BibTex RIS Kaynak Göster

Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu

Yıl 2016, Cilt: 8 Sayı: 2, 111 - 117, 01.06.2016

Öz

Sıklıkla intraventriküler araknoid kistler olarak adlandırılan intraventriküler basit kistler, nadir ve genellikle asemptomatiktirler. Kist semptomatik hale gelince cerrahi müdahale gerektirir. Bu kistler geleneksel açık cerrahi, şant prosedürleri, endoskopik cerrahiler veya bunların kombinasyonları ile tedavi edilebilirler. Biz kliniğinde dirençli baş ağrısı bulunan bir hastayı takdim ettik. Hastanın manyetik rezonans görüntüleri, ventriküler kavitede genişlemeye yol açan sol lateral ventrikül trigonunda kisti gösterdi. Hastaya endoskopik cerrahi girişimi uyguladık. Giriş için temporal burr hole kullandık. Bu şekilde ventriküler ve kistik anatomiyi belirleyebilmek için yeterli endoskopik görüntü elde ettik. Kistin ventriküler kaviteye fenestrasyonunun olabildiğince geniş olmasını sağladık. Daha sonra endoskopu kist kavitesi içinde ilerleterek konturlateral kist duvarını tespit ettik. Kontur-lateral kist duvarını da fenestre ettik. Hastanın şikayeti işlem sonrası kayboldu. Intraventriküler basit kistlerin tedavisi için endoskopik cerrahi minimal invaziv oluşu ve daha az komplikasyon riski taşıyor oluşu avantajlarıyla çok etkili bir yöntemdir.

Endoscopic Fenestration of an Intraventricular Simple Cyst

Yıl 2016, Cilt: 8 Sayı: 2, 111 - 117, 01.06.2016

Öz

Intraventricular simple cysts, frequently
referred to as intraventricular arachnoid
cysts, are rare and usually asymptomatic.
Surgical intervention must be performed
when a cyst becomes symptomatic. These
cysts can be treated by traditional open
surgeries, shunting procedures, endoscopic
surgeries or combinations of these
surgeries. We report a case presented with
resistant headache. Her magnetic
resonance imaging showed intraventricular
cyst in the trigone of left lateral ventricle
resulting in expansion of the ventricular
cavity. We performed endoscopic
procedure. We used temporal burr hole to
introduce into ventricular cavity and got
sufficient endoscopic view to identify
normal anatomy of ventricle and cyst. We
performed fenestration of the cyst into the
ventricular cavity as widely as possible.
Then the endoscope was introduced into
the cyst cavity to find the contralateral cyst
wall. Contralateral cyst wall inside the cyst
cavity was also fenestrated. The patient
recovered well. Endoscopic procedure is
very effective with the advantage of
minimal invasiveness and less
complications for the treatment of
intraventricular simple cysts.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA96JR23DG
Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Özgür Demir Bu kişi benim

Fatih Ersay Deniz Bu kişi benim

Erol Öksüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Demir, Ö., Deniz, F. E., & Öksüz, E. (2016). Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 8(2), 111-117.
AMA Demir Ö, Deniz FE, Öksüz E. Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. Haziran 2016;8(2):111-117.
Chicago Demir, Özgür, Fatih Ersay Deniz, ve Erol Öksüz. “Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 8, sy. 2 (Haziran 2016): 111-17.
EndNote Demir Ö, Deniz FE, Öksüz E (01 Haziran 2016) Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 8 2 111–117.
IEEE Ö. Demir, F. E. Deniz, ve E. Öksüz, “Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, c. 8, sy. 2, ss. 111–117, 2016.
ISNAD Demir, Özgür vd. “Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 8/2 (Haziran 2016), 111-117.
JAMA Demir Ö, Deniz FE, Öksüz E. Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2016;8:111–117.
MLA Demir, Özgür vd. “Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 8, sy. 2, 2016, ss. 111-7.
Vancouver Demir Ö, Deniz FE, Öksüz E. Intraventriküler Basit Kistin Endoskopik Fenestrasyonu. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2016;8(2):111-7.

-