BibTex RIS Kaynak Göster

Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, 208 - 217, 01.09.2015

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı Kadın hastalıkları ve Doğum kliniğine başvuran, servikal smear sonucu premalign lezyon olarak tariflenen hastaların kolposkopik, klinik ve histopatolojik ilişkisinin araştırılmasıdır.  Gereç ve Yöntem: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine 2009 yılında başvuran ve değerlendirme amacıyla alınan servikal smear sonucu premalign lezyon (CIN, SİL) olarak tariflenen 41 hastanın kolposkopik, klinik ve histopatolojik bulguları arasındaki ilişki prospektif olarak araştırıldı.  Bulgular: Değerlendirmeye alınan 41 olgu içerisinde hastaların kliniğe en sık olarak vajinal akıntı ve kasık ağrısı şikayeti ile başvurduğu saptanmıştır. Hastalar yaklaşık %70 oranında bu iki şikayetten birine sahiptir. Hastaların yaş ortalamasının 40'lı yaşlarda olduğu saptandı. Ortalama gebelik sayıları 4 olarak bulundu. Hastaların %12'lik bir kısmının menopozda olduğu saptandı. Hastalara yapılan muayene bulguları sonucunda 15 hasta (%37) normal olarak değerlendirilmiş olup 26 hastada (%63) muayene sonucunda anormal bulgular saptanmıştır. Hastalara yapılan ultrason inceleme sonucunda 8 hastada (%19.5) patolojik bulgu saptanmış olup 33 hasta (%80.5) normal bulgulara sahip bulunmuştur. Smear sonuçları içinde ise en sık LGSİL (%56.1) saptanmış olup 1 hastada AGUS saptanmıştır. . Tüm hastalara kolposkopi yapılmıştır ve hastaların 12 tanesinde(% 29) herhangi bir anormal kolposkopi bulgusu tespit edilememiştir.29 hastada ise bir veya birden çok anormal kolposkopi bulgusu saptanmıştır. Anormal kolposkopi bulgusu olarak hastaların 28 tanesinde (yaklaşık %70'lik kısmında) Asetowhite epitel saptanmıştır. 19 hastada (%46) punktuasyon saptanmıştır. 15 hastada (%36,6 ) kronik servisit hali izlenmiş ve ayrıca 15 hastada (%36,6) schiller testi patolojik olarak yorumlanmıştır. 13 hastada (%31,7) anormal damarlanma alanları izlenmiştir. 9 hastada (%2) kolposkopide mosaisizm görüntüsü izlenmiştir. Hiçbir hastada ileri evre servikal tümör görüntüsü izlenmemiştir. Tüm hastalara kolposkopi eşliğinde biyopsi yapılmıştır.  Sonuç: Kolposkopi serviks lezyonlarının erken saptanabilmesinde önemli değerlendirme metodlarından birisidir. Servikal smear ve kolposkopinin birlikte kullanılması ile, ileri evredeki birçok tümör daha erken evrelerde tespit edilebilir ve hastaların yaşam sürelerinde önemli iyileşmeler elde edilebilir.

Investigation of the Association of Colposcopic Clinical and Histopathological Findings of Cases with Squamous Intraepithelial Lesion Diagnosed by Vaginal Smear Test

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, 208 - 217, 01.09.2015

Öz

Objective: To investigate the relationships
among clinical, colposcopic, and
histopathological findings in patients with
premalignant lesions in cervical smear
results.
Methods: Forty one patients who were
admitted to Cumhuriyet University
Obstetrics and Gynecology Clinic in
2009, and had cervical smear results
described as premalignant lesion (CIN,
SIL), were prospectively investigated for
the presence of any relationship among
clinical, colposcopic and
histopathological findings.
Results: In 41 patients evaluated, the
most common complaints during
admission were vaginal discharge and
pelvic pain which were reported by
about 70% of the patients. The meanage
of patients was found to be in the 40s. The
average number of pregnancy was found
to be 4. Of the patients, 12% were at
menopause. Physical examination of 15
patients (37%) were normal, while 26
patients (63%) had abnormal findings.
As a result of the ultrasound examination,
8 patients (19.5%) had pathological
findings and 33 patients (80.5%) were
found to have normal findings. The
most common pathology in smear
results was LGSIL (56.1%) while
AGUS was observed in 1 patient. All
patients underwent colposcopy and no
abnormal findings were observed in 12
patients (29%). There was one or more
abnormal colposcopy finding in 29
patients. Abnormal findings detected in
colposcopy were as follows: acetowhite
epithelium in 28 (approximately 70%)
patients, punctation in 19 (46%) patients,
chronic cervicitis in 15 (36,6%) patients
and pathological Schiller test in 15
(36,6%) patients. In addition, areas of
abnormal vascularization was observed in
13 patients (31.7%) and mosaicism in 9
patients (22%). In none of the patients,
colposcopy did not reveal any findings
which can be attributed to advanced stage
cervical cancer. Colposcopy guided biopsy
was performed in all patients.
Conclusion: Colposcopy is an important
method in the evaluation and early
detection of cervical lesions. Combined
use of cervical smear and colposcopy
may lead to the detection of many
tumors in earlier stages and significant
improvements can be achieved in the
survival of the patients.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA47HE87TF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Asker Zeki Özsoy Bu kişi benim

Meral Çetin Bu kişi benim

Ali Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özsoy, A. Z., Çetin, M., & Çetin, A. (2015). Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 7(3), 208-217.
AMA Özsoy AZ, Çetin M, Çetin A. Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. Eylül 2015;7(3):208-217.
Chicago Özsoy, Asker Zeki, Meral Çetin, ve Ali Çetin. “Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik Ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 7, sy. 3 (Eylül 2015): 208-17.
EndNote Özsoy AZ, Çetin M, Çetin A (01 Eylül 2015) Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 7 3 208–217.
IEEE A. Z. Özsoy, M. Çetin, ve A. Çetin, “Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, c. 7, sy. 3, ss. 208–217, 2015.
ISNAD Özsoy, Asker Zeki vd. “Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik Ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 7/3 (Eylül 2015), 208-217.
JAMA Özsoy AZ, Çetin M, Çetin A. Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2015;7:208–217.
MLA Özsoy, Asker Zeki vd. “Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik Ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2015, ss. 208-17.
Vancouver Özsoy AZ, Çetin M, Çetin A. Vajinal Smear İncelemesinde Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Saptanan Olguların Kolposkopik Klinik ve Histopatolojik Bulgularının İlişkisinin İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2015;7(3):208-17.

-