After China announced the first case of coronavirus in 2019, several countries started to report cases of coronavirus, and the World Health Organization (WHO) declared a pandemic in 2020. Precautions including curfews, working from home, and remote learning changed the daily routines of individuals and how they form and maintain relationships. All these changes resulted in negativities such as experiencing stress over people. The current study’s goal was to examine the stress factors of people during the pandemic with a qualitative research design.
A total of 103 participants (80 women) aged between 21 and 71 were asked three open-ended questions to evaluate their own, their romantic partners’, and other people’s stress experiences. Data were analyzed via framework analysis and a total of nine themes for all three categories (individual, partner, and the others) emerged; education, work/finances, health, social relationships, hygiene, changes in daily life, negative emotions, positive experiences, and no stress. The findings of the current research were consistent with the results of previous research studies. Considering that crisis situations such as the COVID-19 pandemic are frequently encountered both in the world and in Turkey, defining the sources of stress perceived by individuals for themselves, their partners and other individuals is important in the preparation of effective preventive and intervention programs.
qualitative analysis framework analysis stress COVID-19 pandemic
2019 yılında Çin'de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından farklı ülkelerden vaka bildirimleri gelmiş ve bunun üzerine 2020 yılında Dünya Sağlık Örgütü pandemi ilan etmiştir. Bu süreçte sokağa çıkma yasağı, online çalışma, uzaktan eğitim gibi önlemler alınmış ve bu önlemlere ilişkin, kişilerin günlük yaşam alışkanlıkları ve birbirleriyle etkileşim kurma ve sürdürme şekilleri değişmiştir. Yaşanan değişikliklerin kişiler üzerinde stres gibi olumsuz sonuçlar doğurduğu alanyazın bulguları arasındadır. Bu araştırmanın amacı pandemi sürecinde yaşanan değişikliklere bağlı stres faktörlerini incelemektir.
Nitel araştırma deseni kullanılarak katılımcılara kendilerinin, birlikte yaşadıkları partnerlerinin ve toplumun yaşadığı stres deneyimlerine ilişkin sorular sorulmuştur. Çalışmanın örneklemi, yaşları 21 ile 71 arasında değişen 80’i kadın olmak üzere 103 kişiden oluşmuştur. Çevrimiçi bir form kullanılarak katılımcılara üç açık uçlu soru ile COVID-19 pandemisinde kendileri için, partnerleri için ve diğer insanlar için ne gibi stres kaynakları olduğunu düşündükleri sorulmuştur. Çerçeve analizi yöntemi ile incelenen veride kişinin kendisi, partneri ve diğer insanlar için ortaklaşan toplam dokuz ana tema ortaya çıkmıştır. Bunlar eğitim, iş/ekonomik, sağlık, sosyal ilişkiler, hijyen, günlük yaşamdaki değişiklikler, olumsuz duygular, olumlu deneyimler ve stresin olmamasıdır. Araştırmadan elde edilen sonuçların literatür ile uyumlu olduğu saptanmıştır. Pandeminin hem ülkemizde hem de dünyada ciddi bir kriz oluşturduğu aşikardır. Bu bağlamda bireylerin algıladıkları stres kaynaklarının tanımlanmasının koruyucu ve önleyici müdahalelerin planlanmasında yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
nitel araştırma deseni çerçeve analizi stres COVID-19 pandemi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlığın Geliştirilmesi, Sağlığın Sosyal Belirleyicileri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1 |