ABSTRACT
Research focuses current work processes of dietitians, their opinions and profession outlook.
Online Google Survey, consisting of questions including sociodemographic characteristics, current state of dietitian profession and outlook was conducted across Turkey. Statistical package software SPSS v26 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) used for analyzing. Of the 400 dietitians, 52.0% worked for 1 to 5 years, 52.0% works through online consultancy. 88.5% do not think the public has sufficient information on identity of the dietitian, and 88.4% think the reason is lack of a Dietitians’ Association. 95.3% think the dietitian employment is not sufficient, and the reason is the high number of graduates and high number of departments opened at the university with 80.8%. The primary reason by 70.0% wanting to work overseas is because 76.4% believe there are better working circumstances. 57.8% do not think sufficient dietitian employment will be possible in the future, and the most common reason stated by 81.4% is personal/health expenses are not seen as a priority due to economy. Majority, 51.5%, do not think working conditions will be improved in future and the reason is; 78.2% think the definition will continue to remain as an intermediate occupational group. 14.2% don’t think the profession will continue in the distant future is because the the AI will develop.
Dietitians in Turkey are dissatisfied with their working conditions and believe these unfavorable circumstances will persist in the future.
Araştırma, diyetisyenlerin güncel iş süreçlerine, görüşlerine ve mesleğe bakış açılarına odaklanmaktadır.
Sosyodemografik özellikler, diyetisyenlik mesleğinin mevcut durumu ve mesleğe bakış açısını içeren sorulardan oluşan çevrimiçi Google Anketi Türkiye genelinde uygulanmıştır. Analiz için SPSS v26 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) istatistik paket programı kullanılmıştır. 400 diyetisyenin %52,0'si 1 ila 5 yıl arasında, %52,0'si ise online danışmanlık yoluyla çalışmaktadır. Toplumun %88,5'i diyetisyenin kimliği hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünürken, %88,4'ü bunun nedeninin Diyetisyenler Derneği'nin olmaması olduğunu düşünmektedir. %95,3'ü diyetisyen istihdamının yeterli olmadığını düşünmekte, bunun nedeni olarak da %80,8 ile mezun sayısının ve üniversitede açılan bölüm sayısının fazla olmasını göstermektedir. %70,0'inin yurtdışında çalışmak istemesinin başlıca nedeni, %76,4'ünün daha iyi çalışma koşulları olduğuna inanmasıdır. %57,8'i gelecekte yeterli diyetisyen istihdamının mümkün olmayacağını düşünmekte, %81,4'ünün belirttiği en yaygın neden ise ekonomi nedeniyle kişisel/sağlık harcamalarının öncelik olarak görülmemesi olduğunu ifade etmektedir. %51,5 gelecekte çalışma koşullarının iyileştirileceğini düşünmemektedir ve bunun nedeni; %78,2'sinin tanımın ara meslek grubu olarak kalmaya devam edeceğini düşünmesidir. %14,2'si mesleğin uzak gelecekte devam etmeyeceğini düşünmesinin nedeni yapay zekanın gelişecek olmasıdır.
Türkiye'deki diyetisyenler çalışma koşullarından memnun değildir ve bu olumsuz koşulların gelecekte de devam edeceğine inanmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 26 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 4 |