Klinik Araştırma

Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi

Cilt: 10 Sayı: 2 1 Haziran 2018
PDF İndir
TR EN

Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi

Öz

Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı bir yıllık sürede istenen ruh sağlığı ve hastalıkları konsültasyonları retrospektif olarak taranarak, hastaların demografik verilerinin incelenmesidir.

Gereç ve Yöntem: Tokat Devlet Hastanesi’nde yatarak tedavi gören veya acil tıp polikliniğine başvuran ve ruh sağlığı ve hastalıkları konsültasyonu istenen 18 yaş ve üstü hastaların klinik değerlendirmeleri dosya verileri geriye dönük olarak taranmıştır.

Bulgular: Toplamda 323 hastaya ruh sağlığı ve hastalıklarıkonsültasyonu istenmiştir. Bu hastalardan 91 (%28.17) kişi özkıyım girişimi ile acil tıp polikliniğine başvuran ya da yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalardı. 232 (%71.82) kişi ise herhangi bir serviste yatarak tedavi gören hastalardan oluşuyordu. En sık konsültasyon isteyen klinikler sırası ile; dahiliye servisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon servisi ve ortopedi servisi idi. Değerlendirilen hastaların 131 (%56.46)’sı kadın, 101 (%43.53)’ü ise erkekti.  Hastaların yaş ortalaması ise; 51.93±7.89 yıl idi. Sıklık sırası ile alınan tanılar ise; depresif bozukluk, organik mental bozukluk, psikotik bozukluk ve anksiyete bozukluğu olmuştur. Özkıyım girişimi ile değerlendirilen hastaların ise 59 (%64.83)’u kadın, 32 (%35.16) kişi ise erkekti. Hastaların yaş ortalaması 27.76±5.89 idi. Aldıkları tanılardan; depresif bozukluk ve uyum bozukluğu en sık konulan tanılar olmuştur.

Sonuç: Psikiyatri dışı kliniklerde yatarak tedavi gören hastalar için istenen konsültasyonlar tedavi almaları açısından bir fırsat oluşturmaktadır. Elde edilen veriler ile psikiyatri dışı kliniklerde yatarak tedavi gören hastaların psikiyatrik ek hastalık açısından değerlendirilmesinin önemi vurgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Okanlı A, Özer N, Akyıl R, Koçkar Ç. Cerrahi kliniklerde yatan hastaların anksiyete ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi. 3. Uluslararası–10. Ulusal Hemşirelik Kongresi Özet Kitabı 7–10 Eylül 2005, İzmir, 137.
  2. 2. Aynur B, Savaş H, Parlar S. Göğüs Hastalıkları Servisinde Yatan Hastaların Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin Belirlenmesi. Yeni Symposium, 2009; 47 (1).
  3. 3. Rothenhausler HB. Mentaldisorders in general hospital patients. Psychiatria-danubina. 2006; 18: 183-92.
  4. 4. Sertöz ÖÖ, Doğanavşargil GÖ, Noyan MA, Altıntoprak E &Elbi H. Bir Üniversite Hastanesi Konsültasyon Liyezon Servisinde Psikiyatrik Hastalıkların Psikiyatri Dışı Hekimlerce Doğru Tanınma Oranları. Klinik Psikofarmakoloji Bulteni. 2008;18(4).
  5. 5. ÖngelK. Konsultasyon-Liyezon Psikiyatrisi. Turkiye Klinikleri Journal of Family Medicine Special Topics, 2018; 9(3):224-8.
  6. 6. Aktepe E, Kocaman O, Işık A, Eroğlu FÖ. Bir Üniversite Hastanesinde İstenen Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Konsültasyon Hizmetlerinin Değerlendirilmesi. TAF Preventive Medicine Bulletin. 2013;12(5):539-44.
  7. 7. Onur E, Yemez B, Polat S, Gürz NY &Cimilli C. Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Uygulamaları ve Farmakoterapi Tercihlerindeki Değişim. Klinik Psikofarmakoloji Bulteni, 2007;17(4).
  8. 8. Yıldız M, Tural Ü, Kesepara C, Aydın M, Etuş H. Fiziksel hastalıklara Eşlik Eden Ruhsal Bozukluklar: Bir Üniversite Hastanesinde Psikiyatri Konsültasyon Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Düşünen Adam: Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi. 2002; 15:21-24.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri

Bölüm

Klinik Araştırma

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2018

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özsoy, F. (2018). Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 10(2), 46-56. https://izlik.org/JA93JR76TN
AMA
1.Özsoy F. Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2018;10(2):46-56. https://izlik.org/JA93JR76TN
Chicago
Özsoy, Filiz. 2018. “Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 10 (2): 46-56. https://izlik.org/JA93JR76TN.
EndNote
Özsoy F (01 Haziran 2018) Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 10 2 46–56.
IEEE
[1]F. Özsoy, “Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, c. 10, sy 2, ss. 46–56, Haz. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93JR76TN
ISNAD
Özsoy, Filiz. “Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 10/2 (01 Haziran 2018): 46-56. https://izlik.org/JA93JR76TN.
JAMA
1.Özsoy F. Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2018;10:46–56.
MLA
Özsoy, Filiz. “Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 10, sy 2, Haziran 2018, ss. 46-56, https://izlik.org/JA93JR76TN.
Vancouver
1.Filiz Özsoy. Ruh sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden İstenen Konsültasyonlarıngeriye Dönük İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2018;10(2):46-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93JR76TN

-