Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

CHANGE IN MEANINGS OF ‘USE OF USE AND INTERVENTION’ IN INTERNATIONAL LAW

Yıl 2009, Cilt: 5 Sayı: 9, 89 - 118, 01.03.2009

Öz

The main purpose of law is to provide the stability in a community. Like a single community international community also need stability. Because, starting with the creation of humanity, violence has a key role in all community. In the context of international affairs, states have conflicts between each other, so as some kind of violence. In international law, UnitedNations Charter prohibits the use of force and intervention and there are only a few exceptions. But after 1945, till our time there has been many different situations which cause some states to load new comments on the meaning of “use of force and intervention”. However, this evolution in international law does not mean the rules don’t have applicability in the international and also some kind of internal matters. In spite of many breaches to the Charter Law, states trying comply with the international law. In this article I will search the evolution of the principles: “non-use of force” and “non-intervention”. 

ULUSLARARASI HUKUK’TA “KUVVET KULLANMA VE KARIŞMA” KAVRAMLARININ DEĞİŞEN ANLAMI

Yıl 2009, Cilt: 5 Sayı: 9, 89 - 118, 01.03.2009

Öz

Hukukun temel amacı toplumsal düzenin sağlanmasıdır. İç hukuk bakımından gerekli olan düzen uluslararası toplum bakımından da gereklidir. Çünkü insanlığın başlangıcından bu yana şiddet kullanıldığı bir gerçektir. Uluslararası alanda ise şiddet en klasik biçimiyle devletler arasında çıkmakta, bunun en uç biçimini de savaş oluşturmaktadır. Uluslararası hukukta geniş anlamda kuvvet kullanma deyimiyle ifade edilen şiddet durumunun bir düzene bağlanması ve hukuki bir temele dayandırılması Birleşmiş Milletler Örgütü ve Kurucu Andlaşması ile sağlanmaya çalışılmıştır. Birleşmiş Milletler Andlaşması'nda kuvvet kullanma ve onun daha sınırlı bir görünümü olan karışma eylemleri meşru birkaç istisna dışında yasaklanmıştır. 1945 sonrası dönemde uluslararası ortamda, çatışmaların doğasında, teknolojik alanda, evrensel hukuk normlarında meydana gelen değişmeler, halen geçerliliğini koruyan ve emredici norm olarak kabul edilen bu yasakların fiili veya hukuki olarakyeniden yorumlanması sonucunu doğurmuştur. Ancak, bu gelişmeler, söz konusu yasakların geçerliliğini ortadan kaldırır nitelikte olmayıp onlara olan ihtiyacı bir kere daha ortaya koymaktadır. Bu makalenin amacı kuvvet kullanma ve karışma kavramlarının tarihsel süreç içerisinde geçirdiği değişimi incelemektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatih Tosun

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2009
Gönderilme Tarihi 15 Şubat 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

Chicago Tosun, Fatih. “ULUSLARARASI HUKUK’TA ‘KUVVET KULLANMA VE KARIŞMA’ KAVRAMLARININ DEĞİŞEN ANLAMI”. Güvenlik Stratejileri Dergisi 5, sy. 9 (Mart 2009): 89-118.