Bu çalışmanın amacı, doğal ve yapay tatlandırıcıların glukoz intoleransı, karaciğer enzimleri ve oksidatif stres üzerine etkisini araştırmaktır.
Altmış adet erişkin erkek Wistar rat, rastgele her grupta 30 adet olacak şekilde 2 gruba ayrılmştır. İlk grup streptozosin ile diyabetik yapılmış, ikinci grup ise sağlıklı kontrol grubu olarak adlandırılmıştır. Daha sonrasında bu gruplar kendi aralarında tekrar 3 farklı gruba ayrılmış ve bu gruplaraAspartam ve Stevia günlük 250 mg/kg şeklinde verilmiş ve etkilerini karşılaştırmak için 5 hafta boyunca takip edilmiştir
Diyabetik aspartam grubu ile karşılaştırıldığında diyabetik stevia grubunun alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), kan glukoz seviyeleri ve HbA1c değerleri diyabetik aspartam grubuna göre düşük bulunmuştur (p<0,001). Stevia kontrol grubuna göre diyabetik aspartam grubunda tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-alfa) değeri yüksek saptanmıştır (p<0,001). Sağlıklı kontrol grubuna göre, aspartam kontrol grubunun interlökin 1 (IL-1) değeri yüksek bulunmuştur (p<0,001). Diyabetik aspartam grubunun interlökin-6 (IL-6) değeri ise sağlıklı kontrol grubundan anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p<0,001). Diyabetik, sağlıklı kontrol ve stevia gruplarının toplam antioksidan kapasitesi (TAS), diyabetik ve kontrol aspartam gruplarından anlamlı derecede yüksek çıkmıştır (p<0,001). Diyabetik ve kontrol aspartam gruplarının toplam oksidan kapasitesi (TOS), kontrol stevia grubundan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001).
Bu çalışmanın sonucuna göre aspartam ALT, AST, kan glukozu, HbA1c, TNF-alfa, IL-1, IL-6 ve TOS değerlerini steviaya göre anlamlı derecede yükseltirken, TAS değerlerini anlamlı derecede düşürmektedir.
Tatlandırıcılar Glukoz İntoleransı Karaciğer Enzimleri Oksidatif Stres
47/2019-05
The impacts of artificial and sweeteners on liver enzymes, glucose intolerance, and oxidative stress were investigated in the present research.
Sixty adult male Wistar rats were indiscriminately distributed to two groups, involving 30 in each. The first group was made diabetic with streptozocin, and the second group was called the healthy control group. Then, these groups were divided into 3 different groups again and these groups were given 250 mg/kg daily of Aspartame and Stevia and followed for 5 weeks to compare their effects.
A comparison between the groups indicated that the diabetic stevia group had lower levels of aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), blood glucose, and HbA1c values than the diabetic aspartame group (p<0.001). The diabetic aspartame group had higher levels of tumor necrosis factor-alpha (TNF-alpha) value than the stevia control (p<0.001). The aspartame control group had higher levels of interleukin 1 (IL-1) than the healthy control group (p<0.001). The interleukin-6 (IL-6) value of the diabetic aspartame group was found to be noticeably higher than the healthy control group (p<0.001). The total antioxidant capacity (TAS) of the diabetic, healthy control and stevia groups was found to be considerably higher than the diabetic and control aspartame groups (p<0.001). The total oxidant capacity (TOS) of the diabetic and control aspartame groups was notably high when compared to the value of the control stevia group (p<0.001).
As a result, aspartame significantly increases AST, HbA1c, blood glucose, TNF-alpha, ALT, TOS, IL-1, and IL-6 figures compared to stevia but radically decreases TAS values.
Sweeteners Glucose Intolerance Liver Enzymes Oxidative Stress
This study was conducted in accordance with the ethical rules of experimental animal studies at Gazi University Laboratory Animal Breeding and Experimental Research Center (GUDAM) after the approval of Gazi University Animal Experiments Local Ethics Committee (code number: G.U. ET-18.078)
This study is supported by Gazi University Scientific Research Projects Unit
47/2019-05
We would like to thank Gazi University Scientific Research Project Unit for supporting this study
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Beslenme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 47/2019-05 |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 4 |