Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

PETROL REZERVLERİNİN ZİRVE NOKTASININ ENERJİ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN BÜYÜK ENERJİ PAZARLARI (ABD, AB, ÇİN VE HİNDİSTAN) ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Yıl 2010, Cilt: 6 Sayı: 11, 53 - 72, 01.04.2010

Öz

İspatlanmış petrol rezervlerinin %90'ından büyük bir bölümü Hubbert eğrisi zirvesine ulaşmış durumdadır. Global petrol talebinin yılda ortalama %2 oranında arttığı dikkate alındığında 2030 yılında günlük petrol tüketimi 105milyon varil seviyelerine ulaşacaktır. Dünya enerji tüketim yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgeler ABD, AB Ülkeleri, Çin, Hindistan'dır ve bu dört bölge dünyadaki en büyük enerji pazarlarını oluşturmaktadır. Bu dört bölgenin enerji tüketim yoğunlukları dikkate alındığında, petrolün ve türevi olan doğal gazın enerji güvenliği ve dolaylı olarakülke güvenlikleri açısından önemi büyüktür. Petrol rezervlerinin tepe noktasına ulaşması ile söz konusu ülkeler olası fiyatâ"arz şoklarından korunmak için enerji tedarik bölgelerini çeşitlendirmek için yoğun çaba içindedirler. Petrol rezervlerinin tepe noktasına ulaşmasıyla bu dört bölgenin enerji güvenliği alanında alacakları önlemler ve izleyecekleri politikalar global arenada yeni mücadeleleri başlatacak, enerji politikalarını şekillendirecek ve geleceğe yön verecektir.

Effects of Oil Reserves Peak Point on Big Energy Markets (USA, EU, China, India) For Energy Security

Yıl 2010, Cilt: 6 Sayı: 11, 53 - 72, 01.04.2010

Öz

More than 90% of proven oil reserves have reached to peak point according to Hubbert curve. Global oil demand increases 2% per year and if this trend continues, daily global oil consumption will reach to 105 million barrel by 2030. The USA, EU, China, India have the highest energy consumption levels in the world and these four regions are called the biggest energy markets of the world. If we consider energy consumption level of these four regions, significance of oil and natural gas could be understood easily for energy security. These countries are in constant effort to diversify energy supply sources to protect themselves from price-supply shocks as oil prices peak. With oil reserves reaching their peak points, the measures taken by these four nations as regards energy security and the policies they will follow will trigger new struggles in the region and contribute to the policies made, whereby shaping the future.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cenk Sevim Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2010
Gönderilme Tarihi 15 Şubat 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 6 Sayı: 11

Kaynak Göster

Chicago Sevim, Cenk. “PETROL REZERVLERİNİN ZİRVE NOKTASININ ENERJİ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN BÜYÜK ENERJİ PAZARLARI (ABD, AB, ÇİN VE HİNDİSTAN) ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. Güvenlik Stratejileri Dergisi 6, sy. 11 (Nisan 2010): 53-72.