Bu çalışmanın amacı farklı branştaki öğretmenlerin sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme davranışlarını ve ekolojik ayak izinin azaltılmasına yönelik farkındalıklarını belirlemektir.
Bu amaç araştırmaya farklı branşlardan 270 öğretmen katılmıştır. Araştırma verilerinin toplanması katılımcılara gönderilen çevrimiçi anket linki aracılığı ile internet ortamında yapılmıştır Anket, bireysel özellikleri, sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme (SSB) davranışları ölçeğini, ekolojik ayak izinin azaltılmasına yönelik farkındalık (EAAFÖ) ölçeğini içermektedir. Katılımcıların %64,8’i kadın, %34,9’u erkek öğretmenlerden oluşmaktadır. Öğretmenlerin SSB davranışları ölçeği toplam puan ortalaması 4,1±1,15’dir ve cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Alt boyutlarında en yüksek gıda israfından kaçınmada, en düşük puanın ise et tüketiminin azaltılması ve yerel gıda alt boyutlarında olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin EAAFÖ toplam puanı 3,9±0,88’dir. Toplam puan ve alt boyutlarda cinsiyete göre anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Branşa göre SSB davranışları ölçeği toplam puanları değerlendirildiğinde temel eğitim ve spor branşlarında sözel, dil ve sanat ve sayısal branşlardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,031). Öğretmenlerin SSB davranışları ölçeği toplam puanı beslenme konusunda eğitim alanlarda (4,4±1,15) almayanlardan (4,0±1,12) yüksek bulunmuştur (p=0,001). Alt boyutlardan et tüketiminin azaltılması ve düşük yağ alt boyutunun BKİ ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde negatif ilişkili olduğu belirlenmiştir (p<0,05).
Gelecek nesillerin yetiştirilmesinde büyük öneme sahip olan öğretmenlerin sürdürülebilirlik ve sağlıklı beslenme konularında bilgilerinin olması ve bunları hem kendi hayatlarında uygulamaları hem de öğrencilere aktarmaları büyük önem taşımaktadır.
Ekolojik ayak izi farkındalığı Sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışı Öğretmen
TUBİTAK 2209-A
1919B012308075
TUBİTAK 2209-A programı kapsamında desteklenen projemiz için TUBİTAK'a teşekkür ederiz.
The aim of this study is to determine the sustainable and healthy eating behaviors and ecological footprint awareness of teachers from different branches.
For this purpose, 270 teachers from different branches participated in the study. The research data were collected in the internet environment through the online survey link sent to the participants. The survey includes individual characteristics, sustainable and healthy eating (SHE) behaviors scale and awareness scale for reducing ecological footprint (ASREF). 64.8% of the participants are female and 34.9% are male teachers. The total mean score of the teachers' SHE behaviors scale was 4.1±1.15 and no significant difference was found according to gender. It was determined that the highest score in the sub-dimensions was in avoiding food waste, and the lowest score was in the reduction of meat consumption and local food sub-dimensions. The total score of the teachers' ASREF was 3.9±0.88. There was no significant difference in total score and sub-dimensions according to gender. When the SHE behaviors scale were evaluated according to the branch, it was determined that in basic education and sports branches was higher than in verbal, language and arts and numerical branches (p=0.031). The total score of SHE behaviors scale of the teachers was found to be higher in those who received nutrition education (4.4±1.15) than those who did not (4.0±1.12) (p=0.001). It was determined that the reduction of meat consumption and low-fat sub-dimension were statistically significantly negatively correlated with BMI (p<0.05).
It is of great importance for teachers, who are of great importance in raising future generations, to have knowledge about sustainability and healthy eating behaviors and to apply these in their own lives and to transfer them to their students.
Ecological footprint awareness Sustainable and healthy eating behaviors Teacher
TUBİTAK 2209-A
1919B012308075
We would like to thank TUBITAK for our project supported under the TUBITAK 2209-A program.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Halk Sağlığı Beslenmesi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1919B012308075 |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 26 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 4 |