Derleme

MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ

Cilt: 4 Sayı: 10 15 Aralık 2015
PDF İndir
TR EN

MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ

Öz

Bu çalışmanın temel amacı yoksul ülkelerin mutluluk düzeyinin yoksulluğa uyum sağlayıp sağlamadığını tespit etmektir. Çalışma; mutluluk, insani gelişme ve yoksulluk arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik olarak mutluluk, insani gelişme, kişi başına düşen gelir ve çok boyutlu yoksulluk verilerine dayanmaktadır. Zengin ve yüksek insani gelişme düzeyine sahip ülkelerin ortalama mutluluk düzeyleri de yüksektir. Düşük insani gelişme düzeyine sahip en yoksul ülkelerde ise bireylerin ortalama mutluluk düzeyleri genel olarak oldukça düşüktür. Dolayısıyla gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasında önemli bir mutluluk açığı söz konusudur. Diğer taraftan yoksulluğun çok şiddetli ve yaygın olduğu düşük insani gelişme düzeyine sahip bazı ülkelerin nispeten daha mutlu olduğu görülmektedir. Bu paradoksal durum uyum teorisinin geçerli olabileceğini akla getirmektedir. Uyum teorisi çerçevesinde yoksulluğun mutluluk üzerindeki olumsuz etkisi zamanla azalmakta, bireysel mutluluk adeta durağan duruma yönelmektedir. Başka bir ifadeyle, beklenenin aksine bireyler yoksulluk gibi olumsuz yaşam koşullarından kısa dönemli olarak etkilenmekte ve referans mutluluk düzeylerine geri dönme eğilimi taşımaktadır. Çalışmada; BM’in İnsani Gelişme Raporu, Dünya Mutluluk Raporu ve Oxford Yoksulluk ve İnsani Gelişim Girişimi (OPHI) verilerine dayalı olarak yapılan uluslararası karşılaştırmalarda, hem en yoksul hem de en mutsuz ülkeler olduğu gibi, en yoksul ülkelerin bazılarında mutluluk düzeyi ve bireysel mutluluk algısının düşük düzeyde olmadığı anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda mutluluğun yoksulluğa uyum sağlayabildiği söylenebilir.

 

Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Kalkınma, İnsani Gelişme, Yoksulluk, Uyum Teorisi

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. KAYNAKÇA
  2. Baber, H.E. (2007). Adaptive Preference, Social Theory and Practice, Vol.33, No.1, 105-126
  3. Elster, J. (1983). Sour zGrapes: Studies in the Subversion of Rationality, Cambrid-ge, UK: Cambridge University Press.
  4. Ezop Masalları (2014). Çev. Tozan, Alkan, 2. Basım, İstanbul: Can Sanat Yayınları
  5. Fukuda-Parr, S. (2003). The Human Development Paradigm: Operationalizing Sen's Ideas on
  6. Capabilities. Feminist Economics, 9, (2-3), 301-317.
  7. Goulet, D. (1971). The Cruel Choice: A New Concept on the Theory of Development, Atheneum, New York.
  8. Gökçek-Karaca, N., ve Gökçek, B. (2014). Türkiye ve Geçiş Ekonomilerinde Çok Boyutlu Yoksulluk ve İnsani Gelişme, International Conference on Eurasian Econo-mies, http://avekon.org/papers/866.pdf, Erişim Tarihi: 02.11.2015

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

26 Ağustos 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Aktaş, M. T. (2015). MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, 4(10), 44-65. https://izlik.org/JA84AU98DP
AMA
1.Aktaş MT. MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi. 2015;4(10):44-65. https://izlik.org/JA84AU98DP
Chicago
Aktaş, Munise Tuba. 2015. “MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ”. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi 4 (10): 44-65. https://izlik.org/JA84AU98DP.
EndNote
Aktaş MT (01 Aralık 2015) MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi 4 10 44–65.
IEEE
[1]M. T. Aktaş, “MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ”, Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, c. 4, sy 10, ss. 44–65, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84AU98DP
ISNAD
Aktaş, Munise Tuba. “MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ”. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi 4/10 (01 Aralık 2015): 44-65. https://izlik.org/JA84AU98DP.
JAMA
1.Aktaş MT. MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi. 2015;4:44–65.
MLA
Aktaş, Munise Tuba. “MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ”. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, c. 4, sy 10, Aralık 2015, ss. 44-65, https://izlik.org/JA84AU98DP.
Vancouver
1.Munise Tuba Aktaş. MUTLULUĞUN DURAĞAN DURUM HALİ: YOKSULLUK AÇISINDAN UYUM TEORİSİNE DAYALI BİR ANALİZ. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2015;4(10):44-65. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84AU98DP