BibTex RIS Kaynak Göster

Akut Böbrek Yetmezliği ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu

Yıl 2013, Cilt: 5 Sayı: 4, 246 - 251, 01.12.2013

Öz

Lityum özellikle bipolar affektif bozukluk başta olmak üzere psikiyatrik rahatsızlıklarda sık kullanılan terapötik indeksi dar bir ilaçtır. Lityum kullanımı sırasında böbrekle ilgili farklı yan etkiler görülebilmektedir. Nefrojenik diabetes insipidus en sık görülen yan etki olup, tubulointerstisyel nefropati ve glomeruler hasar daha az görülmektedir. Lityum tedavisi sırasında poliüri ve polidipsi gibi şikayetler görülebilmekle birlikte, ciddi klinik durumlar nadirdir. Burada ciddi bir böbrek yetmezliği tablosu ile acil servise başvuran, sonrasında lityum kullanımına bağlı gelişmiş nefrojenik diabetes insipidus tanısı konan bir olgu sunduk.

A Case of Nephrogenic Diabetes Insipidus Induced by Lithium Presented with Acute Renal Failure

Yıl 2013, Cilt: 5 Sayı: 4, 246 - 251, 01.12.2013

Öz

Lithium is a drug with narrow therapeutic index which is frequently used in psychiatric disorders such as bipolar affective disorder as the leading, in particular. During lithium medication, different side-affects related to the kidney. Nephrogenic diabetes insipidus is the most frequently encountered side-affect, and tubulointerstitial nephropathy and glomerular damage are encountered rarely. During the lithium treatment, complaints such as polyuria and polydipsia can be seen, and moreover, serious clinical conditions are rare. Here, we presented a case that applied to the emergency service with a renal failure and then diagnosed with nephrogenic diabetes insipidus induced by lithium use

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA37SY57JG
Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Türker Taşlıyurt Bu kişi benim

Şafak Şahin Bu kişi benim

Ertuğrul Erken Bu kişi benim

Süheyla Uzun Kaya Bu kişi benim

Mustafa Barut Bu kişi benim

Umut Bingöl Bu kişi benim

Hakan Şıvgın Bu kişi benim

Faruk Kutlutürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Taşlıyurt, T., Şahin, Ş., Erken, E., Kaya, S. U., vd. (2013). Akut Böbrek Yetmezliği ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 5(4), 246-251.
AMA Taşlıyurt T, Şahin Ş, Erken E, Kaya SU, Barut M, Bingöl U, Şıvgın H, Kutlutürk F. Akut Böbrek Yetmezliği ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. Aralık 2013;5(4):246-251.
Chicago Taşlıyurt, Türker, Şafak Şahin, Ertuğrul Erken, Süheyla Uzun Kaya, Mustafa Barut, Umut Bingöl, Hakan Şıvgın, ve Faruk Kutlutürk. “Akut Böbrek Yetmezliği Ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 5, sy. 4 (Aralık 2013): 246-51.
EndNote Taşlıyurt T, Şahin Ş, Erken E, Kaya SU, Barut M, Bingöl U, Şıvgın H, Kutlutürk F (01 Aralık 2013) Akut Böbrek Yetmezliği ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 5 4 246–251.
IEEE T. Taşlıyurt, “Akut Böbrek Yetmezliği ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, c. 5, sy. 4, ss. 246–251, 2013.
ISNAD Taşlıyurt, Türker vd. “Akut Böbrek Yetmezliği Ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 5/4 (Aralık 2013), 246-251.
JAMA Taşlıyurt T, Şahin Ş, Erken E, Kaya SU, Barut M, Bingöl U, Şıvgın H, Kutlutürk F. Akut Böbrek Yetmezliği ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2013;5:246–251.
MLA Taşlıyurt, Türker vd. “Akut Böbrek Yetmezliği Ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 4, 2013, ss. 246-51.
Vancouver Taşlıyurt T, Şahin Ş, Erken E, Kaya SU, Barut M, Bingöl U, Şıvgın H, Kutlutürk F. Akut Böbrek Yetmezliği ile Prezente Olan Lityuma Bağlı Nefrojenik Diabetes İnsipidus Olgusu. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2013;5(4):246-51.

-