Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi

Cilt: 4 Sayı: 3 1 Eylül 2012
  • Ziya Kaya
  • Semih Arıcı
  • Mustafa Süren
  • Serkan Karaman
  • Serkan Doğru
  • Mürsel Kahveci
PDF İndir
TR EN

Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi

Öz

Amaç:Hastanemize başvuran ve herhangi bir nedenle operasyon geçiren yaşlı hasta grubunun (65 yaş üstü), uygulanan anestezi yöntemini, cerrahi şeklini ve yoğun bakım ihtiyacının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler:Ağustos 2011 ve Temmuz 2012 tarihleri arasında ameliyat olmuş toplam 631 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar; yaş, cinsiyet, acil, elektif, kullanılan anestezi yöntemi, operasyon yapılan anabilim dalı ve postoperatif yoğun bakım ihtiyacı açısından değerlendirildi. Bulgular:Hastaların %19’unun acil, %81’inin elektif olarak cerrahi operasyona alındığı saptandı. En sık uygulanan anestezi yöntemi %78.3 ile genel anestezi olurken, en sık uygulanan rejyonel anestezi yöntemi ise %13.2 ile spinal anestezi olarak saptandı. Genel anestezi uygulanan 63 hasta, spinal anestezi uygulanan 3 hastanın postoperatif yoğun bakım ünitesine alındığı görüldü. Sonuç:Bu grup hastalara yaklaşım konusunda protokoller oluşturularak, gerekli eğitimler sonrası deneyimli ekiplerin kurulması gerektiği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Semih Arıcı Bu kişi benim

Mustafa Süren Bu kişi benim

Serkan Karaman Bu kişi benim

Serkan Doğru Bu kişi benim

Mürsel Kahveci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2012

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Kaya, Z., Arıcı, S., Süren, M., Karaman, S., Doğru, S., & Kahveci, M. (2012). Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 4(3), 29-36. https://izlik.org/JA34XZ37TR
AMA
1.Kaya Z, Arıcı S, Süren M, Karaman S, Doğru S, Kahveci M. Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2012;4(3):29-36. https://izlik.org/JA34XZ37TR
Chicago
Kaya, Ziya, Semih Arıcı, Mustafa Süren, Serkan Karaman, Serkan Doğru, ve Mürsel Kahveci. 2012. “Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 4 (3): 29-36. https://izlik.org/JA34XZ37TR.
EndNote
Kaya Z, Arıcı S, Süren M, Karaman S, Doğru S, Kahveci M (01 Eylül 2012) Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 4 3 29–36.
IEEE
[1]Z. Kaya, S. Arıcı, M. Süren, S. Karaman, S. Doğru, ve M. Kahveci, “Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, c. 4, sy 3, ss. 29–36, Eyl. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34XZ37TR
ISNAD
Kaya, Ziya - Arıcı, Semih - Süren, Mustafa - Karaman, Serkan - Doğru, Serkan - Kahveci, Mürsel. “Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 4/3 (01 Eylül 2012): 29-36. https://izlik.org/JA34XZ37TR.
JAMA
1.Kaya Z, Arıcı S, Süren M, Karaman S, Doğru S, Kahveci M. Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2012;4:29–36.
MLA
Kaya, Ziya, vd. “Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 4, sy 3, Eylül 2012, ss. 29-36, https://izlik.org/JA34XZ37TR.
Vancouver
1.Ziya Kaya, Semih Arıcı, Mustafa Süren, Serkan Karaman, Serkan Doğru, Mürsel Kahveci. Geriatrik Hastaların Bir Yıllık Retrospektif Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2012;4(3):29-36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34XZ37TR

-