E. Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. Eylül 2023;12(3):1375-1383. doi:10.37989/gumussagbil.1321804
Chicago Çevik, Ali, Gökhan Dokuzoğlu, ve Ercan Zorba. “Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12, sy. 3 (Eylül 2023): 1375-83. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1321804.
EndNote Çevik A, Dokuzoğlu G, Zorba E (01 Eylül 2023) Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12 3 1375–1383.
IEEE A. Çevik, G. Dokuzoğlu, ve E. Zorba, “Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi”, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 3, ss. 1375–1383, 2023, doi: 10.37989/gumussagbil.1321804.
ISNAD Çevik, Ali vd. “Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12/3 (Eylül 2023), 1375-1383. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1321804.
JAMA Çevik A, Dokuzoğlu G, Zorba E. Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2023;12:1375–1383.
MLA Çevik, Ali vd. “Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 3, 2023, ss. 1375-83, doi:10.37989/gumussagbil.1321804.
Vancouver Çevik A, Dokuzoğlu G, Zorba E. Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2023;12(3):1375-83.