Sağlık teknolojilerinin değerlendirilmesi (STD) sağlık sistemlerinin iyileştirilmesinde faydalanılan önemli tekniklerden birisidir. Sağlık sistemlerinin geliştirilmesi için Avrupa STD ajansı gibi uluslararası kuruluşlar özellikle düşük ve orta gelirli ülkeler (DOGÜ) için yol haritası belirleme ihtiyacına dikkat çekmektedir. STD sağlık politikası analistleri için çok boyutlu bir araştırma alanıdır. Sağlık teknolojileri tüm dünyada benzer zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. DOGÜ’de sağlık sistemlerinin iyileştirilmesi için sağlık teknolojilerinin doğru değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu çabaların daha organize bir hale getirilebilmesi için bu ülkelerde dengeli bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Bu nedenle bu çalışmada DOGÜ’de sağlık teknolojilerinin değerlendirilmesinde yol haritası belirlemeye duyulan ihtiyaç ve dengeli sistemlerin üzerinde durulması amaçlanmıştır. Bu amaçla bu çalışmada DOGÜ’lerde sağlık ekonomisinin genel çerçevesi, DOGÜ’lerde dördüncü boşluk olarak STD, DOGÜ’lerde STD için yol haritası ve dengeli sistem ihtiyacı ve DOGÜ’lerde STD konusundaki çalışmalarda dengeli puan cetvelinin adaptasyonu konularındaki literatür bilgisi sentezlenmiştir. Çalışmada DOGÜ’de STD politikaları derinlemesine incelenmiş ve dengeli bakış açısına duyulan gereksinim vurgulanmıştır. Sonuç olarak, sağlık sistemindeki farklılıklar ve ülkeler arasında insan kaynakları ve finansal kaynaklar açısından görülen politika ve farklılıklar nedeniyle tüm DOGÜ için aynı STD yaklaşımının uygulanmasının mümkün olmadığı söylenebilmektedir. Sağlıkta politika yapıcılara, DOGÜ’de STD’nin geliştirilebilmesi için, kılavuzlardan ve dengeli yaklaşımlardan faydalanmanın önemi tavsiye edilmiştir.
Sağlık teknolojilerinin değerlendirilmesi düşük gelirli ülkeler orta gelirli ülkeler sağlık teknolojileri sağlık ekonomisi
Health technology assessment (HTA) is an important technique used for improvement of health care systems. For improving health care systems, international organizations, such as the European HTA agency, emphasizes the need for developing roadmaps for HTA, particularly for low- and middle-income countries (LMICs). HTA is a multidisciplinary research tool for health care policy analysts. Health care technologies face similar challenges worldwide. It is important to properly assess health technologies for improving health systems in LMICs. To conduct these assessments in a more coordinated manner, there is a need for a balanced perspective for these countries. To fill this void this study aimed to describe the need for roadmaps and balanced systems for assessing health care technologies in LMICs. With this regard, this study examines and synthesis the literature surrounding general picture of health economics in LMICs, HTA as a fourth hurdle in LMICs, need for roadmap and balanced systems for HTA in LMICs and adaptation of balanced scorecard to HTA studies in LMICs. In the study, HTA policies in LMICs were examined in depth and the need for a balanced perspective was emphasized. As a result of this review, it was demonstrated that it is difficult to implement the same HTA approaches in all LMICs because of differences in health care systems and policies and differences in both human and financial resources between these countries. We highlighted the importance of using guidelines and recommend using balanced systems in HTAs for health policy makers to improve HTAs in LMICs.
Health technology assessment low-income countries middle-income countries health technologies health economics
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 24 Sayı: 4 |