Araştırma Makalesi

Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri

Sayı: 8 30 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri

Öz

Bu çalışma, Hanefî usûl geleneğinin önde gelen temsilcilerinden Fahrülislâm Ebü’l-‘Usr el-Pezdevî’nin (öl. 482/1089) Kenzü’l-vüṣûl ilâ maʿrifeti’l-uṣûl adlı eserinde yararlandığı bazı Arap dili kaidelerini incelemektedir. Arapçanın Kur’ân ve Sünnet’in dili olması, nahiv, sarf ve belâgat gibi dil ilimlerini fıkıh usulünün ayrılmaz bir parçası hâline getirmiş; bu durum, dil kurallarının yalnızca yardımcı unsurlar değil, hüküm istinbatını doğrudan belirleyen metodolojik ilkeler olarak değerlendirilmesine zemin hazırlamıştır. Nitekim klasik usûl literatüründe lafızların delâleti, umum-husus, mutlak-mukayyed, emir-nehiy ve hakikat-mecaz gibi temel meseleler büyük ölçüde dilsel çözümlemeler üzerine inşa edilmiştir. Bu çerçevede çalışma, Pezdevî’nin söz konusu eserinde fıkhî ahkama etkisi yüksek olan özellikle atıf harfleri ve harf-i cerler dilsel olguların fıkhî hükümlere etkisini metin merkezli ve analitik bir yaklaşımla ele almakta ve bu harflerin harflarin farklı anlam ihtimallerinin, hükümlerin kapsamı, bağlayıcılığı ve uygulanma biçimi üzerindeki belirleyici rolü, eserden seçilen örnekler üzerinden ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Ayrıca söz konusu dil unsurlarının bağlama göre kazandığı anlam değişimleri, yorum farklılıklarına nasıl zemin hazırladığı ve mezhepler arası ihtilaflara katkısı da değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Pezdevî’nin dil kaidelerini yalnızca teorik bir çerçevede ele almadığı; aksine bunları sistematik ve tutarlı bir şekilde usûlî çıkarımların merkezine yerleştirdiği tespit edilmiştir. Onun yaklaşımı, dil ile hukuk arasında güçlü bir metodolojik bağ kurmakta ve lafızların anlam alanını titizlikle analiz ederek hüküm çıkarma sürecine yön vermektedir. Bu bağlamda dil, sadece bir ifade aracı değil, aynı zamanda normatif sonuçlara ulaşmada belirleyici bir epistemolojik zemin olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, Arap dili ile fıkıh usulü arasındaki ilişkinin teorik düzeyden pratik uygulama düzeyine nasıl taşındığını göstermekte; Hanefî usûl düşüncesinde dilin epistemolojik ve metodolojik konumunu daha görünür hâle getirmektedir. Ayrıca elde edilen bulguların, klasik metinlerin anlaşılması ve çağdaş usûl tartışmalarının yeniden yorumlanması açısından önemli katkılar sunabileceği değerlendirilmektedir. Öte taraftan literatürde Pezdevî’nin usûl anlayışını ele alan çalışmalar bulunmakla birlikte, onun Kenzü’l-vüṣûl adlı eserinde yararlandığı Arap dili kaidelerinin fıkhî hüküm istinbatındaki fonksiyonunu sistematik ve bütüncül biçimde inceleyen müstakil çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışma, atıf edatları ve harf-i cerler gibi dil unsurlarının hüküm üretme sürecindeki metodolojik işlevini doğrudan metin üzerinden analiz ederek bu boşluğun giderilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yönüyle çalışma, Hanefî usûl düşüncesinde dil ile hukuk arasındaki ilişkinin daha görünür hâle getirilmesine katkı sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktaş, Osman - Samar, Mahmut. “Fıkıh Usulü ve Arap Dilinde Hakikat ve Mecazın Bir Lafızda Birleştirilmesi Meselesi”. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi. 7 (01 Mart 2022): 151-174. https://doi.org/10.5281/zenodo.6355320.
  2. Altun, Muhammed Latif. “Nas Bağlamında Farklı Görüşlerin Oluşmasında Harflerin Rolü”. İslami İlimler Dergisi 16/1 (01 Mart 2021), 77-105. https://doi.org/10.34082/islamiilimler.901982.
  3. Alphan, Mehmet Bahattin. Fıkıh Usulü ve Nahiv Usûlü İlişkisi. Ankara: Fecr Yayınları, 1. Basım, 2023.
  4. Aynî, Ebû Muhammed (Ebu’s-Senâ) Bedruddîn Mahmûd b. Ahmed b. Mûsâ b. Ahmed. el-Binâye fî şerhi’l-Hidâye. nşr. Eymen Salih Şaban. 13 Cilt. Beyrut: Dârû’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1. Basım, 2000.
  5. Begavî, Ebû Muhammed Muhyissunne el-Huseyn b. Mes‘ûd b. Muhammed el-Ferrâ’. et-Tehẕîb fî Fıḳhi’l-İmâm eş-Şâfiʿî. 8 Cilt. Beyrut: Dârû’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1. Basım, 1997.
  6. Boynukalın, Mehmet. “Hanefî Usûl Muhtasarlarının Gelişimi: Usûlu’l-Pezdevî ve Hanefî Usûlündeki Yeri”. İslâm Hukuk Araştırmaları Dergisi, 30, (Ekim 2017), 487-526. https://isamveri.org/pdfdrg/D02533/2017_30/2017_30_BOYNUKALINM.pdf.
  7. Buhârî, Alâuddîn Abdulazîz b. Ahmed b. Muhammed. Keşfu’l-esrâr fî şerhi Usûli’l-Pezdevî. 4 Cilt. İstanbul: Şirketu Sehâfâtu'l-‘Üsmâniyye, 1. Basım, 1890.
  8. Cevherî, Ebû Nasr İsmâîl b. Hammâd. eṣ-Ṣıḥâḥ (Tâcü’l-lüġa), nşr. Ahmed Abdulgafûr Attâr 6 Cilt. Beyrut: Dârû ‘İlmi'l-Melâyîn, 4. Basım, 1987.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İslam Hukuku

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

3 Mayıs 2026

Kabul Tarihi

29 Haziran 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Yetim, Ö. F. (2026). Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri. Hakkari İlahiyat Dergisi, 8, 46-66. https://doi.org/10.69801/haid.1943272
AMA
1.Yetim ÖF. Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri. Hakkari İlahiyat Dergisi. 2026;(8):46-66. doi:10.69801/haid.1943272
Chicago
Yetim, Ömer Faruk. 2026. “Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri”. Hakkari İlahiyat Dergisi, sy 8: 46-66. https://doi.org/10.69801/haid.1943272.
EndNote
Yetim ÖF (01 Haziran 2026) Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri. Hakkari İlahiyat Dergisi 8 46–66.
IEEE
[1]Ö. F. Yetim, “Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri”, Hakkari İlahiyat Dergisi, sy 8, ss. 46–66, Haz. 2026, doi: 10.69801/haid.1943272.
ISNAD
Yetim, Ömer Faruk. “Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri”. Hakkari İlahiyat Dergisi. 8 (01 Haziran 2026): 46-66. https://doi.org/10.69801/haid.1943272.
JAMA
1.Yetim ÖF. Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri. Hakkari İlahiyat Dergisi. 2026;:46–66.
MLA
Yetim, Ömer Faruk. “Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri”. Hakkari İlahiyat Dergisi, sy 8, Haziran 2026, ss. 46-66, doi:10.69801/haid.1943272.
Vancouver
1.Ömer Faruk Yetim. Hanefî Fakih Ebü’l-ʻUsr el-Pezdevî’nin Kenzü’l-vusûl İlâ ma‘rifeti’l-uṣûl Adlı Eserinde Yararlandığı Bazı Arap Dili Kaideleri. Hakkari İlahiyat Dergisi. 01 Haziran 2026;(8):46-6. doi:10.69801/haid.1943272

Hakkari İlahiyat Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.