BibTex RIS Kaynak Göster

Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 1, 11 - 22, 01.03.2015

Öz

Amaç: Formaldehit günlük hayatta oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte formaldehit, pek çok zararlı etkileri olan bir kimyasal ajandır. Bu çalışma, formaldehit maruziyetinin sıçan karaciğer dokusu üzerine zararlı etkilerinin ve bu zararlı etkilere karşı çörekotu yağının muhtemel koruyucu etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı.  Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda 66 erkek sıçan kullanıldı. Formaldehit haftada beş gün, günde 8 saat olacak şekilde cam kafesler içinde inhalasyon yoluyla uygulandı. İki farklı kontrol grubu (4 hafta ve 13 hafta için) oluşturuldu. Kontrol gruplarında beşer sıçan vardı. Diğer 56 sıçan rastgele sekiz gruba ayrıldı. Formaldehit uygulanan gruplarda yedişer sıçan vardı. Formaldehit uygulamaları 4 haftalık ve 13 haftalık iki farklı periyotta, 5 ppm ve 10 ppm olmak üzere iki farklı dozda yapıldı. Çörekotu ise 1 ml/kg/gün dozunda oral olarak verildi. Çalışma sonunda dekapite edilen sıçanlardan karaciğer dokuları alındı. Elde edilen dokular uygulanan histolojik doku takip serilerinden sonra, ışık mikroskobik değerlendirme için parafin bloklara gömüldü. Dokulardan kesitler elde edildi ve mikroskopta incelendi.  Bulgular: Yapılan histopatolojik değerlendirmeler sonucunda, 5 ppm formaldehit verilen sıçanlardan elde edilen karaciğer dokularında hafif hidropik dejenerasyon gözlenirken, 10 ppm formaldehit uygulananların karaciğerinde ise şiddetli hidropik dejenerasyon gözlendi. Çörekotu verilmesinin formaldehite bağlı bu değişiklikleri histolojik olarak düzeltmediği tespit edildi.  Sonuç: Formaldehit maruziyeti karaciğeri etkilemektedir. Bununla birlikte çörekotu verilmesi, karaciğerdeki bu değişikliği histolojik olarak düzeltememektedir.

Harmful Effects of Formaldehyde Inhalation on Rat Liver Tissue and Investigation of Potential Protective Role of Nigella Sativa Oil; A histopathologic study

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 1, 11 - 22, 01.03.2015

Öz

Aim: Formaldehyde is widely used in
daily life. However; formaldehyde is a
chemical agent having many harmful
effects. The purpose of this study was to
investigate the harmful effects of
formaldehyde exposure on the livers of rats
and possible protective effects of Nigella
sativa oil against these harmful effects.
Materials and Methods: In our study, 66
adult male rats were used. Formaldehyde
was inhaled for five days per week and
eight hours per day in glass cages. We had
two control groups for 4 and 13 weeks
study periods. There were five rats in each
control groups. The other fifty-six rats
were evenly divided into eight groups (7
rats in each group) randomly for
formaldehyde inhalation for 4 weeks and
13 weeks. These animals were exposed to
5 and 10 ppm formaldehyde. Nigella
Sativa oil was administered 1 ml / kg / day
(po). At the end of the study, all rats were
killed by decapitation, and liver tissues
were removed. For the light microscopic
evaluation, liver tissues were embedded in
paraffin blocks after histological
procedures.
Results: Based on the results of
histopathological evaluation in liver
tissues, mild hydropic degenerations were
observed in all 5 ppm formaldehyde
inhalation groups. Furthermore; severe
hydropic degenerations were observed in
all 10 ppm formaldehyde inhalation
groups.
Conclusion: We conclude that exposure of
formaldehyde can affects liver. However,
Nigella sativa couldn’t improve this
degeneration histologically.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA33KP78MV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hilal İrmak Sapmaz Bu kişi benim

Mustafa Sarsılmaz Bu kişi benim

Evren Köse Bu kişi benim

Ferda Dağlı Bu kişi benim

Emrah Sapmaz Bu kişi benim

Murat Uysal Bu kişi benim

Seda Taşdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sapmaz, H. İ., Sarsılmaz, M., Köse, E., Dağlı, F., vd. (2015). Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 7(1), 11-22.
AMA Sapmaz Hİ, Sarsılmaz M, Köse E, Dağlı F, Sapmaz E, Uysal M, Taşdemir S. Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. Mart 2015;7(1):11-22.
Chicago Sapmaz, Hilal İrmak, Mustafa Sarsılmaz, Evren Köse, Ferda Dağlı, Emrah Sapmaz, Murat Uysal, ve Seda Taşdemir. “Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin Ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 7, sy. 1 (Mart 2015): 11-22.
EndNote Sapmaz Hİ, Sarsılmaz M, Köse E, Dağlı F, Sapmaz E, Uysal M, Taşdemir S (01 Mart 2015) Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 7 1 11–22.
IEEE H. İ. Sapmaz, “Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, c. 7, sy. 1, ss. 11–22, 2015.
ISNAD Sapmaz, Hilal İrmak vd. “Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin Ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 7/1 (Mart 2015), 11-22.
JAMA Sapmaz Hİ, Sarsılmaz M, Köse E, Dağlı F, Sapmaz E, Uysal M, Taşdemir S. Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2015;7:11–22.
MLA Sapmaz, Hilal İrmak vd. “Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin Ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, 2015, ss. 11-22.
Vancouver Sapmaz Hİ, Sarsılmaz M, Köse E, Dağlı F, Sapmaz E, Uysal M, Taşdemir S. Formaldehit İnhalasyonunun Sıçan Karaciğer Dokusu Üzerine Zararlı Etkilerinin ve Çörekotu Yağının Muhtemel Koruyucu Rolünün İncelenmesi; Histopatolojik Bir Çalışma. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2015;7(1):11-22.

-