Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians' Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 4, 1457 - 1465, 25.12.2024
https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1556328

Öz

ABSTRACT
Research focuses current work processes of dietitians, their opinions and profession outlook.
Online Google Survey, consisting of questions including sociodemographic characteristics, current state of dietitian profession and outlook was conducted across Turkey. Statistical package software SPSS v26 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) used for analyzing. Of the 400 dietitians, 52.0% worked for 1 to 5 years, 52.0% works through online consultancy. 88.5% do not think the public has sufficient information on identity of the dietitian, and 88.4% think the reason is lack of a Dietitians’ Association. 95.3% think the dietitian employment is not sufficient, and the reason is the high number of graduates and high number of departments opened at the university with 80.8%. The primary reason by 70.0% wanting to work overseas is because 76.4% believe there are better working circumstances. 57.8% do not think sufficient dietitian employment will be possible in the future, and the most common reason stated by 81.4% is personal/health expenses are not seen as a priority due to economy. Majority, 51.5%, do not think working conditions will be improved in future and the reason is; 78.2% think the definition will continue to remain as an intermediate occupational group. 14.2% don’t think the profession will continue in the distant future is because the the AI will develop.
Dietitians in Turkey are dissatisfied with their working conditions and believe these unfavorable circumstances will persist in the future.

Kaynakça

  • 1. Yıldız, Ş. (2018). ‘Türkiye'de Diyetisyenliğin Tarihsel Süreçte Geçirdiği Aşamalar’. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıp Tarihi ve Etik Dergisi, 3(3).
  • 2. EFAD. (2024, January). Who we are. https://www.efad.org/who-weare/#:~:text=We%20also%20welcome%20Higher%20Education,dietitians%20in%2028%20European%20countries. Access date: December 15, 2022.
  • 3. Gökmen-Özel, H., Isgin-Atici, K. ve Melekoglu, E. (2023). ‘Türkiye’de Beslenme ve Diyetetik Lisans Programlarının Mevcut Durum Analizi: 2021-2022 Yıllarına Ait Verilerin Değerlendirilmesi’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 51(2). 10.33076/2023.bdd.1800
  • 4. Pekcan, A. G. (2020). ‘COVID-19 salgını: diyetisyenlerin rolü ve rehberler’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 48(1), 1-9. https://doi.org/10.33076/2020.BDD.1395
  • 5.Türkiye Diyetisyenler Derneği.: https://www.tdd.org.tr/Hakk%C4%B1m%C4%B1zda/Tarih%C3%A7e/tabid/21027/Default.aspx Access date: 2023, January
  • 6. Ongan, D., Ayer, Ç., Çankaya, E., Çiftçi, Z. ve Bozdağ, A. N. S. (2021). ‘Diyetisyenlerin Bireysel Beslenme Danışmanlığını Etkileyen Etmenler Hakkındaki Düşünceleri ve İş Doyumu’. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 5(2), 315-332. https://doi.org/10.46237/amusbfd.890247
  • 7. Ersoy, G. (2020). Beslenme ve Diyetetikte Bilgi Kirliliği. Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü. 18-19 Aralık 2020, Multidisipliner Yaklaşımla Yeme Bilimi-Etoloji Sempozyumu, İstanbul Medipol Üniversitesi/ İstanbul.
  • 8. Merdol, T. K. (2020). ‘Danışman Diyetisyen/Beslenme ve Diyet Uzmanı Olmanın Dayanılmaz Hafifliği’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 48(2), 1-4. 10.33076/2020.BDD.1408
  • 9. Kart, R. (2018). Sağlık çalışanlarının diyetisyenlere yönelik tutum ve davranışlarının belirlenmesi. Yüksek lisans tezi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, ANKARA.
  • 10. Baysal, A. (2015). ‘Beslenme ve Diyetetik Eğitimi: Sorunlar-Çözüm Önerileri’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 43(3), 189-190. 11. Dağ, A. (2021, June 6). Diyetisyenliğe ilgi üniversitelerde kontenjanları artırdı. https://www.aa.com.tr/tr/egitim/diyetisyenlige-ilgi-universitelerde-kontenjanlariarttirdi/2265232 Access date: June, 2023.
  • 12.ÜNİ-VERİ. (2023, April). https://www.cbiko.gov.tr/projeler/uni-veri Access date: June, 2023.
  • 13. Atik, N. D., Taşçı, A., Orakçı, M. E., Eyüpoğlu, M., Evginer, S., Pişkin, T. M., & Yıldız, A. N. (2016). ‘Türkiye Diyetisyenler Derneği Üyelerinin Çalışma Ortamlarındaki İş Sağlığı ve Güvenliği Koşulları’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 44(1), 18-23.
  • 14. Çağlar, N. (2019). Diyetisyenlerde sağlıklı beslenme takıntısı (ortoreksiya) belirtilerinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi. İstanbul Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İSTANBUL.
  • 15. Sinan, S. (2017). Türkiye'deki Diyetisyenlerin Eğitim, İstihdam ve Memnuniyet Durumlarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İSTANBUL
  • 16. Arıtıcı, G., & Köseler, E. (2010). ‘Ankara ilindeki hastanelerde çalışan diyetisyenlerin çalışma koşulları ve meslekle ilgili sorunları’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 38(1-2), 29-34. https://doi.org/10.33076/2010.BDD.326
  • 17.Metin, F. (2023). ‘Brain Drain from Türkiye: Register Evidence of Non‐Returning Graduates’. Research in Educational Administration and Leadership, 8(2), 373-419. https://doi.org/10.30828/real.1149770 18. Yılmaz, E. (2019). ‘Uluslararası beyin göçü hareketleri bağlamında Türkiye’deki beyin göçünün durumu’. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 220-232.
  • 19. Zorkun, M., & Bülbül, D. (2000). ‘2000-2021 Dönemi Türkiye’de Sağlık Harcamalarının İncelenmesi ve Değerlendirilmesi’. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), 252-267. https://doi.org/10.33905/bseusbed.1180587
  • 20. Ataman, P. (2006). chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.gidadernegi.org/TR/Genel/2409346027793.pdf?DIL=1&BELGEANAH=5270&DOSYAISIM=240934602.pdf. Access date: April, 2023.

Diyetisyenlik Meslek Sürecinin ve Diyetisyenlerin Gelecekte Mesleki Sürece Bakışının Değerlendirilmesi: Türkiye Örneklemi Üzerine Bir Çalışma

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 4, 1457 - 1465, 25.12.2024
https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1556328

Öz

Araştırma, diyetisyenlerin güncel iş süreçlerine, görüşlerine ve mesleğe bakış açılarına odaklanmaktadır.
Sosyodemografik özellikler, diyetisyenlik mesleğinin mevcut durumu ve mesleğe bakış açısını içeren sorulardan oluşan çevrimiçi Google Anketi Türkiye genelinde uygulanmıştır. Analiz için SPSS v26 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) istatistik paket programı kullanılmıştır. 400 diyetisyenin %52,0'si 1 ila 5 yıl arasında, %52,0'si ise online danışmanlık yoluyla çalışmaktadır. Toplumun %88,5'i diyetisyenin kimliği hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünürken, %88,4'ü bunun nedeninin Diyetisyenler Derneği'nin olmaması olduğunu düşünmektedir. %95,3'ü diyetisyen istihdamının yeterli olmadığını düşünmekte, bunun nedeni olarak da %80,8 ile mezun sayısının ve üniversitede açılan bölüm sayısının fazla olmasını göstermektedir. %70,0'inin yurtdışında çalışmak istemesinin başlıca nedeni, %76,4'ünün daha iyi çalışma koşulları olduğuna inanmasıdır. %57,8'i gelecekte yeterli diyetisyen istihdamının mümkün olmayacağını düşünmekte, %81,4'ünün belirttiği en yaygın neden ise ekonomi nedeniyle kişisel/sağlık harcamalarının öncelik olarak görülmemesi olduğunu ifade etmektedir. %51,5 gelecekte çalışma koşullarının iyileştirileceğini düşünmemektedir ve bunun nedeni; %78,2'sinin tanımın ara meslek grubu olarak kalmaya devam edeceğini düşünmesidir. %14,2'si mesleğin uzak gelecekte devam etmeyeceğini düşünmesinin nedeni yapay zekanın gelişecek olmasıdır.
Türkiye'deki diyetisyenler çalışma koşullarından memnun değildir ve bu olumsuz koşulların gelecekte de devam edeceğine inanmaktadır.

Kaynakça

  • 1. Yıldız, Ş. (2018). ‘Türkiye'de Diyetisyenliğin Tarihsel Süreçte Geçirdiği Aşamalar’. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıp Tarihi ve Etik Dergisi, 3(3).
  • 2. EFAD. (2024, January). Who we are. https://www.efad.org/who-weare/#:~:text=We%20also%20welcome%20Higher%20Education,dietitians%20in%2028%20European%20countries. Access date: December 15, 2022.
  • 3. Gökmen-Özel, H., Isgin-Atici, K. ve Melekoglu, E. (2023). ‘Türkiye’de Beslenme ve Diyetetik Lisans Programlarının Mevcut Durum Analizi: 2021-2022 Yıllarına Ait Verilerin Değerlendirilmesi’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 51(2). 10.33076/2023.bdd.1800
  • 4. Pekcan, A. G. (2020). ‘COVID-19 salgını: diyetisyenlerin rolü ve rehberler’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 48(1), 1-9. https://doi.org/10.33076/2020.BDD.1395
  • 5.Türkiye Diyetisyenler Derneği.: https://www.tdd.org.tr/Hakk%C4%B1m%C4%B1zda/Tarih%C3%A7e/tabid/21027/Default.aspx Access date: 2023, January
  • 6. Ongan, D., Ayer, Ç., Çankaya, E., Çiftçi, Z. ve Bozdağ, A. N. S. (2021). ‘Diyetisyenlerin Bireysel Beslenme Danışmanlığını Etkileyen Etmenler Hakkındaki Düşünceleri ve İş Doyumu’. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 5(2), 315-332. https://doi.org/10.46237/amusbfd.890247
  • 7. Ersoy, G. (2020). Beslenme ve Diyetetikte Bilgi Kirliliği. Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü. 18-19 Aralık 2020, Multidisipliner Yaklaşımla Yeme Bilimi-Etoloji Sempozyumu, İstanbul Medipol Üniversitesi/ İstanbul.
  • 8. Merdol, T. K. (2020). ‘Danışman Diyetisyen/Beslenme ve Diyet Uzmanı Olmanın Dayanılmaz Hafifliği’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 48(2), 1-4. 10.33076/2020.BDD.1408
  • 9. Kart, R. (2018). Sağlık çalışanlarının diyetisyenlere yönelik tutum ve davranışlarının belirlenmesi. Yüksek lisans tezi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, ANKARA.
  • 10. Baysal, A. (2015). ‘Beslenme ve Diyetetik Eğitimi: Sorunlar-Çözüm Önerileri’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 43(3), 189-190. 11. Dağ, A. (2021, June 6). Diyetisyenliğe ilgi üniversitelerde kontenjanları artırdı. https://www.aa.com.tr/tr/egitim/diyetisyenlige-ilgi-universitelerde-kontenjanlariarttirdi/2265232 Access date: June, 2023.
  • 12.ÜNİ-VERİ. (2023, April). https://www.cbiko.gov.tr/projeler/uni-veri Access date: June, 2023.
  • 13. Atik, N. D., Taşçı, A., Orakçı, M. E., Eyüpoğlu, M., Evginer, S., Pişkin, T. M., & Yıldız, A. N. (2016). ‘Türkiye Diyetisyenler Derneği Üyelerinin Çalışma Ortamlarındaki İş Sağlığı ve Güvenliği Koşulları’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 44(1), 18-23.
  • 14. Çağlar, N. (2019). Diyetisyenlerde sağlıklı beslenme takıntısı (ortoreksiya) belirtilerinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi. İstanbul Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İSTANBUL.
  • 15. Sinan, S. (2017). Türkiye'deki Diyetisyenlerin Eğitim, İstihdam ve Memnuniyet Durumlarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İSTANBUL
  • 16. Arıtıcı, G., & Köseler, E. (2010). ‘Ankara ilindeki hastanelerde çalışan diyetisyenlerin çalışma koşulları ve meslekle ilgili sorunları’. Beslenme ve Diyet Dergisi, 38(1-2), 29-34. https://doi.org/10.33076/2010.BDD.326
  • 17.Metin, F. (2023). ‘Brain Drain from Türkiye: Register Evidence of Non‐Returning Graduates’. Research in Educational Administration and Leadership, 8(2), 373-419. https://doi.org/10.30828/real.1149770 18. Yılmaz, E. (2019). ‘Uluslararası beyin göçü hareketleri bağlamında Türkiye’deki beyin göçünün durumu’. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 220-232.
  • 19. Zorkun, M., & Bülbül, D. (2000). ‘2000-2021 Dönemi Türkiye’de Sağlık Harcamalarının İncelenmesi ve Değerlendirilmesi’. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), 252-267. https://doi.org/10.33905/bseusbed.1180587
  • 20. Ataman, P. (2006). chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.gidadernegi.org/TR/Genel/2409346027793.pdf?DIL=1&BELGEANAH=5270&DOSYAISIM=240934602.pdf. Access date: April, 2023.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Beslenme ve Diyetetik (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Helin Yılmaz 0000-0001-9955-4860

Müge Arslan 0000-0003-1305-5126

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 26 Eylül 2024
Kabul Tarihi 21 Ekim 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yılmaz, H., & Arslan, M. (2024). Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians’ Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(4), 1457-1465. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1556328
AMA Yılmaz H, Arslan M. Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians’ Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. Aralık 2024;13(4):1457-1465. doi:10.37989/gumussagbil.1556328
Chicago Yılmaz, Helin, ve Müge Arslan. “Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians’ Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13, sy. 4 (Aralık 2024): 1457-65. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1556328.
EndNote Yılmaz H, Arslan M (01 Aralık 2024) Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians’ Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13 4 1457–1465.
IEEE H. Yılmaz ve M. Arslan, “Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians’ Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample”, Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 13, sy. 4, ss. 1457–1465, 2024, doi: 10.37989/gumussagbil.1556328.
ISNAD Yılmaz, Helin - Arslan, Müge. “Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians’ Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13/4 (Aralık 2024), 1457-1465. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1556328.
JAMA Yılmaz H, Arslan M. Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians’ Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2024;13:1457–1465.
MLA Yılmaz, Helin ve Müge Arslan. “Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians’ Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 13, sy. 4, 2024, ss. 1457-65, doi:10.37989/gumussagbil.1556328.
Vancouver Yılmaz H, Arslan M. Evaluation Of the Process of Dietician Profession and Dietitians’ Perspectives on The Future of The Profession: A Study Based on The Turkish Sample. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2024;13(4):1457-65.