BibTex RIS Kaynak Göster

Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, 188 - 197, 01.09.2015

Öz

Giriş: Spinal cerrahi geçirmiş hastalarda düzelmeyen bel ve /veya bacak ağrıları klinik olarak sık karşılaşılan bir kronik ağrı nedenidir. Yapılan çalışmalarda ağrının kronikleşmesinin psikolojik durumu olumsuz etkileyebildiği ve kronik ağrıları olan kişilerin %30-60 kadarına depresyon bulgularının eşlik ettiği bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı başarısız bel cerrahisi sendromlu hastalarda yaş, cinsiyet ve operasyon sayısı ile depresif duygu durum ve yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktı.  Yöntem: Bu çalışmaya bir ya da birden fazla spinal cerrahi geçirmiş ancak düzelmeyen bel ve /veya bacak ağrısı olan 54 hasta dahil edildi. Ağrı değerlendirmesi için görsel analog skala (GAS), depresyon düzeyi ve şiddetini değerlendirmek için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve yaşam kalitesini değerlendirmek için Kısa Form-36 (SF-36) yaşam kalitesi ölçeği kullanıldı. Yaş ve cinsiyet gruplarının BDÖ ve SF-36 alt boyut düzeyleri karşılaştırıldı, operasyon Sayısı ile BDÖ ve SF-36 alt boyut düzeyleri arasındaki korelasyonlar değerlendirildi.  Bulgular: Hastalar yaş gruplarına göre incelendiğinde, BDÖ ortalamaları 50 yaş altı hastalarda istatiksel olarak daha yüksek idi. SF-36 skorlarında ise gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Cinsiyet gruplarına göre ise Beck Depresyon Düzeyi ve SF-36 skorlarında anlamlı farklılık saptanmadı. Operasyon sayısı ile SF 36 alt boyut düzeylerinden fiziksel fonksiyonel ve ağrı düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı korelasyon saptanırken, operasyon sayısı ile Beck Depresyon Düzeyi arasında anlamlı korelasyon yoktu.  Sonuç: Spinal cerrahi geçirmiş hastalarda düzelmeyen bel ve /veya bacak ağrıları aktif çalışma hayatına katılma beklentisi yüksek olan genç hastalarda daha fazla depresif duygu duruma neden olabilmektedir. Bu nedenle hastaların operasyon sonrası depresif duygulanımlarını minimal düzeye indirebilmek için özellikle cerrahi öncesi dönemde ağrının olası tüm nedenleri detaylandırılmalı ve tekrar operasyon riski minimuma indirilmelidir.

Evaluation of Depression, Quality of Life and Lumbar Magnetic Resonance Imaging Results In Patients with Failed Back Surgery Syndrome

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, 188 - 197, 01.09.2015

Öz

Introduction: Refractory low back and/or
leg pains in patients who had spinal
surgeries are among common causes of
chronic pain. Previous studies have shown
that chronic pain impairs psychological
status and depression findings accompany
chronic pain in 30-60% of patients. The
aim of this study was to determine the
relation among age, sex, and number of
operations with depressive mood and
quality of life in patients with failed back
surgery syndrome.
Material and Methods: This study
included 54 patients who previously had
one or multiple spinal surgeries but
continue to have refractory low back
and/or leg pain. Visual Analog Scale
(VAS) was used to assess pain, Beck
Depression Inventory (BDI) was used to
assess depression level, and Short Form 36
(SF-36) was used to assess quality of life.
BDI and SF-36 subscales were compared
in age and sex groups and correlations
were determined among number of
operations and BDI and SF-36 subscales.
Results: Evaluation of the patients
according to age groups revealed that mean
BDI score was higher in patients less than
50 years of age. Mean SF-36 scores were
not different between age groups. Also, no
significant difference was detected in BDI
and SF-36 scores according to sex. There
were statistically significant correlations
between number of operations and physical
functioning and pain subscales of SF-36
but correlation between number of
operations and BDI was not significant.
Conclusion: Refractory low back and leg
pains in young patients with spinal surgery
whose expectation to return to active work
may cause more depressive mood.
Therefore to decrease postoperative
depressive mood all possible causes of
pain should be evaluated pre-operatively
and re-operation risk should be minimized.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA24HZ69VK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Adem Yıldırım Bu kişi benim

Gülseren Dost Sürücü Bu kişi benim

Dilay Eken Gedik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yıldırım, A., Sürücü, G. D., & Gedik, D. E. (2015). Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 7(3), 188-197.
AMA Yıldırım A, Sürücü GD, Gedik DE. Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. Eylül 2015;7(3):188-197.
Chicago Yıldırım, Adem, Gülseren Dost Sürücü, ve Dilay Eken Gedik. “Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi Ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 7, sy. 3 (Eylül 2015): 188-97.
EndNote Yıldırım A, Sürücü GD, Gedik DE (01 Eylül 2015) Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 7 3 188–197.
IEEE A. Yıldırım, G. D. Sürücü, ve D. E. Gedik, “Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, c. 7, sy. 3, ss. 188–197, 2015.
ISNAD Yıldırım, Adem vd. “Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi Ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 7/3 (Eylül 2015), 188-197.
JAMA Yıldırım A, Sürücü GD, Gedik DE. Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2015;7:188–197.
MLA Yıldırım, Adem vd. “Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi Ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2015, ss. 188-97.
Vancouver Yıldırım A, Sürücü GD, Gedik DE. Başarısız Bel Cerrahisi Sendromlu Hastalarda Depresyon, Yaşam Kalitesi ve Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2015;7(3):188-97.

-