Bu araştırma, sağlıklı beslenme düzenlerinden birisi olan DASH diyetinin, kadınlarda sıklıkla görülebilen premenstrüel sendrom ile ilişkisini belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu araştırmanın örneklemini Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Kasım-Aralık 2022 tarihlerinde eğitim gören kadın öğrenciler oluşturmaktadır. Basit rastgele örneklem metodu kullanılarak ve çevrimiçi anket formu oluşturularak (Google Forms) dijital iletişim araçları ile 314 kadın öğrencinin verileri değerlendirilmiştir. Araştırmacılar tarafından literatür incelenerek hazırlanan anket formunda, katılımcıların sosyo demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, DASH diyetinde tüketim miktarı önerilen besin grupları tüketimi ve Premenstrüel Semptomlar Tanılama Ölçeği yer almaktadır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Ki-Kare, ANOVA ve Pearson Kolerasyon testleri kullanılmıştır. Sonuç olarak; kadın öğrenciler arasında hem premenstrüel sendrom (%47,1) hem de premenstrüel disforik bozukluk (%44,2) oranının oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. DASH diyetine uyum düzeyi en yüksek grupta, en düşük olan gruba göre daha düşük şiddette premenstrüel semptom düzeyleri tespit edilmiştir. Ayrıca DASH diyetine uyum puanı ile Premenstrüel Semptom Tanılama Ölçeği toplam puanı ve alt boyutlarıyla negatif anlamlı korelasyon ilişkisi tespit edilmiştir. Sonuç olarak DASH diyetine yüksek düzeyde uyumun, premenstrüel semptomların şiddet ve sıklığını azaltabileceği düşünülmektedir.
DASH Diyeti Kadın Öğrenciler Premenstrüel Disforik Bozukluk Premenstrüel Sendrom Sağlıklı Beslenme
Yok
Yok
Araştırmaya katılan tüm kadın öğrencilere teşekkür ederiz.
This study was planned and conducted to determine the relationship between the DASH diet, one of the healthy eating patterns, and premenstrual syndrome, can be frequently seen in women. The sample of this descriptive cross-sectional study consisted of female students studying at Gümüşhane University Faculty of Health Sciences in November-December 2022. Using a simple random sampling method, the data of 314 female students were evaluated using the questionnaire form created online (Google Forms) through digital communication tools. The questionnaire was prepared by the researchers by reviewing the literature, included the socio-demographic characteristics of the participants, eating habits, consumption of food groups recommended for consumption in the DASH diet, and the Premenstrual Symptoms Diagnostic Scale. Chi-Square, ANOVA and Pearson Correlation tests were used in the statistical analysis of the data obtained. As a result, it was found that the rate of both premenstrual syndrome (47.1%) and premenstrual dysphoric disorder (44.2%) was quite high among female students. The group with the highest DASH diet adherence level had lower levels of premenstrual symptoms than the group with the lowest DASH diet adherence level. In addition, a negative correlation was found between the DASH diet adherence score and the total score and subscales of the Premenstrual Symptom Diagnostic Scale. In conclusion, it is thought that a high level of adherence with the DASH diet may reduce the severity and frequency of premenstrual symptoms.
DASH Diet Female Students Healthy Eating Premenstrual Dysphoric Disorder Premenstrual Syndrome
Yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 4 |