Çalışma, ülkemiz muz yetiştiriciliğinde ümitvar yeni bir üretim alanı
olan Hatay’ın Arsuz ilçesindeki üretici seralarında yapılmıştır. Seçilen
seralarda, ‘Grand Nain’ muz çeşidi yetiştirilmekte olup, araştırmada bu çeşit
kullanılmıştır. Çalışmada, bitki gövde çevresi, hevenk özellikleri(hevenk
ağırlığı, hevenk uzunluğu, hevenk çevresi, hevenkteki tarak sayısı, tarak
ağırlığı, hevenkteki toplam parmak sayısı vb.) ile meyve kalite
özellikleri(parmakların eni ve boyu, parmak ağırlığı, kabuk ağırlığı ve kabuk
kalınlığı, meyve eti oranı, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) ve titre
edilebilir asit miktarı) ve verim parametreleri (dekara verim ve birim gövde
kesit alanına düşen verim) değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Arsuz’da 1 dekar
muz serasından 5112-7802 kg ürün alındığı belirlenmiştir. Birim gövde kesit
alanına düşen verim 65.35-100.87 gcm-2 olarak ölçülmüştür. Çalışmada, bitki gövde çevresi 65.0-95.0 cm;
hevenk ağırlığı 30.8-47.0 kg; hevenk çevresi 118.2-129.0 cm ve hevenk uzunluğu
90.4-113.8 cm olarak belirlenmiştir. Tarak sayısı 12.4-13.8 adet, tarak
ağırlığı 1286.36-1481.96 g, parmak sayısı 198.6-289.6 adet olarak tespit
edilmiştir. Parmak en ve boy değerleri ile parmak ağırlıkları sırasıyla
39.68-40.51 mm ve 21.43-26.42 cm ile 126.16-148.02 g arasında ölçülmüştür. Araştırmamızda,
meyve eti oranı % 67.68-69.47,
SÇKM oranı % 16.64-18.48 arasında belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçları, muzun
bu bölgede örtü altında başarılı bir şekilde yetiştirilebileceğini ve gelecekte
önemli bir üretim alanı olacağını açıkça göstermektedir.
The study was conducted under the farmer greenhouses at Arsuz province
of Hatay where has being promising new production area. The cultivar of ‘Grand
Nain’ was used which produced in selected greenhouses. In the study, pseudostem
circumference, bunch parameters (bunch
weight, bunch circumference, bunch length, number of hands per
bunch, hand weight, number of fingers per bunch), fruit quality parameters
(width and length of fingers, finger weight, peel weight, peel thickness,
peel/pulp ratio and soluble solid content and acidity) and yield parameters
(yield per decare and yield per pseudostem section) were evaluated. As a
result, the yield was determined between 5112 and 7802 kg/da at Arsuz, Hatay
condition. The yield per pseudostem
section area was measured between 65.35 and 100.87 gcm-2. The
pseudostem circumferencewas determined between 65.0 and 95.0 cm; bunch
weight between 30.8 and 47.0 kg;
bunch circumference between 118.2 and
129.0 cm; bunch length between 90.4
and 113.8 cm. The number of hands per bunch was 12.4-13.8 pieces, hands
weight was 1286.36-1481.96 g; number of fingers per bunch was 198.6-289.6
pieces. The finger circumference, finger length, and finger weight were
measured between 39.68 and 40.51 mm, 21.43 and 26.42 cm, 126.16-148.02 g, respectively. Total soluble solid contents (TSS) was
determined between 16.64 and 18.48%, peel/pulp ratio 67.68 % and 69.47%. The results of the study clearly show that
bananas can be successfully grown in protected cultivation in this area and
will be an important production area in the future.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.