Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜKETİCİLERİN İTHAL ÇAY TÜKETİM TERCİHLERİNİN BELİRLENMESİ: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 84 - 97, 30.12.2021
https://doi.org/10.54439/gupayad.989617

Öz

Amaç: Bu çalışma ile Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde yüksek miktarda tüketilen ithal yani halk arasında “kaçak çay” olarak bilinen çayın tüketim tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ikamet eden ve ithal çay tüketen tüketicilerden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 452 kişi ile yüz yüze anket yapılmıştır. Araştırmanın diğer bölümünde ise tüketicilerin cinsiyetleri ve memleketleri ile diğer değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkilerin olup olmadığı ki-kare analizi yapılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Bulgular: Araştırmada; tüketicilerin aylık ortalama 1.1 kg-2.0 kg arasında ithal çay tükettikleri belirlenmiştir. Diğer yandan ithal çay tüketiminde en önemli faktörlerin damak tadı ve aileden gelme bir alışkanlık olduğu, satın almada ise ambalaj ve kalitenin en önemli faktörler olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Tüketicilerin cinsiyetleri ve ithal çayı en çok tükettikleri öğün, ithal çay tüketim sıklığı, ithal çay tüketme nedeni, ithal çayın genellikle nereden satın alındığı ve ithal çay satın almada dikkat edilen hususlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Tüketicilerin cinsiyetleri ile diğer değişkenler arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Tüketicilerin memleketleri ile ithal çay tüketim tercihleri arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Destekleyen Kurum

Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi (BAP)

Proje Numarası

19016

Kaynakça

  • Bartlett.J, E., Körtlik, ve Higgins C. C. (2001). Organizational research: determining appropriate sample size in survey research. Information Technology, Learning, and Performance Journal, 19(1),43-50.
  • Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü. (2019). Çay sektörü raporu, 2-9.
  • Çelik, F. (2006). Çay (Camellia Sinensis); içeriği, sağlık üzerindeki koruyucu etkisi ve önerilen tüketimi. Türkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences, 26(6), 642-648.
  • Çimen, K. (2014). Türkiye’de Çay Yetiştiriciliği ve Çay Sanayii. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi
  • Field, A. (2009). Discopering statistics using spss, Thirth Edition. Sage Puplications.
  • Harman, C. (2013). Karadeniz bölgesi’ndeki endemik tarım ürünleri: fındık, çay ve kivi’nin üretimi, pazarlanması ve tüketimi. Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Giresun Üniversitesi
  • Howell, D. C. (2012). Statistical methods for psychology. Cengage Learning.
  • Kang: H. (1999). An optimal property of the exact multinomial test and the extended fisher's exact test. Statistics & Probability Letters, 44(2), 201-207.
  • Kılıç, O., Gündüz, O., Eryılmaz, G. ve Murat, E. (2012). Çay tüketiminde tüketici davranışlarının belirlenmesi: samsun ili örneği. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 16(4), 19-25.
  • Kurt, G. ve Hacıoğlu, H. K. (2013). Dünya ülkeleri ile türkiye’nin çay üretiminin istatistiklerle incelenmesi, II. Rize Kalkınma Sempozyumu Çay-Lojistik-Turizm, 3-4 Mayıs 2013, Bildiriler Kitabı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları 1. Baskı.
  • Mehta, C. R. and Patel, N. R. (1983). A network algorithm for performing fisher's exact test in r× c contingency tables. Journal of the American Statistical Association, 78(382), 427-434.
  • Onurlubaş, E., Gözener, B., Aydemir, A. ve Gençoğlu, H. (2017). Çay tüketim tercihlerinin belirlenmesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 4(16), 112-122.
  • Özcan, M. ve Yazıcıoğlu, E. (2013). Türkiye çay yetiştiriciliğinin sorunları ve öncelikleri, II. Rize Kalkınma Sempozyumu Çay-Lojistik-Turizm, 3-4 Mayıs 2013, Bildiriler Kitabı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları 1. Baskı. Rize Ticaret Borsası, (2013). Çay kaçakçılığı ve sektöre verdiği zararlar.
  • Saklı, R. S. (2013). Çay sektöründe üst kuruluş ihtiyacı ve sektöre katkıları, II. Rize Kalkınma Sempozyumu Çay – Lojistik – Turizm Rize, 3 – 4 Mayıs 2013, Bildiriler Kitabı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları 1. Baskı.
  • Sayılı, M. ve Gözener, B. (2013). Trabzon ili of ilçesinde ailelerin çay tüketim durumu ve alışkanlıkları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(2) 1-7.
  • Schwarz, B., Bischof, H. P. and Kunze, M. (1994). Coffee, tea, and lifestyle. Preventive Medicine, 23(3), 377-384.
  • Üstün, Ç. ve Demirci, N. (2013). çay bitkisinin (camellia sınensıs l.) tarihsel gelişimi ve tıbbi açıdan değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 3(3), 5-12.
  • Weisburger, J. H. and Chung, F. L. (2002). Mechanisms of chronic disease causation by nutritional factors and tobacco products and their prevention by tea polyphenols. Food and Chemical Toxicology, 40(8), 1145-1154.
  • Wu, C. D., & Wei, G. (2009). Tea as a functional food for oral health. Food Constituents And Oral Health, 396-417.
  • İnternet-1: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. http://www.fao.org/3/i4480e/i4480e.pdf Erişim Tarihi: 28.05.2021 İnternet-2: www.rtb.org.tr Erişim Tarihi: 15.07.2019
  • İnternet-3: Çaykur, Çay Sektörü Raporu. http://www.caykur.gov.tr/Pages/Yayinlar/YayinDetay.aspx?ItemType=5&ItemId=721 Erişim Tarihi: 10.06.2021
  • İnternet-4: https://www.caykur.gov.tr/Pages/Yayinlar/YayinDetay.aspx?ItemType=1&ItemId=701 Erişim Tarihi: 10.06.2021
  • İnternet-5: Rize Ticaret ve Sanayi Odası. https://rizetso.org.tr Erişim Tarihi: 10.05.2021
  • İnternet-6:Tarım ve Orman Bakanlığı, Çay Değerlendirme Raporu.
  • https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/Belgeler/M%C4%B0LL%C4%B0%20TARIM/%C3%9Cr%C3%BCn%20Masalar%C4%B1%20%C3%9Cr%C3%BCn%20De%C4%9Ferlendirme%20Raporlar%C4%B1%20yay%C4%B1mland%C4%B1/%C3%87ay%20De%C4%9Ferlendirme%20Raporu.pdf Erişim Tarihi: 10.06.2020
  • İnternet-7: https://uroturk.org.tr/urolojiData/Uploads/files/gelecek-akademisyen-1210/Sunum-17.pdf Erişim Tarihi: 19.01.2021
  • İnternet-8:https://www.ibm.com/support/pages/fisher-exact-test-rxc-table-fisher-freeman-halton-test Erişim Tarihi: 19.01.2021

DETERMİNİNG THE IMPORTED TEA CONSUMPTİON PREFERENCES OF THE CONSUMERS: THE CASE OF SOUTHEASTERN ANATOLİA REGİON

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 84 - 97, 30.12.2021
https://doi.org/10.54439/gupayad.989617

Öz

Objective: With this study, it is aimed to determine the consumption preferences of imported tea, which is consumed in high amounts in the provinces in the Southeastern Anatolia Region, that is known as "smuggled tea" among the people. Materials and Methods: For this purpose, a face-to-face survey was conducted with 452 people selected by easy sampling method from consumers who live in the Southeastern Anatolia Region and consume imported tea. In the other part of the study, by using chi-squared analysis, it has been tried to determine whether there are statistically significant relationships between consumer’s gender and hometown and other variables Findings: In the research; It has been determined that consumers consume an average of 1.1 kg-2.0 kg of imported tea per month. On the other hand, it has been determined that the most important factors in imported tea consumption are taste and a family habit, while packaging and quality are the most important factors in purchasing. It has been determined that there is no statistically important relationship between the gender of consumers and how the habit of drinking imported tea was started, and the repast they mostly consume imported tea. Conclusion: It has been determined that there is a statistically significant relationship between the gender of the consumers and the meal they mostly consume imported tea, the frequency of imported tea consumption, the reason for consuming imported tea, where the imported tea is generally purchased and the considerations when purchasing imported tea. It has been determined that there is no statistically significant relationship between the genders of the consumers and other variables. It has been determined that there is a statistically significant relationship between the hometowns of consumers and their imported tea consumption preferences.

Proje Numarası

19016

Kaynakça

  • Bartlett.J, E., Körtlik, ve Higgins C. C. (2001). Organizational research: determining appropriate sample size in survey research. Information Technology, Learning, and Performance Journal, 19(1),43-50.
  • Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü. (2019). Çay sektörü raporu, 2-9.
  • Çelik, F. (2006). Çay (Camellia Sinensis); içeriği, sağlık üzerindeki koruyucu etkisi ve önerilen tüketimi. Türkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences, 26(6), 642-648.
  • Çimen, K. (2014). Türkiye’de Çay Yetiştiriciliği ve Çay Sanayii. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi
  • Field, A. (2009). Discopering statistics using spss, Thirth Edition. Sage Puplications.
  • Harman, C. (2013). Karadeniz bölgesi’ndeki endemik tarım ürünleri: fındık, çay ve kivi’nin üretimi, pazarlanması ve tüketimi. Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Giresun Üniversitesi
  • Howell, D. C. (2012). Statistical methods for psychology. Cengage Learning.
  • Kang: H. (1999). An optimal property of the exact multinomial test and the extended fisher's exact test. Statistics & Probability Letters, 44(2), 201-207.
  • Kılıç, O., Gündüz, O., Eryılmaz, G. ve Murat, E. (2012). Çay tüketiminde tüketici davranışlarının belirlenmesi: samsun ili örneği. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 16(4), 19-25.
  • Kurt, G. ve Hacıoğlu, H. K. (2013). Dünya ülkeleri ile türkiye’nin çay üretiminin istatistiklerle incelenmesi, II. Rize Kalkınma Sempozyumu Çay-Lojistik-Turizm, 3-4 Mayıs 2013, Bildiriler Kitabı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları 1. Baskı.
  • Mehta, C. R. and Patel, N. R. (1983). A network algorithm for performing fisher's exact test in r× c contingency tables. Journal of the American Statistical Association, 78(382), 427-434.
  • Onurlubaş, E., Gözener, B., Aydemir, A. ve Gençoğlu, H. (2017). Çay tüketim tercihlerinin belirlenmesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 4(16), 112-122.
  • Özcan, M. ve Yazıcıoğlu, E. (2013). Türkiye çay yetiştiriciliğinin sorunları ve öncelikleri, II. Rize Kalkınma Sempozyumu Çay-Lojistik-Turizm, 3-4 Mayıs 2013, Bildiriler Kitabı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları 1. Baskı. Rize Ticaret Borsası, (2013). Çay kaçakçılığı ve sektöre verdiği zararlar.
  • Saklı, R. S. (2013). Çay sektöründe üst kuruluş ihtiyacı ve sektöre katkıları, II. Rize Kalkınma Sempozyumu Çay – Lojistik – Turizm Rize, 3 – 4 Mayıs 2013, Bildiriler Kitabı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yayınları 1. Baskı.
  • Sayılı, M. ve Gözener, B. (2013). Trabzon ili of ilçesinde ailelerin çay tüketim durumu ve alışkanlıkları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(2) 1-7.
  • Schwarz, B., Bischof, H. P. and Kunze, M. (1994). Coffee, tea, and lifestyle. Preventive Medicine, 23(3), 377-384.
  • Üstün, Ç. ve Demirci, N. (2013). çay bitkisinin (camellia sınensıs l.) tarihsel gelişimi ve tıbbi açıdan değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 3(3), 5-12.
  • Weisburger, J. H. and Chung, F. L. (2002). Mechanisms of chronic disease causation by nutritional factors and tobacco products and their prevention by tea polyphenols. Food and Chemical Toxicology, 40(8), 1145-1154.
  • Wu, C. D., & Wei, G. (2009). Tea as a functional food for oral health. Food Constituents And Oral Health, 396-417.
  • İnternet-1: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. http://www.fao.org/3/i4480e/i4480e.pdf Erişim Tarihi: 28.05.2021 İnternet-2: www.rtb.org.tr Erişim Tarihi: 15.07.2019
  • İnternet-3: Çaykur, Çay Sektörü Raporu. http://www.caykur.gov.tr/Pages/Yayinlar/YayinDetay.aspx?ItemType=5&ItemId=721 Erişim Tarihi: 10.06.2021
  • İnternet-4: https://www.caykur.gov.tr/Pages/Yayinlar/YayinDetay.aspx?ItemType=1&ItemId=701 Erişim Tarihi: 10.06.2021
  • İnternet-5: Rize Ticaret ve Sanayi Odası. https://rizetso.org.tr Erişim Tarihi: 10.05.2021
  • İnternet-6:Tarım ve Orman Bakanlığı, Çay Değerlendirme Raporu.
  • https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/Belgeler/M%C4%B0LL%C4%B0%20TARIM/%C3%9Cr%C3%BCn%20Masalar%C4%B1%20%C3%9Cr%C3%BCn%20De%C4%9Ferlendirme%20Raporlar%C4%B1%20yay%C4%B1mland%C4%B1/%C3%87ay%20De%C4%9Ferlendirme%20Raporu.pdf Erişim Tarihi: 10.06.2020
  • İnternet-7: https://uroturk.org.tr/urolojiData/Uploads/files/gelecek-akademisyen-1210/Sunum-17.pdf Erişim Tarihi: 19.01.2021
  • İnternet-8:https://www.ibm.com/support/pages/fisher-exact-test-rxc-table-fisher-freeman-halton-test Erişim Tarihi: 19.01.2021
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sercan Cengiz 0000-0002-5906-1778

Yusuf Taha Okan 0000-0002-7513-9790

Proje Numarası 19016
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Cengiz, S., & Okan, Y. T. (2021). TÜKETİCİLERİN İTHAL ÇAY TÜKETİM TERCİHLERİNİN BELİRLENMESİ: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Güncel Pazarlama Yaklaşımları Ve Araştırmaları Dergisi, 2(2), 84-97. https://doi.org/10.54439/gupayad.989617

Dizinler (Indexing)

31143 21387  3122531320257993114421388  21386  24076 28325 28331 28684