Araştırma Makalesi

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi

Cilt: 14 Sayı: 2 27 Ekim 2022
PDF İndir
TR EN

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi

Öz

Amaç: Gaziantep’te bir tıp fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin bireysel hijyene ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarının incelenmesi, bu konuda farkındalık oluşturulmasıdır. Gereç ve yöntem: Araştırma, Gaziantep’te bir tıp fakültesinin 1., 2. ve 3. sınıflarında eğitim gören ve dahil edilme kriterlerini sağlayan 174 gönüllü ile tamamlandı. Öğrencilere sosyodemografik bilgilere ilişkin sorulara ek olarak hijyen alışkanlıklarını değerlendiren 60 soru, kadın öğrencilere özel genital hijyeni değerlendiren 14 soru ile toplam 74 soruluk bir anket uygulandı. Bulgular: Araştırmaya 73’ü kadın, 101’i erkek olmak üzere toplam 174 kişi katıldı. Araştırmada, diş fırçası değiştirme sıklığı, el ve ayak havlularının ayrı olması, nemlendirici kullanma durumu, giysilere verilen önem, kendine ait tarağı olma, tuvalet sonrası kurulama durumu, el yıkama zamanı açısından cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı (P<0,05). Kadın katılımcıların, ~%89’unun adet dönemlerinde hijyenik ped kullandığı, ~%63’ünün kullandığı günlük ped sayısının 3-4 tane olduğu, ~%93’ünün adet dönemlerinde kullandıkları materyali daha sonra çöpe attığı, ~%45’inin suyla genital bölge temizliği yaptığı, ~%45’inin genital bölgedeki temizliğini ağda ile yaptığı, ~%77’sinin adet dönemlerinde ayakta banyo yaptığı, ~%58’inin daha önce genital yol enfeksiyonu geçirdiği, ~%69’unun daha önce idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği, ~%75’inde şu anda akıntı olduğu, ~%59’unun akıntısının az olduğu, ~%49’unun bu akıntının rengini bilmediği, yarısında akıntının kokusuz olduğu, ~%62’sinde enfeksiyon belirtisi olduğu, ~%39’unda karnın alt kısmında ağrı olduğu, ~%58’inin var olan enfeksiyon belirtilerine yönelik girişimde bulunmadığı, %78’inin genital hijyen davranışları ve enfeksiyonlara yönelik bilgi aldığı, ~%82’sinin adet döneminde duş aldığı saptandı. Sonuç: Bu çalışmada, tıp fakültesi öğrencilerinin bireysel hijyene ilişkin beklenen düzeyde bilgi birikimine ve uygun davranış özelliklerine sahip olmadığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Kaya M, Büyükşerbetçi M, Meriç MB, Çelebi AE, Boybeyi Ö, Işık A, et al. Ankara’da bir lisenin 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin kişisel hijyen konusunda davranışlarının belirlenmesi. STED, 2006; 15 (10): 179-83.
  2. 2. Ulusoy MF, Görgülü RS. Hemşirelik Esasları-Temel Kuram, Kavram İlke ve Yöntemler. 3. Baskı. Ankara: TDFO LTD. Ştd, 1997.
  3. 3. Yılmaz E, Özkan S. Bir ilçede farklı yerleşim yerindeki ilköğretim okulu öğrencilerinin kişisel hijyen alışkanlıklarının karşılaştırılması. Fırat Sağ Hiz Derg, 2009; 4 (10): 1-18.
  4. 4. Nenstiel RO, White GL, Aikans T. Clinical alert: handwashing-a century of evidence ignored. Clin Rev, 1997; 7 (1): 55-8.
  5. 5. Aiello AE, Coulborn R, Perez V, Larson EL. Effect of hand hygiene on infectious disease risk in the community setting: a meta-analysis. Am J Public Health, 2008; 98 (8): 1372-82.
  6. 6. Ejemot RI, Ehiri JE, Meremikwu MM, Critchley JA. Hand washing for preventing diarrhoea. Evid.- Based Child Health, 2009; 4: 893–939.
  7. 7. Huang Y, Xie W, Zeng J, Law F, Ba-Thein W. Limited knowledge and practice of Chinese medical students regarding health-care associated infections. The Journal of Infection in Developing Countries, 2013;7(2):144–151.
  8. 8. World Health Organization. World Health Organization guidelines on hand hygiene in health care, 2009. Available at http://apps.who.int/iris/ bitstream/10665/44102/ 1/9789241597906_eng.pdf.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Serkan Gürgül Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

27 Ekim 2022

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2022

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Şeker, F. B., & Gürgül, S. (2022). Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(2), 83-95. https://izlik.org/JA49XK95AD
AMA
1.Şeker FB, Gürgül S. Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2022;14(2):83-95. https://izlik.org/JA49XK95AD
Chicago
Şeker, Fatma Betül, ve Serkan Gürgül. 2022. “Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 14 (2): 83-95. https://izlik.org/JA49XK95AD.
EndNote
Şeker FB, Gürgül S (01 Ekim 2022) Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 14 2 83–95.
IEEE
[1]F. B. Şeker ve S. Gürgül, “Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, c. 14, sy 2, ss. 83–95, Eki. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49XK95AD
ISNAD
Şeker, Fatma Betül - Gürgül, Serkan. “Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 14/2 (01 Ekim 2022): 83-95. https://izlik.org/JA49XK95AD.
JAMA
1.Şeker FB, Gürgül S. Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2022;14:83–95.
MLA
Şeker, Fatma Betül, ve Serkan Gürgül. “Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 14, sy 2, Ekim 2022, ss. 83-95, https://izlik.org/JA49XK95AD.
Vancouver
1.Fatma Betül Şeker, Serkan Gürgül. Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hijyen Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2022;14(2):83-95. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49XK95AD

-